Angrepet av en flokk løse hunder

Sjokkerte fikk Tom Ruud og Kari Jerijærvi se en flokk hunder gå til angrep på deres Bella.

Publisert

Paret var på tur til fots i Gjerdrums-almenningen søndag da idyllen brått ble revet i stykker, skriver RB.no.

– Vi var på vei tilbake til bilen. I mot oss kom ti-femten personer med like mange hunder. Sju-åtte av hundene går plutselig til angrep på bikkja vår. Jeg ble helt paralysert og kjemperedd, sier Kari Jerijærvi til Romerikes Blad kort tid etter.

Mannen Tom fikk raskt reddet den lille pointeren unna det de mener var hunder av den langt større rasen Berner Sennen.

Slapp helskinnet unna

Hjemme igjen kan de konstantere at hunden deres ikke har pådratt seg noen skrammer eller sår etter angrepet.

Ekteparet ber nå andre hundeeiere om å passe bedre på sine firbeinte når de er på tur.

– Antakelivis var dette en gjeng som gikk tur med hundene sine. Det er både koselig og hyggelig, men du kan ikke slippe hunden løs uten å ha kontroll på den, påpeker Tom Ruud.

– Disse prøvde å lokke hundene tilbake, men hundene lystret ikke. Hunder er flokkdyr og hisser hverandre opp. Tenk om det hadde vært en barnefamilie som kom gående. Dette kunne ha gått helt annerledes, understreker han.

REAGERER: Kari Jerijærvi og Tom Ruud ble møtt av en flokk med løse hunder på søndagsturen.
REAGERER: Kari Jerijærvi og Tom Ruud ble møtt av en flokk med løse hunder på søndagsturen. Foto: Tom Gustavsen

Hundeeier i 40 år

Ruud sier han har drevet med hund i nærmere 40 år og har god kjennskap til hundehold.

– De som tror de kan hund er verst, de ser bare seg selv og hunden. Skal du ferdes i skog og mark med hunder må du gjøre det på en forsvarlig måte. Ikke slippe løs en stor flokk, sier han.

– Hva sa du til de andre hundeeierne?

– Jeg ba dem først om å få kontroll på hundene sine. Det påsto de å ha, men da vi kom nærmere innrømmet de at det hadde de ikke, forteller Ruud.

Mer skal ikke ha blitt uvekslet hundeierne i mellom. Om de løse hundene ble festet til bånd etter hendelsen vet ikke Ruud.

Ikke båndtvang

I Gjerdrum kommune følges den generelle båndtvangen som gjelder fra 1. april til 20. august.

Operasjonsleder Svein Arild Hallås i Romerike politidistrikt minner likevel om at hundene alltid er eiers ansvar, uavhengig av om det er båndtvang i den aktuelle kommunen man ferdes i.

– Hvis det ikke er båndtvang, og ikke fare for at hunden jager vilt, så er det ingenting i veien for å slippe hunden i skogen, men samtidig pålegger det hundeeieren ansvar. Loven er klar på dette punktet, det er eiers ansvar uansett hva som skjer, i verste fall kan hunden bli avlivet hvis det går galt. Det å ta hensyn til andre er en god regel, uansett hva man holder på med, sier han.

– Hundeier må ha tilstrekkelig kontroll på hunden, formaner han.

– Beklager at det skjedde

RB har vært i kontakt med en i følget som møtte på Ruud og Jerijærvi. Hun legger seg flat for hendelsen og beklager at de og hunden ble skremt.

– Men dette har blitt framstilt på en måte som ikke stemmer helt med virkeligheten. Det høres verre ut enn det var. Hadde hundene gått inn for å angripe, så hadde hunden hatt skader, det hadde den ikke. Jeg sjekket den selv, sier hun.

Hundeeieren forteller at følget tilbød seg å betale for eventuelle veterinærregninger, men ble avvist.

– Det var litt ivrige hunder og litt uoppmerksomhet fra vår side som førte til hendelsen, og det beklager jeg og de andre for. Men vi er erfarne hundefolk, som har kontroll, sier hundeeieren til rb.no.

Les flere saker hos: Romerikes Blad

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Denne saken ble første gang publisert 22/02 2015.

Les også