Amerikanske tilstander på norske bensinstasjoner

Dette er noe helt nytt i Norge - men handler dessverre ikke om prisen.

Publisert

Alle som har kjørt bil i USA vet at det er helt vanlig at man først må inn på bensinstasjonen for å legge igjen en passende pengesum, før en får lov til å fylle opp tanken. Dette er ofte verdt turen, selv om de fleste tar kort ved pumpen, fordi det gjerne er en prisforskjell mellom å betale med kredittkort og kontanter.

I tillegg til å lokke kunder inn i butikken, unngår man dermed såkalt pumpestikk, der kunder fyller tanken og bare stikker av.

I Norge har det derimot i alle år vært vanlig at en kan fylle tanken først, for så å gå inn og betale - til tross for at bransjen de seneste årene i stadig større grad har blitt utsatt for kunder som stikker fra regningen.

Pengene først

Men nå har Norges største bensinkjede, Statoil, fått nok. På en av sine største bensinstasjoner i landet, den langs E6 ved Furuset i Oslo, er det nå innført det de kaller «PrePay». Det betyr at en nå må gi fra seg kontantene før en får lov til å fylle opp tanken - eller betale med kredittkort på pumpen.

- Det er fordi det er så mange pumpestikk, sier en av jentene bak kassen til Nettavisen.

Ifølge Statoil er bensinstikk blitt et omfattende problem både for Statoil og bransjen som helhet.

- Vi gjennomfører et prøveprosjekt på Statoil Furuset i Oslo, hvor vi tester Prepay, som er forhåndsbetaling av drivstoff. Gjennom dette prøveprosjektet på denne ene stasjonen i Norge ønsker vi å kartlegge hvordan dette blir mottatt av kundene våre. Vi ønsker ikke at forhåndsbetaling, målet vårt er å få has på uærlige bilister som bevisst ikke vil betale for drivstoffet, skriver pressetalsmann Knut Hilmar Hansen i Statoil Fuel & Retail til Nettavisen.

Stikker av hver dag

- Statoil Furuset er en av landets største Statoil-stasjoner, og opplever pumpestikk som et stort problem. Vi snakker om nesten ett pumpestikk per dag, sier Hansen.

Ifølge Statoil hadde de totalt pumpestikk for 9 millioner kroner i fjor. I overkant av halvparten av dette var forglemmelser der de fikk pengene igjen, mens resten var rent tyveri. Totalt i bransjen skal det være snakk om 30-40 pumpestikk hver dag.

- Bensinforhandlernes Bransjeforening (BBF) og selskapet Pixima, som har spesialisert seg på svinnbegrensende tjenester, anslår at det årlig blir kjørt fra drivstoffregninger på til sammen 50 millioner kroner. BBF tror at rundt 70 prosent skyldes forglemmelse, og gjøres opp i ettertid, mens resten stammer fra rene tyverier, der kundene aldri har til hensikt å betale for drivstoffet, skriver Hansen.

- Farlige episoder

Ifølge Statoil oppstår det også en del farlige situasjoner når betjeningen forsøker å stoppe personer som stikker av.

- Vi hatt uønskede hendelser der stasjonsmedarbeidere som har forsøkt å stanse drivstofftyvene. Dette har resultert i farlige episoder, påkjørsler og nesten-ulykker med personskade, sier han.

Kan komme flere steder

I utgangspunktet er dette nå et prøveprosjekt på Furuset, men Statoil åpner for at dette kan bli mer utbredt.

- Vi gjennomførte også en test på Statoil Brobekk i Oslo i fjor høst, og tilbakemeldingene fra kundene var at de har forståelse for en slik ordning.

- Trolig vil det bli opp til hver enkelt forhandler om PrePay skal innføres, sier pressetalsmannen.