Aktuelt

Amazon beskyldes for mobbing av transkjønnede: Selger «Caitlyn Jenner-kostyme»

Flere organisasjoner reagerer sterkt.

I HARDT VÆR: Amazon får kritikk for å selge dette Caitlyn Jenner-kostymet på sine nettsider.
I HARDT VÆR: Amazon får kritikk for å selge dette Caitlyn Jenner-kostymet på sine nettsider. Foto: Skjermdump/Taylor Hill/Contributor/Getty Images
Publisert

E-handelsselskapet Amazon beskyldes for mobbing av transkjønnende, melder Mirror. Årsaken er et såkalt «Caitlyn Jenner-kostyme» i anledning Halloween.

Kostymet består av en langhåret parykk, en sportssinglet med startnummer på brystet, blå shorts og to gullmedaljer av plast. Ifølge avisen har kostymet blitt trukket tilbake på konkurrenten eBay. Ved 14-tiden onsdag var det imidlertid fortsatt mulig å få kjøpt på Amazon.

Kostymet spiller på at Caitlyn Jenner (68) tidligere levde som mann og i teksten over et bilde av kostymet står det: «Bruce Caitlyn Jenner - I am Cait».

FÅR KRITIKK: En av salgssidene til det mye omtalte «Caitlyn Jenner-kostymet» på Amazon.
FÅR KRITIKK: En av salgssidene til det mye omtalte «Caitlyn Jenner-kostymet» på Amazon. Foto: Skjermdump

Sterke reaksjoner

Flere organisasjoner som jobber med transkjønnede personers rettigheter mener kostymet mobber de som ikke identifiserer seg med det kjønnet de ble født som, og krever det trukket tilbake.

- Transmiljøet har fått gjennomgå i mediene den siste tiden fordi vi ønsker å bestemme over våre egne identiteter, sier Dr. Jane Hamlin til Mirror.

Hamlin er leder av Beaumont Society, en britisk organisasjon for transpersoner.

- Vi er vant med ufølsomme fornærmelser, men hadde håpet at cis-kjønnede mennesker (mennesker som identifiserer seg med kjønnet de er født i, red. anm.) hadde gått lei av denne typen stunt og forstått at det ikke er morsomt.

Hun sier at ingen velger å være transkjønnet, er skuffet over at noen ønsker å selge slike kostymer.

Amazon har foreløpig ikke kommentert kritikken.

- Burde tas ut av sortimentet

- Dette er en påminnelse på hvor mye vi har igjen å gjøre for å bekjempe overgrepene transpersoner opplever hver dag, sier en talsperson for Stonewall, en veldedig organisasjon som blant annet jobber med LGBT-rettigheter ifølge Mirror.

- Dette kostymet reduserer en marginalisert gruppe til en vits. Det burde tas ut av sortimentet.

Det er knyttet flere brukeranmeldelser til salgssidene på Amazon.

Én bruker skriver:

«Fantastisk kostyme, folkens. Jeg elsker det.»

En annen har lagt igjen denne kommentaren:

«Alt i alt er dette et perfekt engangskostyme som vil skape mye latter i West Hollywood.»

Ikke første gang

Det er ikke første gang et kostyme som spiller på Caitlyn Jenner er i hardt vær. I 2016 forbød den kanadiske studentorganisasjonen Brock University Students en rekke kostymer som de mente var rasistiske, støtende overfor kjønn eller kulturer eller sårende for folk som sliter psykisk.

Gruppen publiserte den gang en liste, hvor en av kostymene som ble forbudt nettopp var et kostyme som skulle forestille Caitlyn Jenner iført et korsett på det berømte forsidebildet fra Vanity Fair i 2015.

Caitlyn selv har ledd av kostymet og kalt det «fantastisk»:

- For å være ærlig, så synes jeg det er fantastisk. Men jeg synes de kunne valgt et penere antrekk, har hun uttalt til Today om korsettkostymet som hadde en prislapp på 50 dollar.

Caitlyn Jenner (68), som tidligere het Bruce Jenner, ble verdensrekordholder og OL-mester i tikamp på 70-tallet. Nå er hun er en av verdens kanskje aller best kjente transkjønnede personer og far til Kylie og Kendall Jenner.

Hun skilte seg fra deres mor, Kris Jenner i 2014 og sto omsider frem som kvinne i et mye omtalt intervju med Diane Sawyer på ABC i 2015. Den tidligere atleten ble fullstendig kvinne etter å ha gjennomført kjønnskorrigerende operasjon i 2017.

Denne saken ble første gang publisert 24/10 2018.

Les også