- Alle importerte fryste bær må kokes
Unormal økning i smittsom leverbetennelse gjør at Mattilsynet roper varsku.

Årsaken er at Mattilsynet mistenker at disse bærene kan være en smittekilde til Hepatitt A. Hepatitt A-viruset dør ved koking.
Mattilsynet anbefaler at alle importerte, fryste bær kokes i ett minutt før de spises, skriver NTB.
Svært mange av bærene som brukes i frosne bær-poser hos alle butikkjedene er importerte. Dette gjelder også smoothie-poser som mange bruker i frossen tilstand.
Er bærene norske, er de som oftest merket med Norge som opprinnelsesland.
Felles smittekilde
Det har så langt i år vært meldt om en unormal økning i antall tilfeller av hepatitt A i Norge. 19 av tilfellene skyldes ifølge Folkehelseinstituttet samme variant av viruset, og det tyder på en felles smittekilde.
De siste årene har det blitt registret flere såkalt matbårne utbrudd med hepatitt A i Europa, det vil si at folk ble syke etter å ha spist mat. I 2013 regner man med at utbruddet skyldes importerte fryste jordbær og året etter ble flere nordmenn syke av en bærkake som var importert, skriver Mattilsynet på sine nettsider.
Det var også et større utbrudd i Europa i 2014.
- Hepatitt A er i følge det europeiske meldesystemet RASFF påvist i ulike typer skjell, isbergsalat, dadler, soltørkede tomater og fryste bær.
LES MER:Flere med hepatitt A smittes i Norge
Fryste bær kan ha smittet folk med hepatitt A
- Norovirus og hepatitt A-virus overlever svært godt i fryste bær. Bærene kan forurenses via vanningsvann eller uhygienisk håndtering. Det har vært flere utbrudd, både nasjonalt og internasjonalt, forårsaket av importerte fryste bær. Begge virusene dør ved varmebehandling, skriver Mattilsynet på sine nettsider.
– Det europeiske utbruddet har pågått lenge, og selv om importerte, fryste bær mistenkes å være smittekilden, arbeider man fortsatt i Europa med å spore hvor bærene kommer fra. Dette er tidkrevende arbeid, sier seniorrådgiver Laila Jensvoll i Mattilsynet.
Årsaken til at bærene må kokes i ett minutt er at frysing ikke dreper viruset.
Det er ikke første gang at man har bedt folk være varsomme med frosne bær. Også i mai i fjor gikk Mattilsynet ut med samme anbefaling. For en stund siden trakk Coop frosne bær fra markedet. Folk er også blitt bedt om å være forsiktig med frosne bær kjøpt i utlandet, for eksempel i Sverige.
Lurer du på mer?
Hva med bær produsert i Norge? Skal disse kokes?
- Det er ikke mistanke om smitte i norskproduserte bær, og rådet om koking gjelder derfor ikke norske fryste bær. Slike bær skal være tydelig merket med at opprinnelsen er norsk.
Hvor lenge skal man koke bærene?
Fryste bær skal koke i minst ett minutt før de brukes i f.eks. smoothies og desserter. Bærene skal «boble» i minst ett minutt som tegn på at de koker.

Hvordan skal man koke bærene?
Det enkleste er å legge bærene i en kjele uten vann, gi bærene ett oppkok og la dem koke i ett minutt.
Gjelder kokerådet også for restauranter, kafeer osv.?
Ja, anbefalingen gjelder både forbrukere og virksomheter.
Gjelder kokerådet også for bær man har dyrket selv eller plukket i skogen?
Nei, rådet gjelder kun for importerte fryste bær. Det er liten risiko forbundet med bær man selv har plukket og frosset ned dersom man har vært nøye med hygienen underveis.
Gjelder kokerådet også for ferske bær?
Nei, rådet gjelder for importerte fryste bær, men friske bær bør vaskes grundig før de spises.
Hvordan er det med bær i andre produkter, f.eks. tørkede bær i musli eller bær i smoothies man kjøper på kafe/i butikk. Kan disse også være smittede?
Det er ikke mistanke til smitte via tørkede bær. Ang. smoothies kan man spørre i butikken/på kafeen om bærene er kokt før bruk.
Jeg spiser smoothies med fryste bær hver dag. Bør jeg gå til legen?
Dersom du ikke har blitt syk, trenger du ikke å oppsøke lege. Dersom du har blitt syk med symptomer som beskrevet over, bør du kontakte lege.
Jeg har en pose med bær i fryseren som er ett år gammel. Er det greit å tine disse og bruke dem uten å varmebehandle dem?
Vi vet ikke hvor lenge det er siden fryste bær kan ha blitt forurenset, så rådet gjelder alle importerte fryste bær.
Jeg har mange poser med fryste, kjøpte bær i fryseren. Kan man koke disse og fryse dem på nytt for å bli kvitt smitten?
Ja, det kan man gjøre.
Må jeg rengjøre fryseren der bærene har vært? Kan smitten spres til andre varer i fryseren?
Nei, bærene ligger i poser og viruset kan ikke spres utenfor posene.
Er det greit å spise kaker med bær som har blitt stekt i ovn?
Ja, det går fint.
Kan jeg putte bærene i mikrobølgeovnen i stedet for å koke dem? I så fall hvor lenge?
Det er bedre å koke bærene da det er svært vanskelig å få en jevn varmebehandling i mikrobølgeovnen. Det er ikke tilstrekkelig å tine bærene i mikrobølgeovnen.
Det er lenge til man kan få kjøpt ferske, norske bær i butikkene. Hvor lenge til skal man fortsette å koke fryste bær?
Etterforskningen kan føre til at man finner smittekilden, men det er ikke sikkert. Det kan også hende at utbruddet går over av seg selv.
- Importerte fryste bær har også tidligere forårsaket flere utbrudd med både norovirus og hepatitt A. Det er derfor et godt råd, også uavhengig av dette utbruddet, å koke importerte fryste bær 1 minutt før de skal brukes i retter som ikke varmebehandles.
Hvordan kan det være smitte i bær når de er fryste?
Hepatitt A-viruset overlever godt frysing. Man må koke bærene for å drepe viruset.
Er det farlig å spise fryste bær om man er vaksinert mot hepatitt A?
Dersom man er vaksinert mot hepatitt A er man beskyttet. Se mer informasjon på Folkehelseinstituttets sider.
(Kilde: Mattilsynet)