F-35

- Å sammenligne F-35 med F-16, er som å sette iPhone 6 opp mot en eldgammel Nokia-telefon

Cyberforsvaret har startet eksperimentering på et helt nytt nivå.

F16 og F-35: Cyberforsvaret mener at å sammenligne disse to flyenes egenskaper er som en gammel Nokia-telefon og en ny iPhone.
F16 og F-35: Cyberforsvaret mener at å sammenligne disse to flyenes egenskaper er som en gammel Nokia-telefon og en ny iPhone.
Publisert

Norges nye kampfly F-35 har generert svært mye støy, flere år før det faktisk settes inn i aktiv tjeneste i Norge.

Til tross for at Norge nå formelt har overtatt vårt første fly, av en bestilling på totalt 52 fly, er det ennå flere år til flyet faktisk er ferdigutviklet.

Les også: Norge har fått sitt første F-35 - men det er ikke ferdig

Men at et fly som enda ikke er satt i tjeneste, ikke er ferdig utviklet, er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Kampfly går i sin levetid gjennom en nær kontinuerlig oppgraderingsprosess.

Forsvaret er ute etter å benytte F-35 i et nettverk mye tettere integrert med andre deler av Forsvaret og andre allierte enn F16 har kunnet gjøre.
Forsvaret er ute etter å benytte F-35 i et nettverk mye tettere integrert med andre deler av Forsvaret og andre allierte enn F16 har kunnet gjøre. Foto: (US Air Force)

F-35

  • Enseters multirolle kampfly.
  • Produsert av Lockheed Martin i Fort Worth i Texas, USA.
  • Fløy for første gang i 2006.
  • Vekt: 13,3 tonn (tom) 31 tonn (maks)
  • Motor: Pratt & Whitney F135.
    Motorens skyvekraft
    : 40000 pund.
  • Drivstoffkapasitet: 8,3 tonn.
  • Rekkevidde: 2200 km (tilsvarende avstanden fra Oslo til sydspissen av Italia).
  • Våpenlast: opp til 10 ulike missiler og presisjonsstyrte bomber, hvorav 4 inne i flyet i egne våpenrom, totalvekt over 8 tonn.

Kilde: regjeringen.no

Cyberforsvaret satser tungt

Nå sier Cyberforsvaret til Side3 at de har startet arbeidet med å koble systemet opp mot forsvarets eksisterende infrastruktur. Tanken er at hæren og sjøforsvaret skal kunne jobbe sømløst med de nye jagerflyene.

Det snakkes nå om "nettverksbasering", der våpensystemer og forsvarsgrener i større grad jobber sammen og dekker hverandres svakheter og styrker fordelene.

Med 220 soldater er de nå på plass i USA og har fått tilgang til amerikanske F-35-fly som det nå eksperimenteres med ved Fort Bliss militære flybase, spesielt når det kommer til flyets evner til nærkampstøtte.

Cyberforsvaret har fått tilgang til fly fra det amerikanske luftforsvaret som det nå eksperimenteres med ved Fort Bliss AFB i Texas. - Vi starter med teorien, deretter jobber vi under laboratorieforhold, før vi tester opp mot fly som står statisk på bakken. Først når løsningene virker optimalt under kontrollerte forhold tar vi steget fullt ut og begynner arbeidet mot F-35 i lufta, sier oberst Gaute Olstad, sjef for Cyberforsvarets konseptutviklings- og eksperimentavdeling NOBLE.
Cyberforsvaret har fått tilgang til fly fra det amerikanske luftforsvaret som det nå eksperimenteres med ved Fort Bliss AFB i Texas. - Vi starter med teorien, deretter jobber vi under laboratorieforhold, før vi tester opp mot fly som står statisk på bakken. Først når løsningene virker optimalt under kontrollerte forhold tar vi steget fullt ut og begynner arbeidet mot F-35 i lufta, sier oberst Gaute Olstad, sjef for Cyberforsvarets konseptutviklings- og eksperimentavdeling NOBLE. Foto: (US Air Force)

Les også: TR-X: Spionflyet som kan ta over for legendariske U-2

- F-35 i nærstøtterollen benytter seg av et nytt og moderne meldingsutvekslingsformat Variabel Message Format (VMF). I tillegg har de nye kampflyene nye kapasiteter som vi må sikre at vi får utnyttet optimalt, forklarer generalmajor Odd Egil Pedersen, sjef Cyberforsvaret.

- F-35 er en viktig kapasitet for Luftforsvaret, og gir oss en vesentlig oppgradert luftkapasitet, men kampflyet har potensial til å være en vesentlig ressurs for hele Forsvaret - både for Hæren, Sjøforsvaret og Heimevernet, forklarer generalmajoren.

Snakker med hverandre

Utover at grenen i forsvaret skal kunne kommunisere sømløst sammen, og kunne forsvare hverandre, handler det blant annet om at jagerflyene skal kunne fungere som overvåkningsfly og gi etterretningsdata og målidentifisering til for eksempel sjøforsvaret som avfyrer ild fra sjøen. Det som på fagspråket omtales som "tung ildstøtte".

- Når F-35 sømløst kan dele sensordata, måldata, våpenstyringsdata og etterretningsinformasjon med resten av Forsvarets operative avdelinger, da får vi optimal effekt ut av de nye kampflyene for Forsvaret som helhet, forklarer sjefen for Cyberforsvaret.

- Når Hærens avdelinger kan avfyre våpen på mål som identifiseres av F-35, eller Sjøforsvaret kan angi mål som bekjempes av nye kampfly, og alle aktører har forutsetning for å ha en felles og omforent situasjonsforståelse når vi opererer sammen – da er effekten optimal, forklarer generalmajor Pedersen.

Les også: Diesen frykter F-35 blir stående på bakken

- F16 blir som en gammel Nokia

På spørsmål om hva F-35 kan gjøre som dagens F16 ikke kan, ønsker en knapt nok å starte forklaringen.

Dette er ifølge Forsvaret som en gammel Nokia-telefon å regne, sammenlignet med F-35.
Dette er ifølge Forsvaret som en gammel Nokia-telefon å regne, sammenlignet med F-35. Foto: Morten Hanche (Forsvaret)

- Det blir litt som å spørre hva en iPhone 6 kan som ikke en eldgammel Nokia kan bidra med, uten å trekke den parallellen for langt, sier Cyberforsvarets kommunikasjonssjef Knut Helge Grandhagen til Side3.

Han forteller at dagens F16-fly har noe sensorkapasitet og at det selvsagt er koblet inn i forsvarets nettverk, men at F-35 både kan benytte andres data og dele data på en helt annen måte enn F16.

F-35 på vingene.
F-35 på vingene.

- Det er i praksis en helt ny generasjon militært system. Både aktiv og passiv innhentingskapasitet er av et helt annet kaliber, samt selvsagt at stealth-kapasiteten gjør at flyet kan benyttes på helt andre måter militært sett, også til støtte for land- og sjøstyrker.

Han mener at utviklingen av nye våpensystemer, som for eksempel det norskutviklede Joint Strike Missile, gir helt nye muligheter som en aldri tidligere har hatt.

- I praksis gir F-35 kombinert med nettverksbaseringen et kapasitetsløft langt ut over Luftforsvarets rekker.

Les også: - Norges kampfly blir 18 milliarder dyrere med dagens dollarkurs

Denne saken ble første gang publisert 30/09 2015.

Les også