8 grunner til at katteeiere er lykkeligere enn andre

Katter er ikke bare søte og lojale, men de gjør visst godt for humør og helse også.

Ikke rart man blir glad, når man har et lite nøste som dette.
Ikke rart man blir glad, når man har et lite nøste som dette. Foto: Colourbox
Publisert

(SIDE2): Noen foretrekker hunder og noen foretrekker katter, sånn er det bare.

Og uansett hvilken pelskledd venn du foretrekker, så viser forskning at både katte og hunder kan hjelpe til med å minske risikoen for allergier hos barn, og luftveisinfeksjoner. De kan hjelpe deg å løfte humøret, og til og med gi bedre selvtillit, skriver Huffington Post.

Avisen har laget en listen «11 reasons your crazy cat obsession makes you happier and healthier», som skal fremheve alt som er positivt ved å være en katteeier. Enten ved hva katten er og hvordan den påvirker oss, eller hvordan den kan inspirere. Her er åtte av punktene.

1. De holder hjertet sunt

Foto: Colourbox

Ifølge en studie fra 2008 utført av forskere ved University of Minnesota's Stroke Institute har katteeiere mindre risiko for å få hjerteinfarkt. De fulgte 4500 mennesker over en periode på 10 år, og tre av fire av deltakerne var katteeierne. De som hadde katt hadde en 30 prosent mindre risiko for å dø av et hjerteinfarkt, enn de som ikke hadde katt.

En oppfølgingsstudie fra 2009 viste også at det å ha en katt gir mindre risiko for slag.

2. Kattene har så og si funnet opp det å ta seg en liten lur

Foto: Colourbox

De små kattene tar seg en liten cowboy-strekk titt og ofte, og de ser så søte og fredfulle ut når de gjør det at man får lyst til å ta en selv også. Studier har vist at det å ta seg en liten middagslur kan gjøre underverker for kreativiteten, produktiviteten, hukommelsen og humøret.

3. Når den purrer og maler, så roer den nervene dine

Å høre en katt purre og male kan gjøre eieren mindre stresset, i tillegg til å redusere blodtrykket.

4. De får deg til å le. Skikkelig hardt.

Alle katteeiere kan fortelle deg at katter er like morsomme som de er søte. Og det å le, er bra for oss. I 2014 fant forskere ved Loma Linda University ut at det å se 20 minutter med morsomme videoer reduserte deltakernes kortisolnivåer, og gjorde også korttidshukommelsen hos eldre bedre.

5. De kan hjelpe autistiske barn å kommunisere

Autistiske barn og voksne kan noen ganger finne det vanskelig å kommunisere med verden rundt seg. Med dyreterapi har vist seg å kunne være nyttig. I en fransk studie fra 2012 ble 40 autistiske barn og deres kjæledyr observert, og forskerne fant at barna som hadde dyr følte seg roligere og lettere kunne være sosiale, enn de som ikke hadde dyr.

Dette ble linket med en økt produksjon av hormonet oxytocin, som kan trigges av å kose med en katt. Dette hormonet kan også forsterke følelsen av tillit og kjærlighet.

6. De kan være en støtte når du sliter med depresjon

Det å ha en katt liggende i fanget mens man stryker den over ryggen er uten tvil beroligende, og i tillegg gir den selskap noe som kan være en positiv distraksjon for de som sliter med depresjon. Kjæledyr gir også rutiner, ansvar og sosiale aktiviteter til dager som ellers ikke ville inneholdt slike aktiviteter.

Foto: Colourbox

Selv om dette ikke er et punkt som er forbeholdt katter i hovedsak, så er katter likevel spesielt rolige og fredfulle - og disse karakteristikkene kan ha postitive effekter om de smitter over på kattens eier.

7. De lever i øyeblikket

Jada, de lever nok noe mindre stressende liv enn menneskeeierne sine. Men det gjør det ikke noe mindre imponerende hvordan de bare kan sitte der, helt stille, i flere timer og bare sette pris på øyeblikket.

Kanskje lar du deg inspirere? Det burde du. Meditering gir nemlig en rekke positive effekter.

8. Kattevennen din forhindrer at du føler deg ensom

Den kanskje viktigste grunnen til at kjæledyr og katter har en positiv effekt på oss er hvordan de fungerer som små, pelskledde venner for oss, og gjør at vi slipper å føle oss ensomme. Ifølge studier fra Miami University og Saint Louis University kan kjæledyr dekke alle eierens sosiale behov, på samme måte som mennesker kan.

Her kommer 10 bilder av søte kattepuser. Bare fordi:

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Denne saken ble første gang publisert 17/03 2015.

Les også