7 grunner til at du skal kaste selvhjelpsboka

- Hva om livet ikke handler om å finne seg selv, men avfinne seg med seg selv, spør dansk professor.

Publisert

(SIDE2): Den danske psykologiprofessoren Svend Brinkmann har hatt suksess med sin motsats til selvhjelpsboka.

Professoren ved Aalborg Universitetet, som også er professor II ved Institutt for pedagogikk ved Universitetet i Bergen, mener at vår aksellerende kultur har gitt oss «føtter og ikke røtter». Han heier mer på det sistnevnte.

- En ny klassiker

Med boka «Stå imot. Si nei til selvutviklingen» lanserer professoren andre teorier, og den har allerede blitt omtalt som en ny klassiker. Nå kommer den på norsk på Forlaget Press.

Hva om veien til lykke ikke handler om å finne seg selv, men heller avfinne deg med at du er den du er? Hva om plikt, dyd og integritet er viktigere begreper enn entusiasme, omstillingsevne og ambisjoner?

Brinkmann vil bare ikke trender i tiden til livs. Han mener også at ideene om selvutvikling gjennomsyrer både utdanning og arbeidsliv.

- Livet vårt er preget av en evig omstlling og forandring som formidles av en hær coacher, terapeuter og livstilssveiledere, skriver han i boka.

Brinkmann anbefaler oss heller til «å stå stille» i tråd med stoismen. Noe som strider helt imot dagens idealer.

Likte du denne saken? Lik Side2 på Facebook og få flere slike friske meninger

- Å stå stille er som å gå baklengs

- Det verste man kan være i dag, er stillestående. Å bli stående der man er, å stå imot, tilsvarer i dag det å gå baklengs, skriver han.

Men hvorfor det? Hvorfor er hastigheten blitt et mål i seg selv, spør han.

I skarp kontrast til selvhjelpsbøker som fokuserer på det positive og «driver deg fremover», fokuserer Brinkmann på det negative og det stillestående.

- Det ser ut til at vi - og jeg er ikke redd for å regne meg selv blant dette store «vi» - mangler retning, derfor løper vi rundt etter den nyeste oppskriften på lykke, utvikling og suksess, sier han.

Og når suksessen uteblir, skylder vi ofte på oss selv og lurer på om den diagnosen har et navn.

Svend Brinkman sier han bruker en 7 trinns-modell, litt ironisk, fordi det er den modellen mange selvhjelpscoacher bruker.

1. Slutt å kjenne etter

Å følge magefølelsen er et dårlig råd. Sunnhetens paradoks er; jo bedre en pasient blir hjulpet, og jo mer de kjenner etter, dess verre opplever de å ha det.

2. Fokuser på det negative i livet ditt

Da kan du kanskje gjøre noe med det?

3. Ta på deg nei-hatten

Det er bare programmerte roboter som alltid sier ja, skriver Brinkmann. Det ligger en enorm styrke i å si «dette vil jeg ikke».

4. Undertrykk følelsene dine

Kanskje kan en smule kontroll være bra? Mennesker har for eksempel en tendens til å bli enda sintere når de først begynner å gi uttrykk for sinnet sitt for eksempel.

5. Gi coachen sparken

Skaff deg en venn istedet, gå en tur i skogen.

6. Les en roman - ikke en selvhjelpsbok eller en biografi

Romaner gir deg mulighet til å forstå menneskers liv som komplekse og regjerlige.

7. Dvel ved fortiden

Går det dårlig nå? Det kunne jo alltid ha gått videre.