6 ting du må vite om «Skam»
Serieskaper Julie Andem var livredd for at foreldregenerasjonen skulle kalle «Skam» kul.

(SIDE2:) Det tok litt tid, men nå er vi der at selv foreldregenerasjonen liker og ser på «Skam» på NRK nett-TV. P3-serien av Julie Andem var lenge en enorm suksess for publikummet den rettet seg mot - 16-åringene.
Foreldrene hadde ikke filla peiling, men akkurat som på Facebook, kom de etter.
For de som ikke har fått det med seg ennå. Her er «Skam»:
Det blir mer «Skam»
«Skam» produseres for NRK nett-tv og er inne i sin andre sesong. Den handler om en gjeng 16 år gamle jenter på videregående på Oslo vest. Første serie fokuserte på Eva, andre serie fokuserer på Noora.
NRK P3 har allerede annonsert at det blir en tredje serie. Serieskaper er Julie Andem, som også sto bak «Jenter».
LES OGSÅ:8 ganger Noora fra «Skam» var helt fantastisk!
Ikke 12, ikke 18, men 16
Serien er bevisst skapt for den gruppen som NRK egentlig ikke har noe tilbud til, nemlig 16-åringen. Den er delt opp slik at scener fra hver episode slippes på sosiale medier gjennom uka, og så får man en hel episode av slutten av uka.
Nytt ordforråd
Det er ikke kult å snakke som en 16-åring når du er alt annet enn 16. Men om ikke du bruker ordet «hooka», kan du jo fortelle om ordene tenåringene ikke forstår i dag.
Livredd for foreldrene
- Vi var livredde for at de skulle høre fra mora si at nå har NRK laget en dritkul ungdomsserie. Vi ville at de selv skulle spre ordet på sosiale medier, ikke i en voksenverden, men som noe bare de vet om. Det er igjen en tanke fra Jenter, og jeg tror helt ærlig ikke ungdom vil se sosialrealisme sammen med foreldrene sine, men heller på en iPad, alene på rommet. Og helst vil de at foreldrene ikke skal vite at de ser det, men at det er deres hemmelighet, sier Julie Andem til Rush Print.

Men psykiater Fred Heggen, som er blodfan, skriver i sin blogg at serien også åpner øynene til nettopp foreldregenerasjonen.
Hvorfor ble jeg så grepet av «Skam»? For det ble jeg, virkelig. En forklaring kan være at den gav en godt voksen mann som meg selv et blikk inn i hverdagen til en mye yngre generasjon. Det åpnet seg en mulighet til å forsere de vanntette skottene som kanskje mer enn noen gang tidligere holder generasjonene strengt atskilt. Skriver Heggen.
30.000 medlemmer
Fanpage-gruppa «Skam» på Facebook har nesten 30.000 medlemmer. Det er en lukket gruppe der man kun diskuterer serien, karakterene og handlingen.
Michelle fra Harstad blogger om «Skam». Les hennes analyser her.
Derfor er «Skam» viktig
«Skam» blander både realisme, komedie og ironi. Det er helt bevisst.
- Det tydeligste behovet jeg fant generelt for gruppen, som kanskje er litt kjedelig, er at prestasjonspresset i målgruppen er veldig høyt. De streber etter å prestere på veldig mange områder. Det er greit, og det trenger ikke være farlig eller usunt nødvendigvis. Men det som er usunt er at mange føler at de ikke lever opp til kravene, og derfor føler seg mislykka. De sammenligner seg med alle andre, ikke seg selv. Så da oppsto det en tanke: Hvordan få de til å slippe noe av det presset gjennom en serie som Skam? Sier Julie Andem til Rush Print.