5 tabber vi gjorde da vi beiset terrassen
Slik skulle det ikke bli! Få rådene for perfekt beis.

(SIDE2): Etter at jeg selv hadde et litt ublidt møte med mitt første møte med beis i helgen, tenkte jeg at jeg umulig kan være den eneste som har bommet på dette.
Etter en lang vinter så gulvet på balkongen i toppleiligheten ikke særlig fresht ut, og vi kjøpte inn beis, terrsasserens, koster og satte igang.
Dagen etter at prosjektet har bombet totalt, og etter å ha snakket med Barbro T. Volleng, project manager for marketing i Jotun, fant jeg ut hvorfor.
Her kommer derfor en liten «beis for dummies»-liste, som det nok er flere som vil ha nytte av.
1. Vi tok bare en runde med terrasserens
Om man skal skifte farge, eller om gulvet er veldig, skittent er det lurt å gå over gulvet to ganger.
Spesielt om man skal skifte farge på beisen.
- Vanligvis holder det med en omgang, men om du skal skifte farge kan du gjøre det to ganger. Det er verdt jobben når du ser resultatet, sier Volleng til Side2.
2. Vi lot det ikke tørke lenge nok
Det er viktig at gulvet er helt tørt før man påfører beis. Det anbefales derfor at man for eksempel vasker og renser terrassen en helg, og beiser den neste.

- Som en nøkkelregel bør terrassen få tørke et par dager, i alle fall når det er så kaldt som nå. Men om det er sol og litt vind tørker det raskere, sier Volleng.
Om du er usikker, kan du også bruke en fuktmåler.
- Det må være helt tørt før du beiser, ellers vil det sprekke opp.
3. Vi bruke en liten pensel over hele terrassen, ikke en rull
Volleng anbefaler at man bruker en rull, og ikke en pensel, for en mer effektiv påføring. Spesielt med tanke på at terassebeis er så tyntflytende. Penselen kan du bruke for å komme helt inn til kantene.
- Prøv å arbeide litt systematisk med rullen. Ta en og en planke fra start til slutt, fremfor å rulle på litt her og der.
4. Vi brukte ikke en lofri klut til å tørke av overflødig beis
Etter man har beiset er det svært lurt å gå over med en lofri klut. Dette er for å forhindre at beisen flasser over tid.
- Om du legger på for tykt lag vil det flasse av, det trekker jo ikke ned i treverket, sier Volleng.
5. Vi sjekket ikke værmeldingen
På denne tiden av året kommer det gjerne en liten skur i ny og ne. Og dette er det viktig å følge med på.
- Om det kommer regn før beisen har tørket er løpet kjørt, sier Volleng.
Du må derfor være helt sikker på at det er meldt fint vær både den dagen du skal beise og påfølgende natt, for å få herdet fargen skikkelig.
I tillegg bør det disse dagene helst være over ti grader, for å unngå at det dugger seg.
Fra brunt til grått
Om du skal beise nå i vår, og ønsker å ha et trendy uteområde, er du kanskje interessert i å vite at det nå er grått som gjelder.
- Vi ser at det er mange som har lyst til å bytte farge på terrassen. Tidligere var det mye mørke, brune farger som gjaldt, Men nå ser vi at det er grått, og gjerne lysegrått, som er trendy, sier Volleng.

Det naturlige står sterkt i trendbildet for interiør, og mange vil gjerne at verandaen skal se naturlig værbitt ut, men samtidig vil de ha den beskyttelsen som beis gir.
- Utetrendene følger trendene som gjelder inne. Mange har de siste årene valgt å male husene sine i mørke toner, som brunsvart, og da passer grått veldig godt, sier hun.