5 myter om kroppen mange tror er sanne
Tror du på noen av disse påstandene? Da er du ikke alene.

Er du en av dem som er overbevist om at for mye søtsaker på ungene gjør det vanskelig å få dem i seng eller grunnen til at det norske landslaget i fotball er så dårlige i fotball er fordi de har så utrolig draget på damene?
Vel, da er du ikke alene. Mange mennesker vet lite eller ingenting om kroppen og hvordan den fungerer, og det eksisterer utallige myter om hva som påvirker og kan skje med kroppen.
Side3 har tidligere skrevet om sexmyter folk tidligere trodde på og vi tenkte denne gangen å heller fokusere på myter om kroppen som, vel, ikke stemmer.
Sukker gjør ikke barn hyperaktiv
Uansett hva mor fortalte deg da du var ung - sukker gjør deg ikke mer hyperaktiv.
Da alt du ville var å spise en sjokoladebit til eller helle i deg mer brus, kom som oftest en eller annen kjip voksen og hevdet du bare ville bli "hyperaktiv og umulig å ha i hus".

Dessverre for alle foreldre og nåværende småbarnsforeldre som trodde de hadde en helt gyllen og akseptert unnskyldning i ermet for å ikke fore barna med for mye godteri på en lørdag, må vi fortelle deg at myten om sukker bare er tull.
En forskningsrapport utgitt i British Medical Journal, viste konkluderte med at sukker har ingen ting for barns adferd å gjøre. Selv barn i undersøkelsen som var hyperaktive i utgangspunktet endret ikke adferd jo mer sukker de hadde i kostholdet/fikk dyttet i seg.
Flere studier støtter den konklusjonen.
Les bare dette innlegget av Norges mest kjente skeptiker, Gunnar Tjomlid.

Så dersom ungen din er ekstremt hyperaktiv etter en bursdagsfest skyldes nok det heller for mange kopper kaffe.
Håret gror raskere jo oftere du barer deg
Denne myten er velkjent blant alle menn som desperat forsøkte skaffe seg skjeggvekst i puberteten.
Teorien går ut på at dersom du barberer dunfjærene under nesen ofte, vil det vokse ut dobbelt så mye dunfjær noen dager etterpå. Dersom du er en gutt i puberteten nå og leser dette, så får jeg bare beklage over at vi knuser den hårete drømmen din om å imponere Julie i parallellklassen med mopedbarten.
Hårveksten til mennesker bestemmes nemlig under huden, og skjeggvekst, tykkelse og farge påvirkes av gener, hormoner og alder, ikke hyppigheten på barberingen.
Allerede i 1928 konkluderte en forskningsundersøkelse at hvor ofte man barberer seg ikke påvirker skjeggveksten.
Hvor myten kommer fra vet man ikke, men noen mener at den kan stamme fra trimmingen av planter og trær, som fører til at det vokser ut nye grener.
Hår og negler fortsetter å vokse etter man er død
Myten om at hår og negler fortsetter å vokse etter en person er død, er ikke ny.
De aller fleste nordmenn har hørt om Olav den hellige og hans unike manke. Et rask titt på Google viser at det eksisterer over 8.8 millioner treff på setningen "hair and nails grow after death".

Personlig kan jeg ikke tenke meg noe mer ekkelt enn å åpne en kiste bare for å finne et lik med negler som denne karen og hårmanke som denne karen.
Heldigvis kan vi fortelle deg at dette er bare tull. Myten har mest sannsynlig oppstått over flere hundre år. Som forklart av forskning.no, "Når vi dør, mister kroppen mye væske. Denne uttørringen fører til at huden skrumper sammen, og trekker seg tilbake. Og når huden trekker seg tilbake, virker neglene og håret lenger."
Derfor er nok lengre hår og negler på avdøde mennesker kun en illusjon.
Å sitte for nære TV'en skader ikke synet ditt
Jeg er sikker på at jeg neppe var den eneste ungen i verden som daglig fikk streng beskjed av mor/far/mormor/tante/barnevakt om at jeg ikke må sitte for nære TV-skjermen i oppveksten. Visstnok skulle det å sitte for nære skjermen være skadelig for synet mitt.
Bare tanken på å kunne våkne opp blind etter en natt med "James Bond"-maraton på VHS-spilleren bare 0,5 meter fra TV-skjermen ga meg mareritt i mange år.
Heldigvis kan jeg nå i voksen alderen gi fingeren til alle besserwisserne rundt meg i oppveksten. For det eksisterer nemlig ingen forskning som støtter opp under myten om at det å sitte for nærme TV'en skader øynene dine - uansett avstand.
Derimot er mange øyeleger enige om at dersom barn ofte sitter nærme TV'en er det for å se skjermen bedre, noe som kan være en indikasjon på at de trenger briller.
Det som derimot er klart er at for mange timer foran skjermen kan være skadelig, mye fordi man sitter og fokuserer lenge på skjermen. Derfor er det viktig med en pause eller to, dersom man har en jobb med mye sitting foran PC-skjermen.

I samme slengen kan vi nevne at det å skjele med øynene over en lengre periode ikke vil føre at de blir værende sånn.
Null sex før store idrettarrangementer hemmer prestasjonen
Alle som driver med profesjonell idrett må virkelig hate denne myten.

Teorien går altså ut på at dersom en idrettsutøver har sex før et viktig arrangement, vil det påvirke formen og prestasjonen. Mange trenere er derfor gått til ekstreme lengder for å nekte sine undersåtter noe form for lakengymnastikk før viktige fotballkamper, friidrettsstevner og boksekamper.
Under sommerens fotball-VM nektet blant annet lagledelsen til Chile, Mexico og Russland sine spillere å ha sex i flereuker før turneringen.
Mexicos trener Miguel Herrera uttalte blant annet.
- Dersom en fotballspiller ikke klarer å gå 20 dager eller en måned uten å ha samleie, da er han ikke forberedt på å være en profesjonell idrettsutøver.
En annen sportslegende som nektet å ha sex før viktige kamper var bokseren Muhammed Ali. Historien skal ha det til at Ali hold seg borte fra all sex i seks uker før han skulle i ringen.
Uheldigvis for Ali og andre idrettsstjerner er det dessverre ikke hold i påstanden. Faktisk viste en studie utført ved Yale i 1995 at sex noen dager før kamp eller et løp ikke har noen effekt på prestasjonen når det virkelig gjelder. En rekke andre studier konkluderer med det samme, men som mange av undersøkelsene understreker, er det kun forsket på det rent fysiske aspektet og ikke det mentale aspektet ved å "få seg noe" før kampdagen.
De fleste studiene er også utført med menn som testpersoner, noe som gir uklart svar om hva sex før kamp har å si på kvinnelige utøveres prestasjoner.
Ifølge den kvinnelige MMA-utøveren Ronda Rousey har sex før store kamper bare en positiv effekt på kvinner, ettersom det visstnok øker testosteronnivået hos kvinner.
(KILDER: Independent, BBC, Youtube, Telegraph, Scribol, Webmd, GetEyeSmart, Flei, Cracked, HowStuffWork, TV2, MentalFloss, National Geographic, BreakingMuscle)