5 ganger Skam (og Noora) tar opp viktige temaer

Bak all dramatikken i «Skam» ligger det viktige budskap.

Publisert

(SIDE2):Hvis du ikke har sett siste episode av denne ukens Skam på NRK, så bør du vurdere å stoppe å lese her.

Hvis du ikke har sett noe av Skam,  gjør det.

«Skam» er serien «alle» snakker om og følger med på for tiden. De litt eldre ser på fordi de på humoristisk vis kjenner seg igjen i tenåringsproblemene, dagens ungdom følger med fordi det er slik det er å være ung i dag, barn følger nysgjerrig med for å finne ut hvordan det er å være tenåring i 2016. Det hele er troverdig og underholdende.

«Skam» diskuteres i skolegården og i lunsjen på jobben, braksuksessen engasjerer, får folk til å smile, er full av selvironi, skaper frustrasjon og viser samfunnsengasjement. Og selvsagt er det mye dramatikk. Men bak alle intrigene ligger det viktige temaer og budskap.

Skam, William og Noora har fått TV-seerne hekta på ungdomslivet.

Her er noen viktige temaer som skjuler seg i «Skam»-serien:

1. Bagatellisering av voldtekt

Sist ut er hendelsen med Noora etter at hun sovnet på fest hos Nikolai som er broren til William (ja, vi tar det litt for gitt at du følger med). Hun våknet, uten klær, i en seng og husker kun bruddstykker av festen. Noora er redd for hva som har skjedd med henne, og googler etter tegn på voldtekt på nett. Skam-episoden er en sak lege Kaveh Rashidi tok opp i en kronikk i Aftenposten fredag forrige uke. Han påpeker i tittelen: «Noora er blitt utsatt for et seksuelt overgrep. Uansett om hun ble voldtatt av Nikolai eller ikke»

I kronikken skriver han videre at voldtekt ofte blir bagatellisert. Hvis hun er blitt voldtatt, er det ille, men det er fortsatt en alvorlig handling hvis hun er blitt skjenket og tafset på, understreker Rashidi.

Legen sier til Aftenposten at Skam trekker fram to grunnleggende utfordringer knyttet til seksuelle overgrep:

«For det første må overgrep forebygges. Til dette kreves økt kunnskap og sunnere holdninger på et individnivå - noe Nikolai mangler. Den andre utfordringen er å forebygge senskader. Da er første steg å øke åpenheten om overgrep slik at man kan få tilbud om hjelp.»

På nett diskuteres episoden og hendelsen, og serien har nok en gang tatt opp et viktig tema blant unge.

Side2 hadde fokus på nettopp dette og overgrep i fjor, i forbindelse med kampanjen #ikkegreit, som satte søkelyset på grensesetting.

- Unge viser at de er usikre på hvor grensene går når det gjelder voldtekt på fest, fysisk vold fra kjæresten, psykisk vold, tvang, press og seksuelle overgrep, uttalte redaktør i ung.no, Beate Aas til Side2 i den forbindelse.

2. Åpenhet og ærlighet

I sesong èn av «Skam» var det Eva som var i fokus. Nå er det Noora som er hovedpersonen. Og det handler mye om henne og William. Men i begynnelsen var det Vilde og William. Hun var forelska (og besatt) fram til Noora også noe uventet fikk følelser for seriens kjekkas. Og de to innledet et forhold i skjul. Trodde Noora. Vi seere ventet i spenning på et oppgjør og drama, men det vi heller fikk se var ekte vennskap. Og selv om mange tar det for gitt er åpenhet, ærlighet og et godt vennskap viktig gjennom hele livet.

Den naive Vilde hadde nemlig visst om William og Noora lenge, og viste seg fra en ny side. Vi seere ble minnet på hvor godt det er å ha gode venner.

LES MER HER: Derfor er Vilde venninnen alle burde ha

Og ikke minst ble tenåringene introdusert til det terapeut Sissel Gran kaller «en nervøs, romantiserende, tvangsmessig opptatthet av en annen, med sterke innslag av panikk og avhengighet».

Nemlig det å være hekta, og ikke klare å komme seg ut av et forhold som trekker deg ned.

3. Kroppsfokus

På flere måter tar «Skam» opp temaer rundt kroppsfokus. Det fine er at det ikke gjøres belærende eller på en ekstrem måte. Men serien gjenspeiler problemer med mat og kropp på et nivå som mange kan kjenne seg igjen i når man er ung og opptatt av hva andre synes om en. Det er likevel alvorlig. Vilde har problemer med spising, noe Noora kommenterer og følger opp. Hun har selv antydet fra tid til annen at hun også har hatt et anstrengt forhold til mat. Noora kjenner igjen tegnene som viser at man ikke har et sunt kosthold.

Altså tas temaet kroppsfokus og spiseforstyrrelser opp med jevne mellomrom, uten at det bekreftes at Vilde faktisk har en spiseforstyrrelse. Men tegnene er til stede og Noora tar opp saken. Spesielt rundt Vildes følelser om å ikke være bra eller pen nok. Sistnevnte er typisk med tanke på spiseforstyrrelser. Rådgivning for spiseforstyrrelser (ROS) skriver:

«Ofte er spiseforstyrrelsen en måte å håndtere et følelseskaos på. Spiseforstyrrelsen kan gi en opplevelse av å ha kontroll og gi en følelse av mestring. I overgangsfaser, ved tap eller sorg, krenkelser, angst eller uro kan en løsning bli å ta kontroll over mat, kropp eller trening. Spiseforstyrrelsen fungerer derfor som en mestringsmekanisme, en beskyttelse mot følelsen av å aldri strekke til, å aldri være flink nok, dyktig nok eller pen nok.»

Og temaet gjør at ungdom diskuterer og blir bevisst på spiseforstyrrelser. Spesielt diskuteres tirsdagens episode hvor Vilde blir sint på Eskild fordi han har spist opp fiskekakene hennes. Nærmere 500 personer har kommentert hendelsen, og leserne diskuterer seg fram og tilbake rundt temaet spiseforstyrrelser.

Noora har også tidligere tatt opp kroppspress med tanke på sponsing av russebussen. Vi elsker dette sitatet:

«Skal vi gå rundt og reklamere for Brun og Blid og bidra til et umenneskelig kroppspress blant unge folk?».

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

4. Sexting

Med Instagram, Facebook og Snapchat følger det også store utfordringer blant de unge. Mange forstår ikke konsekvensen av å dele bilder, eller klarer stå imot presset med slik deling. Et nakenbilde eller sexvideo kan spres raskt på nett, eller fra mobil til mobil. Plutselig kan hele skolen ha sett noe som i utgangspunktet var privat.

- Tall fra Medietilsynet viser at syv prosent av alle unge i alderen 13-16 år oppgir at de i løpet av det siste året har sendt nakenbilder av seg selv via mobil eller internett, har fungerende daglig leder Leif Gunnar Vestbøstad Vik tidligere uttalt til Side2.

Hvis uønsket informasjon er blitt spredd på nett, eller fra person til person, så kan dette være tøft for den det gjelder, heter det i Side2-saken.

- Noen klarer å tenke at dette var den ene episoden også har de et nettverk av venner og familie som støtter dem. Men en person som har lite sosialt nettverk kan reagere annerledes. Vi har sett eksempler der personer har måttet bytte skole og nettverk og etablere seg helt på nytt.

I «Skam» har vi tidligere vært innom temaet med såkalt sexting. Nok en gang var det Noora som satte en venn på plass da han viste et foto. Episoden vi viser til er da Jonas viste fram et puppebilde han hadde fått fra en interessert jente. Da blir det viktig å si fra at det ikke er greit, eller som Noora sa:

«Halloooo, du kan ikke vise det til oss!»

Noen ganger holder det at en kul og sterk stemme sier fra.

NRK-serien Skam handler om blant annet denne venninnegjengen som går på Hartvig Nissen videregående i Oslo.

5. En gang en bad boy alltid en bad boy?

Karakteren William, spilt av Thomas Hayes - som for tiden «ruller» med selveste kronprinsparet , debatteres enormt. Er han en klassisk mørk og dyster helt, som alle jenter vil redde eller er han en man absolutt skal holde seg unna.

Flere ganger har vi sett William være voldelig, ofte uten provokasjon, som da han knuser en vinflaske i hodet på en rivaliserende russegjeng.

- Far er borte, og mor som skulle bekrefte ham, er mest opptatt av sin nye kjæreste. William har en stor sårbarhet. Han har et stort behov for å bli sett. Han fastslår jo hele tiden overfor Noora at «du liker meg, du liker meg», sa psykiater Fred Heggen til Side2.

«Skam»-William deler fansen, men hvordan det vil ende for ham er fremdeles åpent.

Kanskje har overlege og psykiater Fred Heggen rett?

- William er en fyr som er vant til å få det som han vil. Når han møter Noora, klarer han ikke å få plassert henne. Hun sier det hun mener, ofte på en brutal måte. Samtidig er jeg redd at når han først har fått bekreftet det han vil, vil han gå videre, sier han.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Noora må slutte å rulle med russen