- 30 år senere synes jeg fortsatt at min bursdag er ubehagelig
Side2s voksne lesere forteller hvordan barnebursdagene har påvirket hele deres voksne liv.

(SIDE2:) Marianne og Johnny Smedholen valgte å stå frem med historien til sine 8 år gamle sønn og hans kamerat. Guttene skulle feire bursdag og de to gledet seg enormt, som barn gjerne gjør. Men da klokken passerte festtid og ingen kom, måtte til slutt moren innse at ingen heller kom til å komme i bursdagen til de to guttene.
Gruet seg til skolen
Mandagen gruet sønnen til Smedholen for å gå seg på skolen. Og etter mye vurdering la Smedholen ut bildet av de fulle godteskålene på Facebook. Søndag omtalte VG saken, og Romerikes Blad og Side2 fulgte opp.
Og mandag hadde historien spredt seg til Sverige, der Aftonbladet har et samarbeid med VG. Saken var mest lest på Sveriges største nettavis i formiddagstimene mandag.
To 8-åringer ventet spent på bursdagsgjestene - ingen dukket opp
Det skapte et ras av følelser og engasjement, ikke bare hos foreldre, men også hos Erna Solberg, flere politikere og ikke minst bloggeren og førskolelæreren Eivor Evenrud, som innrømmet at hun selv var et av barna som sto i skolegården og snakket om hvem de ikke ville gå i bursdagen til. Evenrud skriver at hun kunne blitt tiårets verste mobber, hadde det ikke vært for at de voksne rundt barna tok grep når de så det.
Det var uaktuelt for Evenrud og hennes venner ikke å møte opp i en bursdag.
«Det er foreldrene som legger til rette og tar beslutningen om barnet drar dit det er invitert» , skrev hun.
Barneminister Solveig Horne sa til Nettavisen mandag at hun ønsket å sende en hilsen til 8-åringene i Aurskog-Høland.
LES MER: - Må lære at de ikke har de samme rettighetene
Men historien til de to 8-åringene har også satt i gang et ras av voksnes egne barnehistorier. Og oppsiktsvekkende mange har opplevd det 8-åringene gjorde.
Skjedde for 50 år siden også
- Dette er ikke nytt. For 50 år siden skjedde presis det samme med en skolevenninne av meg som hadde invitert klassevenninner til hennes bursdag. Det kom kun en gjest og den gjesten var meg. Hun var lei seg for at det ikke kom flere, men vi to hadde det likevel geit. Hun fikk gave og vi spiste bløtkake. Det var ikke tale om at den gang var tidsklemme unnskyldning, og det spiller vel heller ingen rolle hva som var årsaken til at ingen kom på dagen hennes. Det er en stor skam at man neglisjerer en bursdaginvitasjon, skriver en Side2-leser.
- Opplevde selv å være en av fire (i en klasse med 30 elever) som ikke ble bedt til en fest. Unnskyldningen vi fikk var at det ikke var plass til flere/ mamma sa at hun bare fikk invitere så så mange osv..... Det var riktignok for snart 30 år siden. Men opplevelsen var nok til at jeg lærte å ikke eksludere noen. Da min egen datter i en alder av 8-9 år ikke ville invitere en av jentene i klassen fordi «hun er så slem» var det helt uaktuelt for meg å godta det. Fikk valget mellom alle eller ingen... Det ble alle..... Det er så viktig at foreldrene tenker, når 7-8-9 åringer ikke kan tenke rekkevidden selv.... Og værsåsnill ikke velg bort barnebursdag fordi du er så opptatt i julestria......det er ikke barnas feil å være født i nov/des, midt i en travel periode, skriver en annen.
- Bursdager burde ikke prioriteres bort, det er med på å forme barna våre og burde derfor prioriteres høyt. Jeg har opplevd dette selv og synes fortsatt, 30 år senere, at min egen bursdag er litt ubehagelig, skriver en mannlig leser.
- Har opplevd lignende, på barneskolen. Hele klassen ble invitert i bursdag, utenom meg, og det skjedde opptil flere ganger.. jeg ble ikke invitert før min mor eller lærer gav beskjed om at ALLE måtte inkluderes, og då ble jeg invitert fordi de MÅTTE.
- Har selv opplevd dette med min datter, det er stor skam . Det er foreldrenes skyld som ikke sender barna sine i bursdagen når de blir buden, I ni år kom der ingen i hennes bursdag, skriver en mor.
- Har en 8 åring som siden barnehagen så og si aldri har blitt bedt i bursdager. Han har sterk adhd og en mild autisme diagnose. Han er som alle andre barn, bare ikke helt på det sosiale planet og en smule mer aktiv og impulsiv. Jeg har full forståelse for at foreldrene i klassen hans muligens gruer seg litt til å be han (her ligger det ikke på hans medelever for de er kjempe inkluderende med han på skolen og i friminuttene, men foreldrene). Da han har hatt bursdagsselskaper, så har vi lånt klubblokalet her og bedt inn både klassen hans og elever i parallellklassen o.l. Gang på gang har læreren hans tatt opp dette med at det er alltid en elev i klassen som ikke får invitasjon og som gråter sårt hver gang andre skal i bursdag men ikke han. Dette har vært tøft og sårt fra dag 1. Jeg har til og med sagt at jeg kan være med i selskapet om det er ønskelig (kanskje det er meg de ikke liker for det hjelper heller ikke). Nå siste året har det løsna litt, for noen har bedt han, men de fleste som ber han går i parallellklassene, skriver en mamma.
- Total mangel på barnas behov
Foreldre som ikke prioriterer at barn møter opp i barnebursdager utviser total mangel på forståelse for barns behov, mener psykiater Leif Roar Falkum.
- Barn trenger bekreftelse på at man er viktig, tilhørighet i et lokalsamfunn og opplevelsen av å ha folk rundt seg som bryr seg, sier den anerkjente psykiateren Leif Roar Falkum fra Strømmen til Romerikes Blad.
Flere skriver at voksne personer som leste historien, burde snu den på hodet. Tenk om det gjaldt ditt barn?
- Man kan ikke alltid prioritere festligheter enten det er for barn el voksne, sånn er livet. Men man kan prioritere folkeskikk og gi svar på om man kommer eller ikke, skriver en mor.
Og om ungen din ikke vil gå, har en mor disse tipsene:
Hva om noen ikke ville komme i ditt selskap, da hadde vel du blitt lei deg? Er barnet redd for å gå, kan du kontakte foreldre til barnet som skal ha selskap og forklare situasjonen og avtale med foreldrene at du kan hente barnet hvis det absolutt ikke går bra i selskap (noen barn er bare sånn før de skal noen plass, ofte går det kjempe flott likevel, men da blir det en slags trygghet for barnet og de voksne at mamma/pappa henter hvis jeg ikke vil være her likevel. Vet du at barnet ditt er av den tøffe typen, så kan du bare si ifra at hvis ikke du går i selskap der du er bedd så får du ikke ha selskap selv. Om det absolutt ikke passer så gi ihvertfall beskjed om at ditt barn ikke kommer. Alt dette er erfaring fra da mine barn var små, skriver en mor.
- Ingen skal «tas»
Selv er Marianne Smedholen, moren til 8-åringen som sto frem på Facebook med bekjennelsen overveldet, men også klar på at «ingen skal tas».
- Tusen takk for overveldende støtte. Nå må vi fokusere på sak og at det er flott politikerne er engasjerte slik at vi tørr å ta frem slike saker. Her skal det varme inn i saken og ingen skal bli «tatt». Jeg synes ikke det er greit når noen kommer kommentarer som kan støte de andre foreldrene. Det er samarbeid som er viktig i slike saker. Dette er ikke en unik sak som bare vi har opplevd. Flott hvis vi kan ha gjort en liten forskjell, skriver hun på sin Facebook-side.