20 år siden kong Olav døde

17. januar er det 20 år siden kong Olav døde, etter drøyt 33 år som norsk monark.

Foto: (Scanpix)
Publisert

(SIDE2): Da kong Olav døde, hadde han vært syk i mange måneder. I slutten av mai 1990 ble han rammet av et hjerneslag, og kunne ikke lenger ivareta sine forpliktelser som statsoverhode. Daværende kronprins Harald ble utnevnt til kronprinsregent, men i motsetning til kong Haakon, viste Olav seg flere ganger offentlig i sitt sykefravær.

Han var stadig på bedringens vei, men ble likevel aldri frisk nok til å gjenoppta sine offentlige funksjoner. Kong Olav døde på Kongsseteren i Holmenkollen sent på kvelden 17. januar 1991, etter å ha blitt rammet av et hjerteinfarkt.

Nyheten om den folkekjære kongens død spredte seg raskt, og i løpet av natten dukket de første levende lysene opp på Slottsplassen. I løpet av de neste dagene ble plassen fylt av brennende lys, blomster, tegninger og andre hilsener fra folket han hadde regjert over i 33 år.

Kong Olav ble 87 år gammel, men da han ble født var det ingen som visste at han skulle ende opp som norsk ”folkekonge”.

Vant OL-gull
2. juli 1903 fikk prins Carl av Danmark og hans britiskfødte hustru Maud (datter av kong Edward VII) en sønn som fikk navnet Alexander Edward Christian Fredrik. To år gammel opplevde han at faren ble valgt til norsk konge under navnet Haakon VII, mens han selv fikk nytt norsk navn: Olav. Den lille familien ankom Norge med skip fra København i november 1905.

Den unge kronprinsen lærte seg tidlig å bli glad i norske idrettsaktiviteter, og var en ivrig skiløper gjennom hele livet. Han hoppet på ski i Holmenkollen og var samtidig en ivrig seiler. Under OL i Amsterdam i 1928 vant båten hans gull i 6-meter-klassen med Johan Anker som rormann, og han var en aktiv seiler til langt oppi årene.

Forsvarssjef
Under OL i Amsterdam forlovet han seg også med sin svenske kusine, prinsesse Märtha. Selv om det var gått over tjue år siden unionsoppløsningen, var kongefamilien usikker på hvordan folket ville da i mot den svenske prinsessen, men etter bryllupet i mars 1929 ble hun raskt et populært medlem av kongefamilien.

Etter krigsutbruddet flyktet daværende kronprins Olav med sin far, kong Haakon, og under resten av krigen oppholdt han seg i hovedsak i London sammen med kongen og den norske eksilregjeringen. Det siste krigsåret var han også norsk forsvarssjef.

Folkekongen
I 1954 opplevde kronprinsen å bli enkemann, da kronprinsesse Märtha ble syk og døde. Året etter ble kong Haakon syk og kronprinsen fungerte som kronprinsregent fram til kong Haakon døde den 21. september 1957.

Gjennom 33 år som norsk konge fikk Olav en helt spesiell plass i nordmenns hjerter. Han fikk tilnavnet Folkekongen, og huskes spesielt fra episoden da han under oljekrisen i 1973, da biltrafikk ble forbudt i helgene, tok trikken for å komme seg ut på ski.

Kong Olav er gravlagt i Det kongelige mausoleum på Akershus slott i Oslo.

(Kilder: Kongehuset.no, Wikipedia)

3998

Denne saken ble første gang publisert 17/01 2011.

Les også