13 ting du neppe visste om taco
Kan du gjette hvilken populær rett Ignacio Anaya har skapt? Eller hvilken variant av taco som ble skapt i Disneyland?

(SIDE2): Tacofredag er et populært begrep, og ikke uten grunn. Mange sverger til den velsmakende, men enkle retten til middag etter at arbeidsuken er slutt.
Visste du at man enkelt kan lage tortillas selv? Eller at det finnes dessert-taco?
De fleste har for lengst fått med seg at tacoen de fleste spiser i Norge ikke er meksikansk. Den typiske fredagstacoen går under begrepet tex-mex, som er den amerikanske varianten av meksikansk mat.
Les også: Slik unngår du taco-søl.
Vi har samlet noen punkter om taco som du kanskje ikke visste:

1. Den meksikanske tacoen består av en myk maistortilla med kjøtt og bønner.
2. Retten oppsto fordi aztekerkvinnene måtte frakte mat til mennene på jobb. De puttet maten i tortillalefser for lettere å få maten med seg.
3. Meksikansk tacosaus er helt annerledes enn den amerikanske. En populær ingrediens er sjokolade.
4. Tacoen kom til USA etter den meksikanske revolusjon (1910-1928).
5. Den amerikanske tacoen ble utviklet i California. Her byttet de ut maislefsen med hvetelefser, og puttet i kjøttdeig, issalat, hermetisert chili og ost.
6. Fra 1940 til 1980 kunne man kjøpe tortilla på boks i USA.

7. Det var den amerikanske restauranten Ninfa’s som gjorde fajitas populært på 1970-tallet. I begynnelsen het ikke retten fajitas. Det var først på 1990-tallet at retten fikk navnet vi bruker i dag.
8. Den U-formede sprø tortillaen som er vanligst å bruke i dag, ble første gang omtalt i en kokebok i 1949. Boken ble utgitt av Fabiola Cabeza de Vaca Gilbert.

9. Nachos ble skapt av meksikanske Ignacio Anaya. Han ville lage noe godt til en gjeng kvinner som kom på restauranten, men sjefen var ikke til stede. Derfor måtte han finne på noe selv. Han serverte små biter av sprø tortilla toppet med ost og jalapenos. Han oppkalte retten etter seg selv - Nachos er en forkortelse av Ignacio.
10. Det var først på slutten av 1970-tallet at nachos virkelig tok av. Da ble det servert på Arlington Stadium.

11. Doritos ble oppfunnet i Disneyland tidlig på 1960-tallet. De som jobbet der prøvde å fritere restene av tortillaer, og satte ulike typer smak på resultatene.
12. Tacoen kom til Norge på begynnelsen av 1970-tallet. Firmaet Oluf Lorentzen begynte å importere taco via Old El Paso i 1973, men tacomarkedet tok ikke av før på begynnelsen av 1990-tallet.
13. Begrepet texmex er en forkortelse for Texas Mexican Railway, som åpnet i 1875. Det ble første gang brukt om meksikansk-amerikansk mat i avisa The Mexico City News i 1973.
Screen9v2
Kilder: Oyvindholen.wordpress.com, Tapasmagazine.com, Wideopencountry.com, Marcussamuelsson.com, Mattitos.com, Mentalfloss.com, Mattitos.com, Wikipedia.
Les også: Slik vet du om avokadoen er moden