krim

Rhys (11) kom aldri hjem fra fotballtrening. Skjebnen hans sendte sjokkbølger gjennom en hel nasjon

Bare 11 år gammel ble Rhys Jones et uskyldig offer i en konflikt som var kommet ut av kontroll. Drapet samlet en hel nasjon til felles kamp mot de kriminelle.

<b>DREPT:</b> Rhys Jones iført den blå klubbtrøya til favorittlaget sitt, Everton FC.
DREPT: Rhys Jones iført den blå klubbtrøya til favorittlaget sitt, Everton FC. Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert

Byen Liverpool er kjent for fotballagene Liverpool og Everton, og ikke minst The Beatles. Men byen har også en begredelig historie fylt av vold, kriminalitet og ungdomsgjenger, som går helt tilbake til midten av 1800-tallet.

På 1980-tallet opplevde byen en oppblomstring av organisert kriminalitet og narkotikamisbruk, med en påfølgende økning av gjengaktiviteter og vold.

Selv om gjengene var adskillig løsere organiserte og mindre «profesjonelle» enn byens narkokarteller, var ringvirkningene av gjengenes tankeløse voldshandlinger katastrofale for omgivelsene.

Tilstandene i Liverpool og områdene rundt byen førte etter hvert til at Merseyside Police ble Englands første politistyrke som åpent bar våpen, og byen var – og er – ansett som et senter for organisert kriminalitet i England.

Ni år gammel jente skutt

Nylig ble Liverpool nok en gang åsted for en voldsepisode der et barn havnet i skuddlinjen. Ni år gamle Olivia Pratt-Korbel ble drept da en bevæpnet tok seg inn i huset der hun bodde i jakten på en annen mann. Cheryl Korbel, moren til Olivia, skal ha reagert på bråk utenfor huset sitt og åpnet døren for å sjekke hva som sto på. En jaget mann benyttet anledning til å trenge seg inn i huset, antakelig i et forsøk på å slippe unna den bevæpnede mannen som fulgte hakk i hel. Vedkommende løsnet flere skudd, ett av dem rammet Olivia fatalt. Gjerningsmannen flyktet deretter fra åstedet og er nå ettersøkt. Saken har rystet hele Storbritannia.

Gjengrivalisering

Gjengenes herjinger i havnebyen ved Mersey rammet mange uskyldige. For lille Rhys Jones skulle rivaliseringen bli fatal. 11-åringen var på vei hjem fra fotballtrening ved halv åtte-tiden om kvelden den 22. august 2007 da en hettekledd unggutt på sykkel dro frem en pistol og avfyrte tre skudd.

Ett av skuddene traff Rhys i ryggen og gikk ut gjennom halsen. Han ble fraktet til sykehus, hvor legene i 1,5 time desperat forsøkte å redde livet hans.

De lyktes ikke. Rhys Jones ble erklært død samme kveld, et uskyldig offer for den bitre feiden mellom Croxteth Crew og Strand Gang.

<b>OFFER:</b> Rhys Jones var bare 11 år gammel da han ble offer for gjengkrigen i Liverpool-bydelen Croxteth.  
OFFER: Rhys Jones var bare 11 år gammel da han ble offer for gjengkrigen i Liverpool-bydelen Croxteth.   Foto: NTB Scanpix

Fikk hjelp av moren

Etterforskningen ledet til det 16 år gamle Croxteth Crew-medlemmet Sean Mercer. Han nektet først å ha noe med drapet å gjøre, og fikk også støtte av sin mor, som i et vitnemål hevdet at sønnen aldri hadde eid en sølvgrå sykkel lik den som ble brukt da Rhys Jones ble skutt og drept.

<b>ÅSTED:</b> 11-åringen ble skutt på parkeringsplassen utenfor puben Fir Tree Croxteth, en forstad i Liverpool.
ÅSTED: 11-åringen ble skutt på parkeringsplassen utenfor puben Fir Tree Croxteth, en forstad i Liverpool. Foto: Getty Images

I den påfølgende rettssaken ble imidlertid Sean Mercer dømt for drapet, mens ti andre ble dømt for å hindre etterforskningen eller forsøke å dekke over drapet. Blant disse var Sean Mercers mor, som ble dømt for å ha løyet om sykkelen som ble brukt, og dermed hindret etterforskningen.

Gjerningsmannen selv ble dømt til fengsel i minimum 22 år, og til sammen fikk de elleve involverte dommer på mer enn 61 år. Etterforskningen avdekket ikke noe mulig motiv for drapet, og man regner det som sannsynlig at skuddene var ment for to medlemmer av Strand Gang, en rivaliserende gjeng til Croxteth Crew.

Stakkars Rhys Jones ble sannsynligvis bare fanget i kryssilden, selv om man også vurderte muligheten for at Sean Mercer tok feil av Rhys og et medlem av Strand Gang.

Les også: (+) I 10 år levde Dolly et vanlig liv med ektemannen. Så oppdaget han hennes hemmelighet på loftet

<b>DRAPSMANN:</b> Sean Mercer var bare 16 år gammel da han skjøt og drepte Rhys Jones, men Mercer var på tidspunktet allerede et fremtredende medlem av Croxteth Crew.
DRAPSMANN: Sean Mercer var bare 16 år gammel da han skjøt og drepte Rhys Jones, men Mercer var på tidspunktet allerede et fremtredende medlem av Croxteth Crew. Foto: Getty Images

Gangsterkrig

Foranledningen til drapet på Rhys Jones var rivaliseringen mellom gjengene Croxteth Crew, oppkalt etter forstaden Croxteth, og Strand Gang fra området Norris Green.

Croxteth Crew ble regnet som bedre organiserte, men Strand Gang var større i antall. Begge gjengene hadde enkel tilgang til skytevåpen, og medlemmer så unge som 12 år spradet rundt i nabolagene iført skuddsikre vester.

De to gjengene fra utkanten av Liverpool hadde lenge skapt frykt i sine respektive nabolag, men situasjonen eskalerte etter første nyttårsdag 2004. Da ble Danny McDonald regelrett henrettet med fire skudd i en pub i Norris Green.

Gjerningsmannen skjøt deretter McDonalds kompis i magen, før han rømte fra stedet.

Danny McDonald var sterkt involvert i Croxteth Crew, og de to neste dagene ble området rammet av ytterligere to skyteepisoder, som politiet regnet som hevnaksjoner for drapet på McDonald. Denne gang var det ingen som mistet livet, men hendelsene satte ytterligere fart på en voldsspiral som allerede hadde fått betraktelig momentum.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Skyteepisoder og brannbomber

I tiden som fulgte var det en rekke konfrontasjoner mellom de to gjengene, og som regel involverte trefningene skytevåpen. I løpet av de neste fire årene registrerte politiet i Liverpool 17 skyteepisoder og 70 tilfeller av skadeverk som ble knyttet direkte til de to gjengene.

Skudd ble avfyrt mot hus og butikkfasader, og husene til medlemmer av de rivaliserende gjengene ble satt i brann. Strand Gang hadde også en forkjærlighet for å bruke industrielt fyrverkeri til å konstruere bilbomber som ble brukt mot fiendene i Croxteth Crew.

<b>EVERTON:</b> Etter foreldrenes ønske iførte gjestene i Rhys’ begravelse seg fotballtrøyer. Mannen med Everton-farger er Rhys Jones’ far, Stephen.
EVERTON: Etter foreldrenes ønske iførte gjestene i Rhys’ begravelse seg fotballtrøyer. Mannen med Everton-farger er Rhys Jones’ far, Stephen. Foto: Getty Images

Et nytt drap i august 2006 hadde bidratt sterkt til å eskalere situasjonen ytterligere. Denne gang var det 19 år gamle Liam «Smigger» Smith, et høytstående medlem av Strand Gang, som ble skutt og drept på åpen gate.

Smith besøkte en kompis i Altcourse fengsel, da han havnet i ordklammeri med en innsatt med tilhørighet i Croxteth Crew. Sistnevnte kastet seg på telefonen til gjengen sin, og da «Smigger» Smith spaserte ut dørene på fengselet, var representanter fra Croxteth Crew allerede på plass.

«Smigger» ble skutt i hodet med en avsagd hagle på kloss hold. Han ble fraktet til sykehus i all hast, men døde få timer senere.

<b>TRØSTELØSE:</b> Daværende Everton-trener ledet an i ett minutts applaus for Rhys Jones på Goodison i 2007, mens foreldrene Stephen og Melanie og storebror Owen sørger over tapet av gutten.
TRØSTELØSE: Daværende Everton-trener ledet an i ett minutts applaus for Rhys Jones på Goodison i 2007, mens foreldrene Stephen og Melanie og storebror Owen sørger over tapet av gutten. Foto: Getty Images

Som en krigssone

Fire medlemmer fra Croxteth Crew, den yngste bare 16 år gammel, ble funnet skyldig i drapet på «Smigger» Smith, inkludert en av Smiths nære venner – som hadde tilknytning til Croxteth Crew.

I disse delene av Liverpool var gjengtilknytning viktigere enn gammelt vennskap. Drapet på «Smigger» var som bensin på et bål som allerede sto i lys lue, og opptrappingen i krigen mellom gjengene i Norris Green og Croxteth de påfølgende årene nådde en intensitet som fikk politiet til å omtale gatene i Nord-Liverpool som en krigssone, med innbyggere som levde i stadig frykt for gjengenes herjinger.

Les også: (+) Thomas var bare tre år da han så moren bli drept. 12 år senere rammet en ny tragedie

Kun ett år etter drapet på Liam Smigger Smith, nådde krigen mellom Croxteth Crew og Strand Gang et tragisk klimaks da vesle Rhys Jones ble plaffet ned.

Nærmere 20 personer ble arrestert i etterkant av drapet, som medførte en opptrapping i politiets arbeid for å få slutt på gjengenes herjinger. En rekke høytstående medlemmer av gjengene sitter inne på lange fengselsstraffer, og gjengenes aktivitet skal være kraftig redusert.

Denne saken ble første gang publisert 25/08 2022, og sist oppdatert 30/08 2022.

Les også