De tar jobben for drapsofrenes familie

«Blodsøstrene» har en av verdens mest groteske jobber: – Det er en forferdelig tittel å ha

Søstrene Eileen de Jager og Roelien Schutte lever av andres død. Av andres brutale og blodige død. Det er derfor de kalles for Blodsøstrene.

<b>BLOD PÅ HENDENE:</b> Søstrene Eileen de Jager og Roelien Schutte hadde vanlige kontor­jobber, men fant ut at de heller ville hjelpe påførende av ofre for den omfattende voldskriminaliteten i hjemlandet Sør-Afrika med å fjerne spor etter forbrytelsene. 
BLOD PÅ HENDENE: Søstrene Eileen de Jager og Roelien Schutte hadde vanlige kontor­jobber, men fant ut at de heller ville hjelpe påførende av ofre for den omfattende voldskriminaliteten i hjemlandet Sør-Afrika med å fjerne spor etter forbrytelsene.  Foto: Theana Breugem/Foto24/Gallo Images/Getty Images
Sist oppdatert

Naboene hadde vært igjennom noe av det verste foreldre kan oppleve: Datteren deres hadde tatt sitt liv. Og foreldrene måtte selv gjøre rent på åstedet.

– Vi syntes det var forferdelig, og kom frem til at vi måtte gjøre noe med det, sier Eileen de Jager – den eldste av søstrene.

Resultatet ble firmaet Crime Scene Cleanup. I mer enn 20 år nå har de to søstrene Eileen og Roelien Schutte vasket og ryddet etter de mest groteske og blodige drap – av og til etter rene massakrer i ett av verdens mest voldsherjede land.

Sterke scener

Sarte sjeler kan hoppe til neste mellomtittel. For her følger en kort oversikt over hva som kan møte dem som tar oppdrag for å skåne pårørende for ytterligere lidelser.

De er blitt hentet til åsteder med lik i stadium langt forbi forråtnelse. De er møtt av oppløste kropper, en skjelvende masse som flyter utover gulvet, som en gelé, det er som å tråkke i en myr, forteller de.

De har sett innvoller som har rent ut av en knivstukket kropp og hjernemasse slynget utover vegger, tak og gulv, fra et hode blåst i stykker av en haglpatron eller en grovkalibret pistolkule. De har opplevd syn som aldri glemmes og inntrykk som aldri kan viskes ut. Og de har kjent lukten av blod. De kjenner den altfor godt.

Søstrene fra Pretoria i Sør-Afrika er blitt «kjendiser» på en av de merkeligste måtene man kan tenke seg – som reisende i brutal død og djevelskap.

De forteller om utrykninger til åsteder så forferdelige at de knapt lar seg skildre med ord. Om drap så vanvittig brutale at det nesten ikke er til å forstå – vold begått av unge mennesker på jakt etter penger – i en tilværelse fylt av fattigdom og desperasjon.

Klikk krim: Les flere krimsaker fra Vi Menn og Klikk.no her

<b>DRAP I TUSENTALL:</b> Både i fattige områder og i turistområder rammer voldskriminaliteten i Sør-Afrika. I Cape Town ble Anni Dewani drept mens hun var på bryllupsreise. 
DRAP I TUSENTALL: Både i fattige områder og i turistområder rammer voldskriminaliteten i Sør-Afrika. I Cape Town ble Anni Dewani drept mens hun var på bryllupsreise.  Foto: Getty Images

Herjet land

Firmaet de startet for hjelpe folk som ble rammet av grusomme forbrytelser, er blitt et stort selskap. Nærmere 100 ansatte er fordelt på filialer flere steder i landet der drap og brutale for­brytelser hører til dagens orden. Søstrene har skrevet bok om virksomheten sin, og de har vært intervjuet i aviser, magasiner og av TV-stasjoner verden over.

Mellom 15 000 og 20 000 mennesker blir hvert år brutalt myrdet i Sør-Afrika. I Cape Town – med rundt 4.4 millioner inn­byggere, ble det i 2019 registrert 2800 drap. I løpet av en tilfeldig helg ble 47 mennesker drept, blant dem en mor som ble knivstukket av sin tenåringssønn, en drosjesjåfør som ble skutt i ansiktet og en kvinne som var gravid i åttende måned, og som ble skutt på vei til butikken, ifølge avisen Sunday Times.

Og det er ingen ting som tyder på at myndighetene kan få bukt med volden.

Les også: (+) Sigrid (21) ble voldtatt og drept. Tilståelsen kom 29 år senere

<b>MER ENN NOK ARBEID:</b> Cape Town er blant verdens mest voldelige byer, samtidig er den et ferieparadis for millioner av tilreisende. Her jobber flere av de ansatte i firmaet til Blodsøstrene Eileen de Jager og Roelien Schutte
MER ENN NOK ARBEID: Cape Town er blant verdens mest voldelige byer, samtidig er den et ferieparadis for millioner av tilreisende. Her jobber flere av de ansatte i firmaet til Blodsøstrene Eileen de Jager og Roelien Schutte Foto: Wikimedia Commons/Matti Blume

Jobber med blod

I slutten av februar i år offentliggjorde Sør-Afrikas politiminister Bheki Cele tall som viste at 6859 mennesker var blitt drept i landet fra første oktober til utgangen av desember 2021 – en økning på 562 fra samme periode året før. 902 av de drepte var kvinner, 352 var barn.

– Totalt 2599 drap skjedde på offentlig sted på gata, inne i parkeringshus eller i parker og på åpne torg. Det er sterkt foruroligende at det nest hyppigste åstedet for drap var hjemme hos offeret eller gjerningspersonen, sa Cele.

Det er i denne virkeligheten Blodsøstrene opererer.

– Det er jo en forferdelig tittel å ha, men det er jo sant. Vi er søstre og vi jobber mye med blod, sier Roelien Schutte og Eileen de Jager.

<b>PÅKJENNING:</b> Slektninger av seks mennesker som ble skutt i Khayelitsha i Sør-Afrika i mai år, måtte vaske sporene fra åstedet. Det er påkjenninger Blodsøstrene ønsker å spare dem for.
PÅKJENNING: Slektninger av seks mennesker som ble skutt i Khayelitsha i Sør-Afrika i mai år, måtte vaske sporene fra åstedet. Det er påkjenninger Blodsøstrene ønsker å spare dem for. Foto: Brenton Geach/Gallo Images via Getty Images

Drepte hele familien

Noen av de verste hendelsene som blir omtalt i denne reportasjen ligger noen år tilbake i tid. Opplysningene er hentet fra sørafrikanske medier og fra rettsdokumenter.

Patrick Radebe var 24 år gammel, og jobbet som gartner hos det hvite ekteparet Geraldine og Tony Viana i Walkerville, en forstad til Johannesburg. I juli for ti år siden bestemte seg han for å forsyne seg av familiens verdier. Han fikk med seg 21 år gamle Sipho Mbele, sønn av Viana-familiens hushjelp, og en annen kamerat.

I retten forklarte de hvordan de brøt seg inn i huset. Da Tony Viana kom hjem, angrep de ham med golfkøller og en machete­lignende kniv. Så ble han bundet fast og tvunget til å røpe koden til familiens safe.

Da Geraldine Viana og sønnen Amaro på 12 år senere kom hjem, ble også de tatt til fange. Mor og sønn ble bundet fast i hvert sitt rom. Geraldine Viana ble voldtatt, først av Mbele, deretter av Radebe, mens Mbele klemte en pute over ansiktet hennes.

Deretter ble ekteparet skutt og drept. 12 år gamle Amaro ble heller ikke spart.

– Vi gikk inn på badet og skrudde på varmtvannet. Vi lo av ham fordi han gråt. Vi tvang ham opp i badekaret med ansiktet ned, vi skjønte at han ville drukne, sa gjerningsmennene i retten.

Amaro Viana ikke bare druknet, han ble skåldet i det glohete vannet. Før de forlot åstedet, avsluttet drapsmennene med å slakte familiens hund.

Det er etter slike forferdelige handlinger at pårørende, politi eller forsikringsselskaper plukker opp telefonen og ringer til de to søstrene.

Les også: (+) Her bodde småbarnsfaren Nils (25), mannen bak en av de mest grufulle forbrytelsene i fredstid i Norge

<b>RENSET OPP:</b> «Blodsøstrene» ble tilkalt for å fjerne sporene og vaske et av Sør-Afrikas mest kjente drapssteder de siste årene; leiligheten til den funksjonshemmede idretts­stjernen Oscar Pistorius
RENSET OPP: «Blodsøstrene» ble tilkalt for å fjerne sporene og vaske et av Sør-Afrikas mest kjente drapssteder de siste årene; leiligheten til den funksjonshemmede idretts­stjernen Oscar Pistorius Foto: NTB/REX

Trodde hun var død

Roelien Schutte forteller at hun én gang var i hjemmet til en ung kvinne, ikke langt fra Pretoria. Kvinnen hadde hatt bibelgruppe for noen ungdommer. Da hun hadde sluppet ut den siste, ble hun angrepet av en mann som hadde gjemt seg på eiendommen. Han gikk løs på kvinnen med et kjempestort sverd. Hun ble skåret og kuttet opp over hele kroppen og i hodet.

Blodet fløt i kvinnens beskjedne hus.

Hun ble voldtatt flere ganger, og kuttet opp enda mer, før overfallsmannen stakk av.

Han trodde han hadde drept henne, men hun overlevde.

Blodsøstrene kom og gjorde hjemmet hennes beboelig igjen.

Flest drap

(Tall fra 2017 pr. 100 000 innbyggere)

El Salvador 52.02

Jamaica 43.85

Lesotho 43.56

Honduras 38.93

Belize 37.79

Venezuela 36.69

Saint Vincent og Grenadinene 36.54

Sør-Afrika 36.40

Saint Kitts og Nevis 36.09

Nigeria 34.52

Færrest drap

(Tall fra 2017 pr. 100 000 innbyggere)

Japan 0.2

Singapore 0.2

Hongkong 0.3

Luxembourg 0.3

Indonesia 0.4

Norge 0.5

Oman 0.5

Sveits 0.5

Forente Arabiske Emirater 0.5

Kina 0.6

Kilde: FN

Se mer

Bedriften vokser

– Vi begynte med denne virksomheten fordi vi syntes det var for ille at personer som hadde vært utsatt for de grusomste ting, eller deres nærmeste pårørende, skulle være nødt til å ta på seg belastningen med å rydde og rengjøre åstedene. I mange tilfeller dreide det seg om boligene til de som blir drept eller mishandlet. Vi hadde aldri sett for oss at dette skulle vokse til det omfanget der har i dag, sier Roelien og Eileen.

Det er Roelien som har det operative ansvaret for virksom­heten, Eileen er forretningskvinnen, men begge har mer enn nok erfaring med det som skjer når en åsted skal ryddes og vaskes.

Da søstrene startet sin virksomhet, skaffet de seg en minibuss, fylte den opp med ren­gjøringsutstyr og kjørte rundt fra oppdrag til oppdrag – ofte bare de to sammen. De hadde ingen erfaring med virksomheten, de lærte seg selv opp mens de jobbet. I løpet av de mer enn 20 årene de har holdt på, har de gradvis skaffet seg kunnskaper – om alt fra forretningsdrift til rengjøring og helse. Det har vært viktig for at virksomheten deres skulle kunne vokse og dekke et stadig økende behov.

Les også: (+) Virginia (26) ble med den 136 kg tunge filmstjernen på rommet – fire dager senere var hun død

<b>STREKKER IKKE TIL:</b> Sørafrikanske myndigheter kjemper en kamp de ikke ser ut til å vinne mot volden i landet. Ikke klarer de å hindre drap i å skje, ikke har de kapasitet til å rydde frigitte åsteder. Det siste har de fått hjelp til av Blodsøstrene.
STREKKER IKKE TIL: Sørafrikanske myndigheter kjemper en kamp de ikke ser ut til å vinne mot volden i landet. Ikke klarer de å hindre drap i å skje, ikke har de kapasitet til å rydde frigitte åsteder. Det siste har de fått hjelp til av Blodsøstrene. Foto: NTB/RODGER BOSCH/AFP

Mindre stressende

I dag er det ikke så ofte at søstrene selv drar på seg de hvite kjeledressene, det sterile fottøyet og hanskene og går løs på et blodig åsted, men det hender fortsatt. Av og til har firmaet så mye å gjøre at også ledelsen må trå til og la kontor være kontor.

Medarbeiderne fra Blodsøstrenes firma er alltid de siste som blir hentet til et åsted – ofte kan det gå uker og måneder før de slipper til. Først når politiets etter­forskere er helt sikre på at det ikke er flere spor å finne, får renholderne komme inn med sitt utstyr.

Før de startet sitt eget selskap hadde både Eileen og Roelien helt vanlige ni til fire-jobber.

– Det jeg gjør i dag er i alle fall mye mindre stressende enn det jeg pleide å drive med, sier Eileen, den eldste av søstrene.

Bisarr hverdag

En vanlig dag på jobben kan for utenforstående fortone seg nokså bisarr. Da Eileen en dag ble oppringt av ektemannen mens hun var ute og gjorde rent på et åsted, ville han vite hva hun hadde lyst på til middag.

– Jeg sto der iført maske og blodige hansker. Kan dere forestille dere hvor latterlig det kjentes? sier paret og ler.

Men det er lite lattervekkende med selve arbeidet. Ifølge Eileen truer alt fra luftveisproblemer til posttraumatiske lidelser om man ikke har tilgang profesjonell hjelp i etterkant.

– Våre folk må ha følelse for det arbeidet de gjør, og det må være noe de virkelig vil drive med, mener Eileen.

– Vi driver ikke med dette for å tjene oss rike, sier søstrene.

Kilder: Forbes, VG, Sunday Times, Wikipedia, News24.

Gjorde rent etter kjendisdrap

<b>«BLADE RUNNER»:</b> Paralympics-stjernen Oscar Pistorius fra Sør-Afrika skjøt kjæresten i deres felles bolig. Åstedet ble overlatt til «Blod­søstrenes» eksperter til å fjerne spor.

Det aller mest kjente åstedet Blodsøstrene har hatt ansvaret for, ligger i det luksuriøse boligområdet Silver Woods Country Estate, et par mil øst for sentrum av Pretoria.

Det var her den benamputerte internasjonale idrettsstjernen Oscar Pistorius – Blade Runner – på Valentinsdagen i februar 2013 skjøt og drepte modellkjæresten Reeva Steenkamp tvers gjennom døren inn til badet. Drapet vakte voldsom oppsikt – ikke bare i hjemlandet, men over hele verden, blant annet på grunn av kjendisfaktoren hos både offer og gjerningsperson.

Silver Woods minner om et slags fort, en forstadsfestning, av en type som blir stadig mer populær i Sør-Afrika.

De fleste vet at det er fattige, storparten av dem svarte, som rammes mest og oftest av kriminalitet. Men i den hvite middelklassen er frykten for innbrudd svært stor, og sikkerhetstiltakene rundt boligkompleksene deretter.

Silver Woods ble i 2009 kåret til Sør-Afrikas sikreste. Særlig er beboerne stolte av den solide muren med elektrisk gjerde på toppen. Men sikkerhetstiltakene virker dårlig når gjerningspersonen selv bor på innsiden – slik Pistorius gjorde.

Flere måneder etter at drapet fant sted, var etterforskningen så pass avsluttet at det var på tide å sette i stand den luksuriøse boligen. Oppgaven gikk – ikke uventet – til Crime Scene Cleanup.

– Dette er ikke en jobb for folk som ikke er eksperter. Vi har lang erfaring og bruker kjemikalier som fjerner alt av blod, dreper bakterier og gjør det trygt å ta i bruk boligen igjen. Vi arbeider diskret og vi brenner alle tekstiler eller gjenstander som er stenket med blod, sier de.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 34 2022

Denne saken ble første gang publisert 06/07 2022, og sist oppdatert 12/10 2022.

Les også