Guri Solberg - BRA DAMER

"På konstant slankekur og med en haug tanker som kverna i hodet"

Guri Solberg skriver om sårbarhet. Og et sjelsettende møte med logopeden som avslørte henne.

BRA DAME: Guri Solberg er programleder i TV2 og lager podkasten Bra damer sammen med Kamille. Hun skriver også i hver utgave av magasinet.
BRA DAME: Guri Solberg er programleder i TV2 og lager podkasten Bra damer sammen med Kamille. Hun skriver også i hver utgave av magasinet. Foto: Renate Torseth
Publisert Oppdatert

BRA DAMER

En podkast og spalte laget av programleder Guri Solberg for Kamille.

Lytt til podkasten her!

Jeg var 26 år og fersk P3-programleder. Som nyutdanna journalist hadde jeg fått mitt eget program på kanalen jeg hadde drømt om å jobbe i siden den starta. På Gusch spilte jeg musikk og prata to timer hver dag. Kollegene var vennene mine, vi spiste sammen, gikk på byen sammen og denne tida var en av de beste i livet mitt. Samtidig hadde jeg nettopp gjort det slutt med min samboer og kjæreste gjennom nesten fem år, prestasjonsangsten knytta til det å være fersk radio-dj var overveldende, jeg var på konstant slankekur og hadde en haug med tanker som til enhver tid kverna rundt i min fortsatt uferdige hjerne.

Så en dag skulle jeg til logoped. En ganske standard greie alle radioprogramledere går gjennom, og jeg forventa meg oppvarmingsøvelser, tips om pust og stemmebruk. Logopeden var ei nydelig dame i trettiåra, mild og imøtekommende, og før møtet vårt hadde hun hørt meg mye på radioen for å forberede seg. Jeg tror jeg fikk skryt, og noen tips om forbedring, men det husker jeg ikke så mye av. Det som imidlertid har festet seg, og som gjorde at tårene spratt der jeg satt med min halvtrendy hockeysveis, motebriller og jeans som stramma akkurat sånn at jeg kjente hvordan magen liksom hang over linningen, var noe ala: «Det er ikke bare bare å være i tjueåra og skulle finne ut av alt.». I stemmen min, i det jeg tenkte var trygghet og selvtillit på lufta, hadde hennes trente logoped-ører avslørt meg som den usikre dama jeg var. Hun så at jeg strevde med alt man strever med når man ennå ikke har funnet ut hvem man skal være her i verden. Og det gjorde sterkt inntrykk på meg, for det gjør det – når noen virkelig ser deg. Og derfor er denne opplevelsen noe av det fineste og skumleste jeg har opplevd.

For det skjer ikke så ofte. Ikke fordi folk ikke vil. Verden er full av omsorgsfulle, gode venner som ønsker å se deg for den du er, at du skal ha det bra. Men det å bli sett, handler også om hvem du lar se deg, hvem du slipper helt inn, hvem du svarer ærlig når de spør: Hvordan har du det egentlig?

Akkurat det spørsmålet er noe som kan gjøre ukas podcastgjest, Cecilie Steinmann Neess, veldig følsom. Den kule

komikeren, som på scenen og på tv er selve definisjonen på tøff og avslappa, tar ofte til tårene. «Alle har sett meg gråte,» sier hun selv. Særlig nevnte spørsmål, eller hvis noen snakker om pappaen og bestefaren. Hun mistet begge i løpet av året som har gått, og savnet av dem vekker sterke følelser. Bestefaren, Samuel Steinmann, er kjent for mange i Norge fordi han under andre verdenskrig var fanget i konsentrasjonsleir. Dermed sto det i avisene, det var på nyhetene, og Cess fant en lettelse i at «alle visste» at han var død. Da slapp hun å forklare. Med pappen var det annerledes, den sorgen måtte hun bære aleine. Tre dager etter han døde sto hun på scenen med «Märtha, The Musical» og en liten stemme i henne fikk lyst til å si til publikum: «Pappaen min døde nettopp, men her står jeg og leverer denne forestillingen likevel», bare for at de skulle vite. Men the show must go on. – De liker jo meg, sier Cess – på tross av om jeg har sovet dårlig den natten, har diaré eller om jeg har mistet faren min. Så jeg må stå i det, jeg må ut på den scenen, koste hva det koste vil. Men etterpå kan hun gråte litt. Og åpne seg for dem som står henne nærmest. Og det er vel nettopp det som er nøkkelen her – samme hvor tøffe og proffe vi er, å finne folk vi tør å vise sårbarhet for. En venn, en kollega – eller en logoped. Så er spørsmålet om Cess åpna opp for meg? Hør ukas Bra damer for å finne det ut!

Hør podkasten her!

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning