Olavs kjøkkenbenknotater

"Jeg må lære meg å holde kjeft"

Enten sier man seg 100 prosent enig med dama man diskuterer med, eller så er man en nedlatende dust, skriver Olav Brostrup Müller.

Olav Brostrup Müller (40): Ny spaltist i Kamille. Han jobber som kultursjef 
på Lillehammer, der han bor med kone og to barn. Han har skrevet boka Kjedet enebolig 
– rapport fra provinsen, en personlig fortelling om å slå seg til ro i livet.
Olav Brostrup Müller (40): Ny spaltist i Kamille. Han jobber som kultursjef på Lillehammer, der han bor med kone og to barn. Han har skrevet boka Kjedet enebolig – rapport fra provinsen, en personlig fortelling om å slå seg til ro i livet.
Publisert Oppdatert

Det hele begynte på Facebook, denne uuttømmelige kilden til fruktbar diskusjon og ettertenksomhet. En idiotisk idé, selvfølgelig! En venninne av meg kom med et hjertesukk, og syntes det meste i verden gikk feil vei: Klimaendringer og Trump, lidelse og hat og egoisme. Hva var egentlig meningen med alt sammen? Det var da jeg gjorde feilen. Jeg tok nemlig til motmæle.

«Aldri har flere mennesker vært løftet ut av fattigdom enn de siste 10–15 årene. Bare i vår levetid har andelen fattige på jorda sunket dramatisk. Det samme gjelder antall væpnede konflikter», skrev jeg, og trodde jeg var konstruktiv. Så tipset jeg om Dag O. Hessens opplysende bok; «Vi – fra celle til samfunn» og satte punktum, overbevist om at jeg kun hadde kommet med en oppmuntrende saksopplysning, og sånn sett reddet diskusjonen fra å ende i en grøftekant av svartsyn og elendighet. Jeg ble nesten rørt selv. Se, så klok, vis og sjenerøs jeg er!

Men det vanket ikke rare takken, gitt. «Wow – mansplaining. Elegant», skrev en yngre kvinne som nå plutselig kastet seg inn i diskusjonen. Mansplaining!? Fordi jeg uttrykte at jeg ikke nødvendigvis var enig i premisset for tråden? Joda. Jeg hadde «avfeid tekstens innhold», vært «belærende og nedlatende» og avskrevet trådstarteren som «irrasjonell». Verst av alt var at jeg hadde brukt jobb-Facebook-profilen min, som dessuten kunne oppfattes som en hersketeknikk i seg selv. Det siste hadde hun for øvrig helt rett i. Hun var tøff som sa ifra. Men hva med alt det andre?

I 2014 gjorde den amerikanske forfatteren Rebecca Solnit furore med boka «Menn forklarer meg ting». Bokutgivelsen blir ofte knyttet til dette berømmelige mansplaining-begrepet. Men søte, lille deg, har du ikke hørt om mansplaining? Jo, la meg forklare det for deg: Opplevelsen av å bli mildt irettesatt, eller saksopplyst, av en (ofte mindre kompetent) mann, uten særlig annen foranledning enn at du er kvinne. Man + explain = Mansplain. Høres det kjent ut? Solnits bok traff en nerve, for å si det mildt. Men når er egentlig dette mansplaining-begrepet brukbart? Hvis du skriver et innlegg om at du er lei av at gatene våre flommer over av kriminelle innvandrere, og jeg linker til en SSB-artikkel om at kriminaliteten ikke har vært lavere på 25 år, mansplainer jeg da? Hvis du skriver at du føler deg utrygg på toget til Oslo, og jeg skriver at tog er et av de sikreste transportmidlene vi har, mansplainer jeg da? Hvis du mener Norge bør ut av EØS, og jeg argumenterer for det motsatte, man-splainer jeg da?

Jeg husker en studentfest jeg var på en gang. En fyr på trinnet over meg beskyldte først en av jentene for å ha silikonpupper, og anklaget henne deretter for hersketeknikk da hun begynte å gråte på grunn av silikonpåstandene. Når til og med påstander om hersketeknikk blir en hersketeknikk i seg selv, må man nesten ha en utbryterkonges ferdigheter for å komme seg ut av diskusjonen. Slik er det også for menn som meg i diskusjoner som den jeg har gjengitt over her. De kan ende på to måter: Enten sier man seg 100 prosent enig med dama man diskuterer med, eller så er man en nedlatende dust.

Det er åpenbart mye drass og ubehag i et kvinneliv, men to ting er dere i det minste spart for: Pungbrokk og beskyldningen om å drive med mansplaining. Så jeg vet ærlig talt ikke hvem av oss som har fått den beste dealen. Det eneste jeg vet, er at jeg må lære meg å holde mer kjeft framover.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning