Fra redaktøren

Litt er veldig mye bedre enn ingenting

Må man være helt feilfri for å få lov til å uttale seg om en miljøvennlig livsstil?

MED ALLE MINE MANGLER: Jeg er på ingen måte noe grønt glansbilde, men lysten og interessen er det ingenting å si på.
MED ALLE MINE MANGLER: Jeg er på ingen måte noe grønt glansbilde, men lysten og interessen er det ingenting å si på.
Publisert Oppdatert

For tre år siden foreslo jeg at Kamille skulle ha en egen miljøutgave hvert år. Det var ikke med helt rak rygg og selvsikkerhet! Jeg følte tiden utvilsomt var inne for det, at Kamille selvfølgelig måtte være en del av det grønne skiftet, men samtidig ble jeg redd for reaksjonene som kunne komme.

«Hvorfor lager dere bare én grønn utgave?» «Grønn og grønn, du liksom, abonnementsbladet er jo pakket inn i plast!» «Og Madeleine da, skal DU være redaktør for en grønn utgave?»

Jeg ja, jeg er redaktør for miljøutgaven, selv med alle mine mangler. Jeg har ikke historiens grønneste samvittighet. Jeg ønsker meg en elbil, men jeg kjører foreløpig på bensin. Jeg er sånn passe flink til å kildesortere, men har helt klart litt å gå på! Og jeg spiser kjøtt og masseprodusert mat, til og med mat som er dyrket i et land, pakket i et annet og solgt i et tredje, sendt verden rundt med fly og tung-transport. Men jeg har lyst til å bli grønnere og lyst til å bli en mer bevisst forbruker. Det er vel verdt noe, det også? Og jeg har lyst til å slå et slag for at vi kan komme langt med små steg. Litt er bedre enn ingenting.

For de fleste av oss virker det både komplisert, kostbart og urealistisk å leve et 100 % grønt liv. Vanskelig er det også, å finne ut hva som er de mest miljøvennlige valgene der ute. Jeg har for eksempel ofte valgt papirpose i butikken, men så viser det seg at papirposene fraktes lange avstander og at de tar såpass mye mer plass i lastebilene at de av og til kan være langt mer miljøfiendtlige enn plastposene. Handlenett da, eller? Det er komplisert matematikk med disse miljøregnskapene.

Og så var det maten, er det egentlig miljøfiendtlig å spise egg? Kanskje i det voldsomme konsumet vi gjør i dag. Miriam, som pryder forsiden, har gitt meg en veganerutfordring! 22 dager med grønne utfordringer. Og jeg skal prøve! For selv om jeg nok ikke blir 100 % veganer, så er det interessant å lære mer om hvordan vi lager mat med mindre kjøtt og animalske produkter. For det er ingen tvil om at kloden (og selvfølgelig dyrene) vil nyte godt av at vi alle spiser litt grønnere. Det er jeg helt sikker på at min egen kropp vil sette pris på også, så det er jo virkelig win-win.

Du trenger ikke gå all in, litt er mye bedre enn ingenting.

Kritiser oss gjerne for at utgaven er pakket

i plast når den ramler ned i postkassa, det er noe vi ser på løsninger for. Men ikke kritiser oss for at vi prøver å inspirere til en grønn livsstil, selv om vi ikke er feilfrie selv. Små steg. Og det må være lov å gjøre noe, selv om vi ikke har fått til alt - ennå.

FØLG MEG: Fra og med 1. juni skal jeg, midt i grillsesongen, altså være med på veganerutfordringen! Jeg kjenner jeg er ganske skeptisk, men skal gi det et skikkelig forsøk - og kanskje blir jeg overrasket. Helt sikkert er det i hvert fall at jeg lærer noe nytt. Se hvordan det går på bloggen min, madeleinestrand.blogg.no, og på Instagram @madeleinestrand.

Vil du ta veganerutfordringen sammen med meg? Meld deg på her: Veganerutfordringen.no

MILJØUTGAVEN: Dette rykende ferske magasinet havner i butikkhyllene på mandag. Allerede nå er det ute hos abonnentene.
MILJØUTGAVEN: Dette rykende ferske magasinet havner i butikkhyllene på mandag. Allerede nå er det ute hos abonnentene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning