Henriette steenstrup:

La Sumaya(er) snakke!

Kommentarfelt er kun et sted hvor folk kan kaste opp på andre.

Når man kaller Sumaya Jirde Ali "hettemåke" eller skriver at hun bør brennes, så er det et personangrep. Det er reinspikka rasisme og det er en veldig effektiv måte å hysje ned en enkeltstemme på.
Når man kaller Sumaya Jirde Ali "hettemåke" eller skriver at hun bør brennes, så er det et personangrep. Det er reinspikka rasisme og det er en veldig effektiv måte å hysje ned en enkeltstemme på.
Publisert Oppdatert

Å lese kommentarfelt er beinhardt. Det er litt som å svømme i kloakk. Man får lyst å skrubbe seg ren og helst konvertere til hvilken som helst religion bare for å få syndsforlatelse og oppnå renselse. Det som er enda mer beinhardt, er å se hva hets gjør med folk. Og spesielt unge folk som er i ferd med å finne sin stemme. Og som til og med er villig til å offentlig debattere de tingene de brenner for eller er mot. Sumaya Jirde Ali er en sånn stemme. Hun sa "fuck Listhaug" da hun mottok en pris fra Natt og Dag, og det skal hun få angre på i lang tid. Hun skal måtte tåle hets i lang tid. Det mener Resetts redaktør, Helge Lurås, som startet dette skredet. At det må hun tåle, siden hun har et saftig språk selv, altså har sagt "fuck Listhaug". Han synes hun skal tåle å bli kalt "hettemåke", "Akbar-kjerring" og at folk sier vi bør "helle bensin på henne og skrelle av huden hennes". Det skal hun tåle, synes Helge Lurås, for hun har et saftig språk selv.

Vel, sist jeg sjekket så sa ungdom fuck både det ene og det andre når de mener noe. Det er banning, ja. Og det er jo irriterende med banning, det synes jeg selv og. Jeg synes ikke alltid det hører til på verken tv, i tekster og eller i et offentlig ordskifte. Men det rettferdiggjør ikke det raset av personangrep Sumaya Jorde Ali skal måtte tåle. Sylvi Listhaug er en minister, et symbol for en hel politikk. Når man sier "fuck Listhaug", sier man mest "fuck det hun står for". Når man kaller Sumaya "hettemåke" eller skriver at hun bør brennes, så er det et personangrep. Det er reinspikka rasisme og det er en veldig effektiv måte å hysje ned en enkeltstemme på. For det er det hun er. Hun er en stemme. på 20 år som vi trenger. Hun er jente, hun har hijab, hun er modig.

Da jeg var 20 år var jeg ikke en offentlig stemme, men jeg gikk i demonstrasjonstog, mente både det ene og det andre, og jeg brukte sikkert et språk innimellom som ikke var særlig saklig. Men hvis jeg skulle fått meldinger på telefonen og i innboksen som ville jeg skulle voldtas med en kaktus for disse ytringene, ja da ville jeg sluttet tvert. Ingen er lagd for å orke sånt. Jeg blir bekymra. For barna mine. Jeg vil at de etter hvert skal bli modige unge voksne som tør å mene noe. Men jeg håper de ikke blir det akkurat nå, for det må koste så altfor mye. Det er så mye fokus på mobbing i skolen, og det er bra, men totalt meningsløst når sånt som dette som skjer i den virkelige verden. Jeg er sikker på at folk som får seg til å skrive disse tingene er like redde som alle andre for at barna deres skal bli mobbet eller bli mobbere. Vi har mye forskning som forteller oss hva mobbing gjør med psyken til et menneske. Dette er offentlig mobbing, og den skjer i kommentarfeltet. Kommentarfelt er ikke demokratiets hellige kanal for folk som har lyst å si det de mener, men ikke når opp. Det er bare mobbing, stygt språk og hets.

Hvis folk har lyst å si hva de mener så kan de skrive leserbrev, gå i demonstrasjonstog, lage underskriftskampanjer, melde seg inn i partier, de kan stemme. Vi har mange måter å ytre oss demokratisk på. Kommentarfelt er kun et sted hvor folk kan kaste opp på andre. Jeg har til gode å se et eneste interessant, reflektert og saklig kommentarfelt som har bidratt til demokratiets framdrift. Bare legg det ned, det er ingen grunnleggende ytringsplass for demokratiet. Det er bare der for å trykke ned og stilne stemmer som ønsker å ytre seg på ordentlig. Sånne som Sumaya Jirde Ali. Det er aldri noen som har foreslått å slutte å legge kloakkrørene under bakken, men heller la det flyte i gatene i åpne kanaler slik at folk kan kjenne lukten av avfallet. Så den som fant opp kommentarfelt må gå i seg selv og stå fram og si: "Jeg tok feil."

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning