LIV LOFTESNES:

Bønner + sjokolade = Sant

Gjør som Liv, lag verdens beste brownies - med bønner!

Brownies med bønner? Joda, det funker som bare det!
Brownies med bønner? Joda, det funker som bare det!
Publisert Oppdatert

Alle som kjenner meg vet at jeg aldri lager sjokoladekaker uten bønner. Sånn er det bare. Jeg moser dem skikkelig inn i kakerøren, dropper litt av melmengden i oppskriften, og det gjør baksten saftigere, sunnere og bedre. Synes jeg, da – og jeg har ikke tall på hvor mange, både små og store, som har spist bønner (som de tror de ikke liker) uten at de har merket noen ting.

BESØK BLOGGEN: LIVOGYNGVAR.NO/BLOGGEN

Liv Loftesnes blogger om en sunnere og enklere livsstil. Sammen med mannen Yngvar Andersen har hun skrevet boka De beste tingene i livet er ikke ting.
Liv Loftesnes blogger om en sunnere og enklere livsstil. Sammen med mannen Yngvar Andersen har hun skrevet boka De beste tingene i livet er ikke ting.

Nå for tiden har jeg helt dilla på disse browniesene til Berit Nordstrand som jeg har gjort bitte litt søtere (sorry, Berit ), samt utvidet med to av mine favorittingredienser; valnøtter og kakaonibs. Jeg oppbevarer dem i porsjonsstykker i fryseren slik at de er lett tilgjengelige om man skulle få sjokoladesuget over seg. Som regel spiser jeg de da halvfrosne – som sikkert høres helt merkelig ut, men det er faktisk supergodt. Møt Snickers-isens sunne, fløteisfrie kusine hvor peanøtten er erstattet med valnøtter, liksom.

Lager du dem til en barnebursdag, så kjør full mengde på søtningen og dropp valnøtter og kakaonibs. Ved slike anledninger dropper jeg også sjokoladen i oppskriften og topper dem heller med sjokoladekrem: Jeg pleier å mose en blanding av avokado, svarte eller hvite bønner, noen skjeer smør (gjerne rapskokos), kaffepulver, vaniljepulver, raw kakao og honning – og alle barn elsker det!

Men til 40-årsdagen min om et par måneder kommer jeg til å lage dem medium søte og helt garantert med den uimotståelige bitre krønsjen fra valnøtter og kakaonibs. For det er sååå godt!

Du trenger:

• 1 pakke svarte bønner, skylt og avrent

• 2 økologiske egg

• 1 dl havregryn

• 1 dl kakaopulver, gjerne raw

• 1- 2 dl kokosblomstsukker, lønnesirup eller honning (mengden kommer an på hvor søt du vil ha den, du kan også ha i en halv godt moden banan)

• 1 ts vaniljepulver • 1/2 ts salt

• 1 liten ts bakepulver

• 3 ss rapskokos, kokosolje eller annen olje

• 2 never valnøtter (kan sløyfes)

• En neve kakaonibs (kan sløyfes)

• 1 plate sjokolade brukket i små biter (kan sløyfes – men kjør da full mengde søtning)

mKjør alt unntatt valnøtter, kakaonibs og sjokolader i food prosessor til en jevn røre. Smak til med søtning alt etter hvor glad du er i søtt. Det er litt vanesak, så lag den heller litt for søt første gangen og kutt gradvis ned på mengden sukker. Ha eventuelt i valnøttene og trykk på pulsknappen 3-4 ganger. Det er deilig med store valnøttbiter, så ikke vær for ivrig med fingeren! Ha røren i en liten langpanne, dryss sjokoladebiter over og evt. kakaonibs. Stek ved 170 grader i ca 15-20 min.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning