Test: Volvo V90 Cross Country T5 (2017)

Denne bilen burde vært garantert suksess i Norge, men så enkelt er det ikke.

V90 Cross Country er en bil som forsøker å være alt for alle nordmenn. Stor, praktisk, kraftfull og flott å se på.
Publisert

Konseptet med SUV-aktige familiestasjonsvogner har vært en stor suksess i Norge. Det å ta en helt vanlig stasjonsvogn, utstyr den med drift på alle fire, gi den ekstra bakkeklaring og sette på noen offroad-elementer har vist seg å passe inn i sporty nordmenns hverdag.

Volvo var tidlig ute med sine CC-modeller - eller Cross Country om du vil - og en rekke andre produsenter har kastet seg på. Mest oppsiktsvekkende var det kanskje at til og med Mercedes nå har laget en slik variant av E-klassen.

Og nå er det altså den nye storbilen Volvo V90 som har fått CC-overhaling.

Alt ved det kjente

Det er ved første øyekast ingen overraskelser med den nye modellen. Her er den bunnsolide S/V90 bevart mer eller mindre intakt.

Bilens bakkeklaring er økt fra 153 til 210 millimeter, og nye offroad-skjermer rundt hele bilen gjør at bredde har økt en smule.

Endringene er veldig markerte utvendig, på grunn av de svarte skjermene, mens innvendig er det den samme luksusen vi har blitt vant til fra Volvos nye modeller.

I CC-utgave er også motoralternativer litt forskjellige. Vår T5-testbil er for eksempel ikke tilgjengelig med firehjulsdrift i vanlig V90-utgave.

Under panseret på det aller meste av Volvoer sitter det for tiden en 2-liters, firesylindret motor. Også i denne T5-utaven.

Motoren er den samme 2-liters bensinmotoren som Volvo bruker i alle sine nye modeller, etter at de har droppet alt med flere sylindre. I en bil som dette vil nok mange tenke at diesel er å foretrekker - og på sett og vis har de rett med tanke på dreiemoment og langkjøring - men både motoren og girkassen er veldig kompetent. Det er med på å gi den SUV-aktige familiebilen en følelse av letthet.

Påvirker bilens kjøreegenskaper

Når bakkeklaringen øker med 37 prosent, er det ingen hemmelighet at det påvirker kjøreegenskapene i noe grad. Flytting av tyngdepunktet oppover reduserer ganske raskt bilens dynamiske kjøreegenskaper, og Volvo har primært jobbet med å gjøre dette til en ytterst komfortabel bil å kjøre.

Med 254 hestekrefter er den ikke dvask, men dette er ikke en bil som er laget for å jage i svinger. Til gjengjeld tar den deg gjerne med ut på skikkelig dårlige skogsbilveier.

Siden utgangspunktet er den svært velfungerende V90, betyr det også at langkjøringsegenskapene er svært gode. Lyddempingen fremstår som god, og dermed er det mulighet til å nyte Volvos påkostede lydanlegg fra B&W.

Og siden det er en V90, så er det godt med plass både i baksete og i bagasjerommet.

Bilens store hemsko

Av årsaker vi ikke helt forstår, har Volvo valgt å ikke lage en ladbar hybridutgave av bilen. Volvo selger bøtter og lass av T8-utgaven av den vanlige V90, men på CC-utgaven er motorløsningen ganske enkelt ikke tilgjengelig.

I Norge er rundt 90 prosent av den nye generasjonen Volvo-modeller i ladbar hybridutgave som følge av ytterst hyggelige avgiftsfordeler. Da står V90 CC igjen med dieselmotorer som nordmenn ikke ønsker lenger, samt forholdsvis kostbare bensinmotorer.

Sistnevnte er ikke dårlig, men det er trist når man vet at Volvo egentlig kan tilby noe som er så mye mer skreddersydd for norske forhold.

Strålende - men med en stor ulempe

Volvo V90 Cross Country fremstår omtrent nøyaktig slik vi hadde forventet: Det er den strålende V90-modellen i en mer skogsveivennlig variant.

Den ser røff ut, den har åpenbart høy fremkommelighet og den er svært komfortabel.

Dette er ganske enkelt hva Volvo er gode på, og vi føler bilen går utenpå både Audi og Mercedes' modeller.

Men Volvo bør ta seg selv i nakkeskinnet og gjøre den tilgjengelig i sin ladbare hybridutgave. Det vil mangedoble potensialet. I dag vil nok mange i stedet velge enten en vanlig V90 - eller gå for SUV-utgavene XC60 eller XC90.

Volvo V90 Cross Country T5 Pro

Motor: R4 turbobensin
Volum: 2,0/1969 ccm
Effekt: 254 HK v/5500 RPM
Dreiemoment: 350 Nm v/1500 RPM
Girkasse: 8-trinns automat
Drift: Alle
Størrelse: 4963/1879/1443 mm
Egenvekt: 1772 kg
Bagasjeplass: 560/1526 liter
Hengerfeste: 1800 kg
Toppfart: 230 km/t
0-100: 7,4 sekunder
Forbruk (NEDC): 0,74 l/mil
CO2: 169 g/km
NOx: 21,2 g/km

Pris:
Modelltype: 725.000 kroner
Testbil: 941.537 kroner

Ekstrautstyr inkluderer det meste Volvo kan levere, inkludert 360-graders kamera, HUD, klimapakke, adaptiv cruise, køassistent, Surround Blindsonevarsler, panorama solatak, B&W lydanlegg, skinninteriør mm.

Det gode

  • Høy fremkommelighet
  • Flott design
  • Strålende interiør
  • Veldig praktisk på alle måter
  • Komfortabel
  • Oppleves sprek
  • Kanskje markedets beste høyreste familiestasjonsvogn

Det dårlige

  • Ikke påfallende billig
  • Mangler litt av kjøredynamikken til V90

Det grusomme

  • Ikke tilgjengelig i T8-utgave