Test: Nissan Micra 5. generasjon (2017)

Før lo vi av denne bilen - men det kan vi ikke mer.

Nye Nissan Micra er en total transformasjon fra forrige generasjon.
Publisert

Det er ofte slik at bilprodusentene legger opp nyheter som kjemper mot hverandre ganske tett. I år kommer småbilnyhetene på løpende bånd. Ford lanserer den europeiske storselgeren Fiesta i ny utgave, VW kommer med ny Polo - og Nissan lanserer ny Micra.

Nissan har tatt oppgjør med trist fortid

Og før du bryter ut i latter og avviser Micra som en tullebil som ikke klarer å hamle opp med konkurrentene fra de to foregående merkene - for ikke å glemme Toyota - så må du få med deg følgende:

Nissan er enig med deg. Micra var ikke noen bra bil for Europa - og har tatt grep.

Forrige generasjon var et asiatisk produkt som de forsøkte å selge til europeere for en pris som ikke var lav nok. 5. generasjon er derimot designet konkret for det europeiske markedet, og bygget i Europa - på samme fabrikk som Renault Clio.

Hadde vi vært Nissan hadde vi benyttet anlednigen til å skrote Micra-navnet, som ikke helt har det beste omdømmet - men Nissan har skrotet stort sett alt annet enn navnet. Nye Micra er virkelig ny. På alle måter.

Et spenstig design

Det første signalet om at bilen er ny på alle måter, er at det gamle designet er skrotet. I stedet har Nissan utviklet en ganske sprek ny løsning som ser ut som en slags hybrid av Opel Corsa, Renault Clio, Fiesta - og et hint av den utfordrende Hyundai Veloster.

For å understreke at dette er en ny retning for selskapet, har de klint på oransje som lanseringsfarge. Og gjerne noen fartsstriper om du ønsker.

Nissan liker å la lyktene stikke langt ut, og i motsetning til tidligere modeller, fungerer det faktisk på Micra.

Og for første ganske opplever vi at Nissans utstikkende lysdesign fungerer! En har klart å videreutvikle det heselige designet på Juke og Leaf til noe positivt.

Tør å gjøre noe innvendig

Innvendig er også bilen helt ny, og Nissan tilbyr nå noen spenstige fargekombinasjoner og skinndetaljer til priser som får konkurrentene til å rødme.

Interiøret er minimalistisk, men svært oversiktlig. Vår eneste virkelige klage er at infotainmentsystemet er en... ja, hvordan kan vi si dette pent? Det fremstår ikke moderne. Sammenlignet med det nye systemet som sitter i Polo og Fiesta, så blekner det rett og slett.

Plassmessig er bilen overraskende romslig - både i forsentene og baksetene. Det var for eksempel ikke noe problem å få et barnesete i full størrelse inn og voksne i baksetet.

Har tatt downsizing (for mye?) på alvor

Vår testbil er utstyrt med motoren Nissan tror de kommer til å selge mest av i Norge, en ny 0,9-liters 3-sylindret turbobensinmotor som yter 90 hestekrefter.

Motoren tilbyr det vi må kunne omtale som tilstrekkelig med futt for en såpass liten bil, men det er ikke til å komme unna at kreftene ligger forholdsvis høyt i turtallsregisteret. Dreiemomentstoppen på bare 140 Nm ligger på 2250 RPM, og det er en motor det føles unaturlig å kjøre på under 2000 RPM. Dette gjenspeiles i at det sitter en 5-trinns girkasse i bilen.

Langt der nede ligger en mikroskopisk tresylindret motor.

(Vår testbil hadde dessverre en feil i motorstyringen som gjorde at bilen kuttet ut motorkraften når gasspedalen ble sluppet ut sakte, noe vi ble advart om før testen. Vi kan derfor ikke med sikkerhet si hvordan bilen fungerer for vanlige kjøpere.)

Motoren er forøvrig godt støydempet, og du hører ikke den litt merkelige 3-sylindretlyden inni bilen - mer en slags lav turbinlyd. I kombinasjon med et brukbart lydanlegg, gjør det bilen behagelig.

Kjøreegenskapene bærer først og fremst preg av at bilen kun veier et tonn - formelt 978 kg uten fører! Det gjør bilen veldig lettkjørt. Understellet er behagelig satt opp - uten å oppleves verken spesielt dvask eller stivt.

Konklusjon

Micra er vårt første møte med den nye generasjonen småbiler som nå lanseres, og det er helt åpenbart at lista nå er hevet mange, mange hakk fra tidligere. Mens forgjengeren var en bil det var lett å avskrive, er nye Micra ganske enkelt en bil man må vurdere.

Prismessig er det vanskelig å slå Nissan, og designet er nå i en helt annen divisjon enn tidligere - og til og med støyisolering er nå noe du kan forvente i en småbil av denne typen.

Vår største innvending er egentlig motoriseringen. Motoren som sitter der har litt lite krefter ved lavt turtall, noe som gir en klar indikasjon på at downsizingen er strukket til sitt ytterste - samtidig som bilen tilbyr høyere forbrukstall enn sine nye konkurrenter med mer krefter. Nissan sier at bilen er forberedt for el/hybrid, men dette er foreløpig i det blå.

Nissan Micra IG-T 90 Tekna

Motor: 3-sylindret turbobensin
Volum: 0,9/899 ccm
Effekt: 90 HK v/5500 RPM
Dreiemoment: 140 Nm v/2250 RPM
Girkasse: 5-trinns manuell
Drift: Foran
Størrelse: 3999/1743/1455 mm
Egenvekt: 978 kg
Bagasjeplass: 300 liter
Hengerfeste: 1200 kg
0-100: 12,1 sekunder
Forbruk (NEDC): 0,46  l/mil
CO2: 104 g/km

Pris:
Bilmodell:
218.000 kroner
Testbil: 234.500

Ekstrautstyr inkluderer metallic lakk, "Around View Monitoring", oransj interørpakke og "eksterior pack" med fargede detaljer utvendig.

Det gode

  • Et design som nå virkelig er i toppklasse
  • Overraskende lavt støynivå
  • Ekstremt lett
  • Godt med plass til å være en så liten bil
  • Velfungerende interiør
  • Nesten uslålig pris inkludert utstyr
  • Kompetente småbilkjøreegenskaper

Det dårlige

  • Motoriseringen har noe å gå på
  • Litt høyt forbruk
  • Infotainmentsystemet er umoderne

Det grusomme

  • El/hybrid i det blå