Vladimir Putin sier at kunstig intelligens vil gi verdensherredømme

Tesla-gründer Elon Musk tror kampen om kunstig intelligens er den mest sannsynlige årsaken til tredje verdenskrig.

Den russiske presidenten Vladimir Putin møtte studenter i byen Jaroslavl i det sentrale Russland fredag 1. september. Her uttalte han at kunstig intelligens vil være nøkkelen til verdensherredømme.
Publisert

- Kampen for å lede innen kunstig intelligens, er etter min mening den mest sannsynlig årsaken til tredje verdenskrig, skriver Elon Musk på Twitter mandag.

Den dystre meldingen kommer i kjølvannet av Vladimir Putins tale til studenter i byen Jaroslavl i det sentrale Russland fredag 1. september.

I talen hevder den russiske presidenten at den nasjonen som blir ledende innen kunstig intelligens kan få herredømme over verden.

- Kunstig intelligens er framtiden, ikke bare for Russland, men for menneskeheten. Det har kolossale muligheter, men også farer som er vanskelige å forutsi. Den som blir ledende på dette området, vil styre verden, sa Putin, ifølge Russia Today.

Kina: - Vi blir ledende på kunstig intelligens innen 2030

Utviklingen av kunstig intelligens er i økende grad blitt en sikkerhetsbekymring. Kina og USA er stormaktene som i dag leder utviklingen. Kina har uttalt at ambisjonen er å bli ledende innen forskning på kunstig intelligens innen 2030, skriver The Verge.

Forskere forventer at kunstig intelligens vil være til hjelp innen en rekke områder - fra tungindustri til medisinsk forskning - men er også bekymret for hvordan teknologien kan benyttes militært.

Kunstig intelligens kan bli brukt til å kontrollere våpensystemer som autonome dronesvermer som kan overvåke og angripe fiender, teknologi både USA og Kina forsker på i dag.

Tesla og SpaceX-gründer Elon Musk frykter at kampen for å bli ledende innen kunstig intelligens kan forårsake tredje verdenskrig.

Tesla- og SpaceX-gründer Elon Musk har lenge vært en kritisk stemme i forskningen på kunstig intelligens. Sammen med 115 teknologiledere oppfordret Musk nylig FN til å utvikle nye reguleringer for hvordan kunstig intelligente våpen skal utvikles og et forbud mot autonome våpen.

Gruppen frykter teknologien vil være ensbetydende med en "tredje revolusjon innen krigføring". Utviklingen av krutt var den første revolusjonen, atomvåpen den andre.

I sin tale på fredag sa Putin at et våpenkappløp rundt kunstig intelligens ikke nødvendigvis må ende med en "vinner som tar alt". Presidenten hevder at Russland ikke vil at noe land skal bli ledende, og at Russland ønsker å dele sin kunnskap om kunstig intelligens.

Tror noe "virkelig farlig" snart kan skje

Elon Musk har tidligere advart om at utviklingen av kunstig intelligens kan lede til svært alvorlige situasjoner om ikke altfor lang tid.

- Det er en tidsramme på fem år før noe virkelig farlig inntreffer. Toppen ti år, sa Musk ifølge Mashable.

Den dårlige nyheten er at kommentaren kom i 2014, altså for tre år siden. Dersom Musks mørke spådom slår til, kan vi være nærmere "noe virkelig farlig" enn hva som er hyggelig å tenke på.

Elon Musk er en person som normalt vet hva han snakker om. Få personer er mer involvert i teknologi- og innovasjonsbransjene enn ham.

Ikke bare grunnla han PayPal, og er sjef for to av verdens mest progressive selskaper – Tesla og SpaceX – som baner vei for en revolusjon av både bilindustrien og romfart. Han har også vært involvert i selskapet DeepMind (nå en del av Google), som jobber med nettopp kunstig intelligens.

- Fremgangen i kunstig intelligens skjer i et utrolig tempo. Med mindre du har nær kjennskap til selskaper som DeepMind, så aner du ikke hvor fort det går – utviklingen er nærmest eksponentiell, sier Musk.

Professor i kunstig intelligens: - Putin og Musk kan ha rett

Anders Kofod-Petersen er professor i kunstig intelligens ved Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU).

Han forteller til Side3 at han har ingen tro på "Terminator"-liknende scenarier hvor roboter angriper mennesker.

Likevel frykter han at både Putin og Musk på sett og vis kan ha rett i sine uttalelser.

Anders Kofod-Petersen er professor i kunstig intelligens ved NTNU og visedirektør ved den danske forsknings- og IT-virksomheten Alexandra Instituttet.

- En kunstig intelligens som tar over menneskeheten tror jeg ikke på. Men at mennesker selv kan bruke slik teknologi til å slå hverandre ihjel, det har jeg stor tro på. Historien viser at vi har en lang tradisjon for nettopp det, sier Kofod-Petersen til Side3.

Han er redd både Putin og Musk kan være inne på noe i sine uttalelser.

Professoren peker på to viktige områder:

- Det første er autonome våpen. Det er et enormt problem. Det som stopper krig i dag er at våre soldater er drept. Slik blir det ikke lenger når maskiner kriger mot hverandre.

- Det andre er infrastruktur. Moderne samfunn er helt avhengige av at infrastrukturen i landet fungerer. Lammes for eksempel kraft- og oljeproduksjonen i Norge, så har man et problem. Og kunstig intelligente systemer er vesentlig bedre til å angripe avansert infrastruktur enn mennesker er, sier Kofod-Petersen.

Selv Elon Musks frykt for tredje verdenskrig tror professoren det er noe i.

- På et eller annet nivå så har nok Musk rett. Men en tredje verdenskrig vil nok ikke være som før, med bomber og granater. Det vil handle om å ramme infrastruktur.

- Men et land som angriper infrastrukturen i et annet land gjør vel ikke det uten intensjoner om å kontrollere det landet etterpå?

- En kan se for seg at et land angriper USAs infrastruktur for å stoppe deres krigsmaskiner. Det er ikke dermed gitt at en så må invadere USA.

Tredje verdenskrig vil nok ikke være som før, med bomber og granater. Det vil handle om å ramme infrastruktur.

Anders Kofod-Petersen, professor i kunstig intelligens ved NTNU

- Kan også bli helt fantastisk

Kofod-Petersen sier at kunstig intelligens er en teknologi som kan bli helt fantastisk - og helt forferdelig.

- Det er et verktøy vi bestemmer hvordan skal brukes. En selvkjørende bil er for eksempel noe veldig fint. Men med en kanon på taket har du plutselig noe veldig ille. Vi må gjøre vårt ytterste for å hindre kunstig intelligens i våpenindustrien.

Professoren er også optimistisk i forhold til at digital teknologi er grunnleggende demokratisk.

- Alle kan i utgangspunktet sette seg ned å programmere. Hvem som helst kan da lage noe destruktivt, men man kan også sette seg for å lage noe konstruktivt, sier Kofod-Petersen.