Test: Microsoft Surface Book 2

Surface Book 2 fra Microsoft er kanskje den ultimate Windows 10 PC-en akkurat nå. Men, det koster.

MAGNESIUM: Microsoft har brukt børstet magnesium på Surface Book 2. Det gir en overflate som er behagelig og gir en varmere følelse enn for eksempel aluminium. På PC-ens venstre side finner man to USB-porter som også leverer ut ladestrøm og en minnekortleser.
Publisert

Surface-familien er blitt en stor suksess for Microsoft. Grunnen til suksessen er lett å forstå når man pakker ut det nyeste familiemedlemmet, Surface Book 2.

Dette er en fullblods PC, men med hybridens fleksibilitet. Skjermen kan nemlig tas helt av eller brettes rundt, slik at du kan bruke skjermen som en digital notatblokk med den medfølgende pennen.

Skjermen kan også brukes i nettbrettmodus, slik at du i praksis også har et nettbrett med mye krefter og en 13,5 tommers stor og høyoppløst skjerm.

Selve mekanismen som frigjør skjermen imponerer. En egen knapp på tastaturet løser ut skjermen på en svært elegant måte. Når knappen trykkes inn tar det et lite sekund før du får beskjed om at den er frigjort fra basen.

Selv om skjermen kan tas av, trenger man ikke være redd for at skjerm og base skal splitte lag på et ugunstig tidspunkt. PC-en tåler godt å bli holdt bare i skjermen eller bare i basen – akkurat som på en vanlig PC.

FRIGJORT: En knapp på tastaturet frigjør skjermen fra basen. En elegant og brukervennlig løsning.
LUFTING: Surface Book 2 er normalt en stillegående PC. Utluftingen av varme skjer både via magnesiumlokket, men også via luftspalter mellom lokk og skjerm.

Elegant byggekvalitet

Byggekvaliteten på Surface Book 2 er på nivå med det vi ser fra Apple – om ikke bedre.

Bruken av børstet magnesium er ikke bare stilig, men det gjør også hele PC-en svært motstandsdyktig mot vridninger og trykk. I tillegg bidrar magnesiumdekselet til å holde PC-en kjølig.

Materialvalget bidrar også til en følelse av at Surface Book 2 har en mykere og varmere overflate, enn PC-er som bruker aluminium. Det nye hengselet, som nesten ser ut som beltet på en tanks, bidrar til at skjermen står stødig.

Et problem med hybrider av denne typen, er ofte at skjermen rister og beveger på seg når man skriver. Det slipper man med Surface Book 2.

Skal vi pirke på noe, så må det være at plastlisten på toppen av skjermen ikke er like godt tilpasset skjermen som magnesiumkanten som omkranser resten av PC-en. Plastlisten er der trolig for å sørge for at PC-ens antenner skal ha gode sende- og mottaksforhold. Plastlisten stikker en liten millimeter forbi skjermen og kan potensielt være et svakt punkt.

God ytelse

Innmaten til Surface Book 2 avslører at vi har med et kraftverk å gjøre.

Nyeste generasjon Intel i7 med 16 GB RAM og GeForce GTX 1050 grafikk, gjør sitt til at vi aldri opplevde PC-en som treg på noen som helst måte.

Surface Book 2 yter godt i våre målinger, men vi har også testet kraftigere og raskere PC-er i samme prisklasse. For eksempel den spillbærbare maskinen Asus ROG Zephyrus.

Surface Book 2 har også en imponerende batterilevetid. Microsoft selv snakker om 17 timer. I vår batteritest endte vi på 7 timer og 2 minutter, noe som er veldig bra.

SOM EN STRIDSVOGN: Det nye hengselet på Surface Book 2 minner oss om beltene på en stridsvogn. Hengselet er solid og den holder skjermen stødig når man bruker PC-en.
MAGNETISK: Microsoft har gått motsatt vei av Apple. Surface Book 2 har nemlig en proprietær ladeplugg som festes ved hjelp av magnetisme. Apple på sin side har droppet sin magnetiske ladekontakt, MagSafe, på de nyeste MacBook-ene. Til venstre for ladekontakten finner man en USB-C 3.1-port. Denne er ikke kompatibel med Thunderbolt.

Vi lot oss også imponere over den raske og problemfrie innloggingen via Windows Hello, som gjenkjenner ansiktet på den som sitter foran PC-en. En pålogging som fungerte hver gang og under vekslende lysforhold, og som vi opplevde som raskere (og trolig sikrere) enn å bruke passord eller pinkode.

Det nytter ikke å lure denne løsningen med et enkelt bilde, men en 3D-kopi hadde PC-en kanskje latt seg lure av?

Forskere har tidligere klart å lure løsningen ved hjelp av bilder som er manipulert og skrevet ut på en spesiell måte.

Surface Book 2 er stort sett helt stille, men under svært kraftig last hører man at den «puster». Her er det ikke hylende vifter, men mer et litt kraftig vindsus. I et stille rom vil man høre lyden, mens man trolig ikke vil tenke over det i et normalt kontorlandskap.

Herlig skjerm

Skjermen på Surface Book 2 er herlig å bruke. Høy oppløsning, fine farger og god lysstyrke gjør at den fungerer godt under mange forhold. Skjermen er blank og er litt utsatt for refleksjoner fra lyskilder som vinduer og lampepunkter.

Muligheten for å bruke Surface Book 2 som nettbrett med penn liker vi også godt, men størrelsen og tyngden gjør likevel at den i noen sammenhenger oppleves som litt for stor. Skjermen alene veier 719 gram (817 gram for 15-tommers versjonen).

STYREPLATE: Styreplaten er stor, god og presis. Tastaturet er godt å skrive på, men vi synes at tastene kunne ha stått litt tettere.

Kostbart vidunder

Kunne vi valgt fritt fra øverste hylle med Windows-PC-er, så hadde Surface Book 2 trolig vært vårt førstevalg. Her får man en kraftig, stilig og funksjonell PC, som med et velfungerende Windows 10 er et supert verktøy.

Men, så var det dette med prisen. På prislappen på vår test PC står det 33.490 kroner. Startprisen for den minste versjonen av Surface Book 2 er 16.990 kroner. Vil du ha større skjerm, så går prisene fra 28.899 til 38.990 kroner.

PLUSS: Design, ytelse, byggekvalitet, skjerm
MINUS: Pris
KARAKTER: 6

Spesifikasjoner: Microsoft Surface Book 2

  •  Skjerm: 13,5 tommer
  • Oppløsning: 3000 x 2000 punkter, 267 PPI
  • Prosessor: i7 8650U (4,2GHz)
  • RAM: 16 GB
  • Grafikk: GeForce GTX1050
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: Ja, versjon 4.1
  • Størrelse: 312 x 232 x 15-23 mm
  • Vekt skjerm: 719 gram
  • Vekt totalt: 1,64 kg
  • Annet: Windows Hello IR-kamera,

Testresultater: Microsoft Surface Book 2

  • PCMark 10: 3585
  • PCMark 10 Essentials: 6294
  • PCMark 10 Productivity: 5563
  • PCMark 10 Digital Content Creation: 3571
  • 3DMark Fire Strike: 5069
  • 3DMark Cloud Gate: 16757
  • PCMark 8 Home: 2475
  • PCMark 8 Work: 2937
  • PCMark 8 Creative: 3122
  • PCMark 8 Storage: 5008
  • PCMark8 Home Batteritest: 7 t 2 min