Test: Bose Soundsport Pulse

Viser hvorfor Apple hadde rett. Og hvorfor de tok feil.

Publisert

Apple irriterte på seg «halve verden» da de fjernet hodetelefonkontakten på den nye generasjonen iPhone.

Og ikke nok med at de fjernet en standard, de erstattet det i praksis ikke med noe annet som gjorde hverdagen vår bedre. Du kunne kjøpe dyrere Apple-godkjente Lightning-produkter som ikke engang fungerer på selskapets MacBooks - men i praksis var en henvist til utskjelte Bluetooth.

Nå ser det til og med ut til at Samsung følger etter, og vi går mot en fremtid der de fleste tvinges til å droppe kabelen og skaffe seg nye hodetelefoner.

Nå begynner det å skje noe

Bluetooth-hodetelefoner har så langt vært noen ganske kjipe greier. Lyden har vært "så-der", prisen har vært høy - og verken vekt eller størrelse har vært noe særlig å skryte av.

Men Apples valg har gitt hodetelefonprodusentene et solid spark bak for å sette fart i utviklingen. Det er ikke så rart når det plutselig er titalls millioner der ute som er på utkikk etter noe nytt.

Vi har tidligere sett på Bose' trådløse Quite Comfort 35, som ganske enkelt er markedets beste støyreduserende hodetelefoner, selv om også disse bærer noe preg av at lydkvaliteten til Bluetooth er helt på høyde med kabel.

I noe tid har vi ventet på ørepropp-motsvaret til QC35, nakkebøyle-proppene QC30, men i mellomtiden har det dukket opp noe litt annet: De trådløse sportsøreproppene Soundsport Pulse.

Ikke helt trådløst, men noe må binde sammen de to proppene når batteriet sitter i den ene enden, og elektronikken i den andre.

Tatt noe eksisterende - og gjort det bedre

Dette er ørepropper som minner mye om løsningen Bose allerede bruker i en rekke av sine produkter, ikke minst våre gamle favoritter QuiteComfort 20 og deres helt vanlige hodetelefonplugger.

Det betyr blant annet de svært behagelige og godt formede gummiproppene som fester seg perfekt i øret.

Det er derimot noen små forskjeller:

Proppene er en del større enn de vanlige proppene. Årsaken er ganske åpenbar: I den ene proppen sitter det et batteri, og i den andre elektronikken for å kommunisere med mobilen trådløst.

Det går en en kabel mellom de to øreproppene for å sørge for at begge proppene får både strøm og lyd - og på den har de plasser en liten mikrofon og de tre standardknappene (volum opp, ned og start/stopp) slik at du får handsfree-muligheten.

Det blir en ganske solid klump som blir sittende på utsiden av øret.

Utformeningen gjør at de ikke ser direkte diskrete ut, men vekten er heldigvis lav. I praksis blir du seende ut som en tulling med en en «handsfree-dongel» på begge ørene. Du ser altså ut som en tulling, men du føler deg ganske bra.

Pulsmåler

Den andre vesentlige forskjellen er at Bose har implementert en optisk pulsmåler i venstre øreplugg. Ørene er et område med tynn hud, og siden øreproppene sitter godt, er dette et ganske optimalt sted for denne teknologien..

Du kan bruke Bose' egen app til pulsavlesing, men det gir ikke noe særlig mening før du bruker pulsmåleren sammen med en treningsapp.

Pulsmåleren sender informasjonen trådløst tilbake til favorittreningsappen på mobilen din. Av årsaker vi ikke helt forstår kan den ikke kommunisere direkte med Helse-appen på iPhone, men kan ta omveien om for eksempel SportTracker.

Optiske pulsmålere er ikke 100% nøyaktige, men tester vi har gjort viser at den står seg forholdsvis godt opp mot andre målemetoder. Det er så godt som det kan bli.

Dermed slipper du å ta med deg magebelte eller en smartklokke/fitness tracker rundt armen når du skal ut og løpe.

Fungerer helt etter intensjonen

Bose er en produsent som har relativt lang erfaring, og det ser ut til at de nå har den erfaringen som skal til for å lage en sømløs og problemfri opplevelse for kundene.

SportTracker har ingen problemer med å finne pulsmåleren i hodetelefonene.

Lyden er for det første svært god. I klassisk Bose-tradisjon er den litt fyldig, og vårt testeksemplar var også litt ekstra skarp på toppen. Det er på ingen måte snakk om 100 prosent ren, usminket lyd - men den ligger i et leie som oppleves veldig behagelig for en allround lytteropplevelse.

Øreproppene gir deg en muntlig beskjed om hvor mye batteri som er igjen hver gang du skrur på hodetelefonene, og forteller også hvilken enhet du er koblet til. Denne stemmen hjelper også til med paring - og gir beskjed om pulssensoren mister kontakt. Dermed har du full oversikt hele tiden.

Isolert sett er det ingen tvil om at å fjerne en kabel i seg selv er en god ting.

Batteriet er oppgitt til å vare i fem timer, og det er etter vår erfaring ganske korrekt. Til daglig bruk fungerer dette helt greit, men for lenger turer er det litt i minste laget og fordrer at du lader forholdsvis ofte.

Lading skjer gjennom en micro-USB-kabel. Siden batteriet er lite, tar ikke dette særlig lang tid.

Savn

Det vi savner aller mest når vi går ute på gata er ganske enkelt støyreduksjon. For det må vi vente på QC 30, men da rykter samtidig pulsmåleren.

Det skal også nevnes på slutten at rundt 2400 kroner for ørepropper ikke er direkte billig, men det ser ut til å bli fremtiden når vi alle skal tvinges over å på trådløst.

Det gode

  • Veldig brukervennlig
  • Forholdsvis nøyaktig pulsmåler som snakker med en rekke treningsapper
  • God lyd
  • Rask lading
  • Tar liten plass i lomma
  • Veier lite
  • Gode å ha i ørene

Det dårlige

  • Helt trådløst blir det ikke med en kabel mellom proppene
  • Handsfree-mikrofonen plukker opp litt mye støy
  • Snakker ikke direkte med Helse-appen
  • Litt knapp batterikapasitet
  • Ser ikke spesielt bra ut i ørene
  • Ganske dyre

Det grusomme

  • Ikke støyreduksjon

Les også: Etter dette, kan du aldri stole på det du hører