Test av fem trådløse høyttalere

Trådløse høyttalere er den hotteste hi-fi trenden akkurat nå. Vi har testet fem høyttalere om spiller trådløs musikk rett fra mobilen!

DYR OG DIGG: Bang & Olufsen Beolab 17 i børstet aluminium leverer høyverdig elektronikk og spenstig lyd. Men så må du ut med 22.000 kroner også.
Publisert

Kjære, jeg kuttet ledningene! Utvalget av trådløse høyttalere bare vokser og vokser.I januar besøkte vi CES-messen i Las Vegas hvor fremgangen innen trådløs lyd var en tydelig trend. Vi snakker ikke bare om små og lettvinte dingser: Også innen det tyngre hi-fi markedet, som i alle år har vært dominert av store bokser og lange, tykke kabler, har produsentene øynet mulighetene som trådløs lyd bringer med seg.

Alle som bruker mobiltelefon vet at trådløs lyd har sine svakheter. Lydkvaliteten varierer, og lydoverføringen har det med å droppe ut akkurat når det passer minst. Slike problemer er uforenlig med god musikkgjengivelse, men nå er teknikken i ferd med å bli moden.

I denne testen har vi tatt for oss fem av de nyeste trådløse høyttalerkonstruksjonene på markedet, som alle har til felles at de tilbyr en form for trådløs musikkavspilling. Ingen er imidlertid helt like når det kommer til teknikk og utførelse. Prisene varierer også kraftig, fra 5.000 kroner og helt opp til 20.000 kroner. Vi har sett nærmere på forskjellene innen teknikk, brukervennlighet og lydkvalitet slik at du selv kan vurdere hvilken løsning som passer best til ditt behov og budsjett!

System Audio Saxo 1 Active

PLUSS: Saxo 1 active leverer meget overbevisende lydkvalitet, med fyldig mellomtone, distinkte overtoner og en frisk bassgjengivelse man lett kan trampe takten til. Høyttalerne er enkle å koble opp og ta i bruk både trådløst og med ledning. Sist men ikke minst er høyttalerne meget gunstig priset.

MINUS: Lydkvaliteten er ikke like presis som dyrere, fullaktive høyttalere, og den dypeste bassen glimrer med sitt fravær.

PRIS: 4500,-

KARAKTER: 5/6 - SPESIELT ANBEFALT

  • 1” diskant
  • 5” bass/mellomtone
  • 2 x 40 watt forsterker
  • Bluetooth 4.0 med aptX+AAC

System Audio Saxo 1 Active

Rimelig og vellydende

System Audios første aktive høyttaler er basert på deres populære budsjettmodell Saxo 1. Med lav pris og høy ytelse er dette et hyggelig bekjentskap!

SPESIELT ANBEFALT

System Audio Saxo 1 active kommer med forsterkere og lydinnganger i den ene høyttaleren, mens signalet sendes videre til høyttaler nummer to gjennom en medfølgende høyttalerkabel. Løsningen har sine fordeler og ulemper, men er først og fremst kostnadsbesparende.

Dette er testens rimeligste høyttalere, men lyden er definitivt bedre enn forventet:

Saxo 1 active leverer en kjapp og distinkt bassgjengivelse, fokusert diskant og fyldig mellomtone. Bassen går ikke kjempedypt, og slår ikke nødvendigvis like hardt og presist som på noen av de dyrere modellene, men det er liten tvil om at den aktive Saxo 1 gir svært mye lyd for pengene, og er et utmerket valg for deg som vil forbedre lyden fra TV, nettbrett eller mobil uten å knuse sparegrisen.

Les hele testen på Lyd & Bilde 

System Audio Saxo 1 Active.

Dali Kubik Free/Xtra

PLUSS: De kompakte Dali-høyttalerne er definitivt stilige å se på i sine mange fargevalg. Man kan starte med en høyttaler og bygge ut til stereo senere. Byggekvaliteten er høy, og lydgjengivelsen meget presis. Til tross for kompakte mål kan Dali Kubik Free spille høyt og rent, nok til å fylle stua med ren og klar stereolyd.

MINUS: Selv om høyttalerne er fullaktive må man trekke en høyttalerkabel mellom dem for å oppnå stereolyd, så kun den ene høyttaleren er trådløs i praksis. Bassen går ikke kjempedypt, men det går an å bygge ut med separat subwoofer. Den trådløse tilkoblingen er begrenset til Bluetooth – her har man altså ingen Wi-Fi eller Airplay muligheter.

PRIS: 5798,- (Kubik Free) 2.798,- (Kubik Xtra)

KARAKTER: 5/6

  • 1” diskant
  • 5” bass/mellomtone
  • 4 x 25 watt forsterker
  • Bluetooth 4.0 med aptX+AAC

Dali Kubik Free/Xtra

Lady in red

Med stoffkledde sidevegger og fleksible tilkoblingsmuligheter er Dali-høyttalerne et spennende valg for den interiørbevisste musikkelsker.

Kubik Free er Dalis første fullaktive modell, hvor målet har vært å lage en allsidig og plasseringsvennlig høyttaler. Utseendemessig frir den til de designbevisste, med slank utførelse og hele 9 tilgjengelige farger på den utskiftbare stoffbekledningen.

Kubik Free utgjør basishøyttaleren, men kan utvides med høyttaleren Kubik Xtra for stereolyd eller lyd i to rom. Dali koster litt mer enn de billigste høyttalerne i testen, men bærer også preg av å være en påkostet og gjennomtenkt konstruksjon, med en tyngde som vekker tillit. Lydkvaliteten er overbevisende, med fyldig bass, varm detaljert mellomtone og finkornet diskantgjengivelse – bare man ikke blir fristet til å spille altfor høyt.

Les hele testen på Lyd & Bilde

Dali Kubik Free/Xtra.

KEF X300A Wireless

PLUSS: KEF X300A Wireless passer midt i blinken for deg som vil ha en vellydende ”studiomonitor” til PC-en din, og samtidig kunne spille av musikk fra trådløse lydkilder. X300A låter veldig spenstig og dynamisk: Takket være KEFs spesielle koaksialelement spres all lyden ut fra et og samme punkt, og gjør lydgjengivelsen svært fokusert og presis.

MINUS: Uten tradisjonelle analog- og digitalinnganger er det vanskelig å bruke X300A sammen med lydkilder som TV eller CD-spiller.

PRIS: 9995,-

KARAKTER: 5/6

  • 5” Uni-Q koaksial element
  • 2 x 50 + 2 x 30 watt
  • USB, Wi-fi

KEF X300A Wireless

Sjefen på skrivebordet

KEF X300A er en av våre favoritter innen aktive høyttalere. Nå er den også blitt trådløs, og forventningene til X300A Wireless er selvfølgelig høye!

KEF X300A Wireless har en identisk oppbygning som den vanlige trådbundne X300A modellen: Hver av høyttalerne har innebygde D/A konvertere og doble forsterkere med DSP og delefilter. Men også her må du trekke en kabel (i dette tilfellet en digital USB) fra høyttaler 1 til høyttaler 2 – så helt trådløse er de ikke. Hovedhøyttaleren er utstyrt med en innebygd Wi-Fi antenne og kobler seg enkelt til Apple iOS enheter via Airplay. Android-brukerne kan laste ned en egen KEF-app for styring av musikk via mobilen.

Med KEF X300A Wireless får du en nærgående og superdetaljert lydgjengivelse som er perfekt for skrivebordspulten. X300A gir derimot ikke like stor wow-effekt i en stor stue med høyttalerne plassert på stativer. Også klangmessig opplever vi at X300A Wireless egner seg best til mindre rom og værelser der man kan sitte relativt tett på høyttalerne – ikke minst fordi den maksimale lydstyrken også er litt begrenset. Likevel – er du på jakt etter aktive høyttalere bør disse stå på lista over kandidater!

Les hele testen på Lyd & Bilde

KEF X300A Wireless.

Audiovector Ki1S Discreet

PLUSS: De små Audiovector-høyttalerne låter vesentlig større enn de ser ut. Ki1 Super Discreet gjengir rett og slett mer musikk og mindre forvrengning enn mange av konkurrentene i testen, og er et seriøst alternativ til vanlige stereohøyttalere.

MINUS: Lydkvaliteten er høy, men det samme er prisen. Med doble høyttalerkabler og felles strømforsyning kan det også diskuteres hvor ”trådløse” Audiovector høyttalerne egentlig er.

PRIS: 14.000,-

KARAKTER: 4/6

  • 1” silkedome diskant
  • 5” bass/mellomtone
  • Bluetooth, optisk/koaksial inn
  • Actiline digitalforsterkere

Audiovector Ki1S Discreet

Diskré hi-fi anno 2014?

Audiovectors nye Ki1S Discreet er ikke helt som andre aktive høyttalere: Her sendes lyden gjennom digitale høyttalerkabler!

Audiovector Ki1S Discreet er ikke trådløse høyttalere i vanlig forstand. I stedet dreier det seg om avansert aktiv teknikk, der både strøm og digitalt lydsignal overføres gjennom de samme høyttalerkablene. Selve høyttalerne er altså ikke trådløse, men fordi de ikke behøver ekstra strømtilførsel, sparer man likevel ledninger i forhold til mange andre aktive høyttalere.

Resultatet er vaskeekte hi-fi lyd, uten behov for noen stor, tung eller dyr stereoforsterker. Bassen er fastere og mer dynamisk enn hos KEF-høyttalerne, samtidig som diskanten er frisk og veloppløst. Dette låter skikkelig hi-fi! Likevel, små som Ki1S er, greier de ikke helt å flytte fjell hva bass og lydtrykk angår.

Les hele testen på Lyd & Bilde

Audiovector Ki1S Discreet.

Bang & Olufsen Beolab 17

PLUSS: Bang & Olufsen Beolab 17 har et lekkert utseende i børstet aluminium, med høyverdig elektronikk og kraftige forsterkere internt. Lydgjengivelsen er dynamisk, ren og spenstig med en solid porsjon musikalitet. Høykvalitets trådløs lydoverføring gjør at du kan sløyfe høyttalerkablene nesten helt uten ulemper.

MINUS: Som vanlig for Bang & Olufsen må man regne med stive kostnader. I tillegg til summen for høyttalerne kreves dessuten en del ekstrautstyr i form av ekstern sender eller TV B & O for å fungere.

PRIS: 21.99,-

KARAKTER: 6/6 - SPESIELT ANBEFALT

  • ¾” diskant
  • 6” bass
  • 2 x 160 watt
  • Powerlink + RCA innganger
  • WiSA trådløs

Bang & Olufsen Beolab 17

Trådløs drømmelyd

Glem alt om Bluetooth og vanlig Wi-Fi – Bang & Olufsens nye trådløse høyttalere kan spille av musikk med opptil 24 bits lydkvalitet – helt uten høyttalerkabler!

SPESIELT ANBEFALT

Dette er testens dyreste høyttalere med god margin, men Bang & Olufsen Beolab 17 representerer da også et aldri så lite kvantesprang innen trådløs teknikk.

De baserer seg på WiSA-standarden, som kommuniserer over 5 GHz frekvensbåndet og tillater at opptil 8 lydkanaler kan overføres tapsfritt med hele 24 bits lydkvalitet.

Dette er kanskje de eneste høyttalerne i testen som kan kalles ordentlig trådløse. Med unntak av hver sin strømledning behøver de ingen flere kabler, og den trådløse overføringen oppleves vesentlig mer robust og vellydende enn de Bluetooth og Wi-fi baserte løsningene.

Den nærmeste lydmessige konkurrenten vi kan tenke oss, er de tidligere testede Xeo 3 og 5 fra Dynaudio. Men disse er begrenset oppad til 16 bits lyd (CD-kvalitet), og er heller ikke like enkle å utvide til surroundlyd. Bang & Olufsen tar seg som vanlig godt betalt, men har virkelig lykkes i å vise hvordan trådløs lyd kan fungere når man legger litt ressurser ned i det!

Les hele testen på Lyd & Bilde

Bang & Olufsen Beolab 17.