Rollebytte

Stratolaunch på vingene igjen

Nye eiere har nye planer for verdens største fly som opprinnelig var tiltenkt rollen som flygende oppskytingsplattform for romraketter. 

Sist oppdatert

Med vingespenn større enn en amerikansk fotballbane, seks 747-motorer og to skrog, er Stratolaunch, også kalt Roc, verdens største fly.

Stratolaunch Systems ble grunnlagt i 2011 av Microsoft-gründeren Paul Allen.

Kunne spare mye

Med på laget hadde han Burt Rutan som startet Scaled Composits i 1982. Paul Allens kongstanke med Stratolaunch var å bruke megaflyet som en flygende oppskytingsplattform for romraketter.

Ved å frakte en rakett opp til 12 kilometer høyde først, kunne man spare enorme beløp på hver oppskyting.

320 km/t

I slutten av mai 2017 ble Stratolaunch vist frem for første gang utenfor hangaren til konstruktøren Scaled Composits i Mojaveørkenen i California. Paul Allen, som døde av blodkreft i 2018, fikk aldri oppleve flyet i luften. Første testflyging ble gjennomført i april 2019, og senere samme år ble Stratolaunch kjøpt opp av private equity-selskapet Cerberus Capital Management. Etter oppkjøpet ble flyet stående på bakken – helt til april i år da andre testflyging ble gjennomført. I løpet av tre timer og 14 minutter kom Roc opp i en høyde på 4267 meter med en toppfart på 320 km/t.

Redusere faren

De nye eierne har andre planer for flyet enn Allen. I stedet for å være en flygende plattform for romraketter, vil de nye eierne bruke Roc som utskytingsplattform for hypersoniske farkoster som kan fly mer en fem ganger lydens hastighet. Det er stor militær interesse for hypersoniske missiler og farkoster som vanskelig kan skytes ned med dagens luftvern-teknologi. Russland utvikler hypersoniske missiler, og Pentagon vil ikke være dårligere.

– Det er dette vi fokuserer på, hvordan vi kan hjelpe forsvarsdepartementet med å redusere faren i testfasen av hypersoniske farkoster, sier David Millman, teknologidirektør i Stratolaunch, til nettmagasinet GeekWire.

Chuck Yeager

I tillegg til Roc, jobber selskapet også med utviklingen av Talon-A, en hypersonisk farkost som skal kunne matche hastigheten til rakettflyet X-15 fra 1960.

Ideen med å bruke moderfly som Roc er ikke ny. Et lignende fundament ble brukt da Chuck Yeager gikk gjennom lydmuren for første gang. Rakettflyet hans, X-1, hang under vingen til et B-29 bombefly da han ble sluppet fri. Senere ble metoden brukt av NASA da X-15 fløy helt opp til grensen til verdensrommet.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 32 2021

Denne saken ble første gang publisert 07/07 2021, og sist oppdatert 07/07 2021.

Les også