Stråling fra mobil: - Ikke putt mobilen i lomma

Amerikanske helsemyndigheter tar ingen sjanser mens vi venter på mer forskning rundt mobilbruk og stråling.

Publisert

Ekspertene blir ikke enige om stråling fra mobiltelefonen er skadelig eller ikke. Forskningen så langt har ikke vist noen sammenheng med mobilbruk og kreft, samtidig må det forskes mer for å kartlegge eventuell effekt av bruk over lang tid.

Helsedepartementet i California (CDPH) tar ingen sjanser og anbefaler nå at befolkningen begrenser sin eksponering for mobiltelefonen.

Et av rådene er å holde mobilen unna kroppen. CDPH-sjef Karen Smith advarer mot å ha mobilen i lomma.

- Det er noen helseeksperter som er bekymret for langtidseffektene av energien personer med høyt mobilbruk blir eksponert for. Vi vet at enkle grep, som å unngå å ha mobilen i lomma og fjerne den fra senga om natten kan redusere eksponeringen for både barn og voksne, sier Smith i en kommentar.

Bransjeorganisasjonen CTIA, som representerer amerikansk industri innen trådløs teknologi, har tradisjonelt motsatt seg forsøk på å vekke oppmerksomhet rundt eventuell risiko ved stråling. Ifølge nettsiden Engadget tar organisasjonen ikke en bestemt stilling.

I en uttalelse sier CTIA at medlemmene sine er «opptatt av helse», og at folk bør «lytte til ekspertene».

Engadget skriver at advarselen til CDPH er dristig med tanke på at mange av selskapene som dominerer mobilindustrien i verden holder til i California, men tror neppe advarselen vil bli fulgt.

Uten en klar kobling mellom mobilbruk og helseproblemer, veier uttalelsen neppe tungt. Og for å være ærlige, å be folk om å bruke smarttelefonen sin på en annen måte enn de er vant til, er som å be dem stoppe og puste.

Engadget

CDPH anbefaler for eksempel å redusere bruken av mobiltelefonen til å strømme lyd, som vi tror blir en vond pille å svelge for de mange av oss som kun bruker Spotify, Tidal eller Apple Music på nettopp mobilen.

Her er hovedrådene fra CDPH:

  • Hold mobilen unna kroppen.
  • Reduser bruken av mobilen når signalene er dårlige.
  • Reduser bruken av mobiltelefonen til strømme lyd eller video, eller å laste ned eller opp store filer.
  • Ikke ha mobilen ved sengen om natta.
  • Koble fra hodetelefonene når du ikke er i en samtale.
  • Unngå produkter som hevder de blokkerer signalene fra mobilen. Disse produktene kan i virkeligheten øke eksponeringen.

Her kan du lese hele veiledningen (pdf).

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = "https://www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

En norsk ekspertgruppe har utredet om stråling fra mobiletelefoner kan gi helseeffekter. Gruppen som var nedsatt av Folkehelseinstituttet på oppdrag fra myndighetene, leverte i 2012 en rapport om dette.

De fant ingen helseeffekter:

Ekspertgruppen tok for seg en rekke mulige helseeffekter av svake elektromagnetiske felt og vurderte forskningen på hvert enkelt område. Den konkluderte med at mobiltelefoner og annet utstyr ikke kunne gi vesentlige helseeffekter, slik som kreft eller annen alvorlig sykdom.

Alle risikovurderinger er beheftet med en usikkerhet. I dette tilfellet mener ekspertgruppen at usikkerheten er liten. En liten usikkerhet er knyttet til høy eksponering over flere tiår, for eksempel ustrakt bruk av mobiltelefon over flere tiår. Om dette har helseeffekter, har det hittil ikke vært mulig å studere. Kreftregistrene bør derfor brukes for å studere utviklingen av kreftforekomsten framover i tid, og forskningen må ikke stoppe opp.

Studier av dyr som har vært eksponert gjennom hele sin livslengde gir ikke holdepunkter for at svake RF-felt fører til kreft. Ekspertene mener at det er lite sannsynlig at lang tids bruk av mobiltelefon gir helserisiko som i dag er ukjent.

Folkehelseinstituttet

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = "https://www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));