USA planlegger rakettskjold

Spenningen øker i Stillehavet

Amerikanske militære ledere tror at Kina kan komme til å forsøke å annektere Taiwan i løpet av de neste seks årene, og ønsker å ruste opp på allierte øyer utenfor landet.

<b>FLYTTER FOKUS:</b> USA flytter flere av krigsskipene sine fra Midtøsten til Stillehavsregionen.
FLYTTER FOKUS: USA flytter flere av krigsskipene sine fra Midtøsten til Stillehavsregionen. Foto: foto: ELLIOT SCHAUDT/NTB
Sist oppdatert

Beltet av øyer og øygrupper som strekker seg fra Kurilene i nord, via Japan, Ryukyøyene og Taiwan, til de nordligste øyene i Filippinene og Borneo, kalles gjerne First Island Chain, siden det danner en slags lenke utenfor fastlands-Asia. Flere av disse øyene er da også Kinas nærmeste nabo østover, og USAs har selvsagt skaffet seg innflytelse i flere av disse landene.

USA har en styrke på 375 000 underlagt INDOPACOM (U.S. Indo-Pacific Command), en tredel av dem utstasjonert i området til enhver tid. Styrken er den største, og eldste, av de amerikanske hovedkommandoene, og er i dag under ledelse av admiral Philip S. Davidson.

<b>BASE I GUAM:</b> Amerikanske krigsskip stasjonert i Apra-havnen i Guam.
BASE I GUAM: Amerikanske krigsskip stasjonert i Apra-havnen i Guam. Foto: JEFF LANDIS/NTB

Stabilisere seg

Admiralen uttrykte tidligere i slutten av mars stor bekymring for Kinas økende militære aktivitet i området, og krever at USA må ha flere langdistansevåpen og bakkebaserte våpen i det vestlige Stillehavsområdet.

– Et bredere utvalg av presise langdistansevåpen, som kan aktiveres av landstyrker, ikke bare på havet og i fly, er kritisk viktig for å stabilisere det som blir et mer ustabilt miljø i det vestlige Stillehavet, sa admiral Davidson.

President Joe Bidens administrasjon har opplyst at USA har til hensikt å svare på Kinas økende innflytelse og militære styrke i den asiatiske delen av Stillehavet, og Pentagon har startet en full gjennomgang av strategien for regionen.

<b>ADVARER:</b> Admiral Phil Davidson advarer om økt kinesisk aktivitet i det vestlige Stillehavs­området.
ADVARER: Admiral Phil Davidson advarer om økt kinesisk aktivitet i det vestlige Stillehavs­området. Foto: NTB

Taiwan

Forslaget fra overkommandoen i området, ved admiral Philip S Davidson, som danner utgangspunktet for denne gjennomgangen, går blant annet ut på å sette opp raketter i områder USA samarbeider med, de såkalte First Island Chain, samt Sør-Korea, som vil kunne agere raskt på eventuell kinesisk aggresjon, og peker ut Taiwan som et første potensielle mål.

– Kina har lenge sagt at de vil erstatte USA og skaffe seg en lederrolle i det internasjonale samfunnet innen 2050, og jeg er bekymret for at de flytter målet nærmere. Taiwan er helt klart en av ambisjonene deres før det, og jeg tror at denne trusselen vil manifestere seg i løpet av dette tiåret, sannsynligvis allerede innen seks år, slår admiral Davidson fast.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 17 2021

Denne saken ble første gang publisert 16/04 2021, og sist oppdatert 16/04 2021.

Les også