Snart kan du kaste denne
Noe som vil gjøre livet ditt mye enklere er rett rundt hjørnet.

Det er få ting som kan virke så kjipt som USB-kabler, men sannheten er at er det er noe alle av oss bruker.
Vi bruker det til å lade mobiltelefoner og til å koble til alt mellom himmel og jord til våre datamaskiner.
Men nå er et trekløver av nye teknologier på vei som vil gjøre hverdagen mye enklere for oss alle, og som vil rydde opp i kabelkaoset du har hjemme.
I nær fremtid vil nemlig USB-kabelen virkelig bli det U-en navnet skulle få deg til å tro: Universell.
Opp eller ned - samme det
Som et første steg har folkene bak USB-teknologien har nemlig sett det samme som Apple: Det er forferdelig irriterende at en kabel må settes inn «riktig vei», så de har nå utviklet en ny USB-plugg som ikke har noen rett eller feil vei.
Det vil si at du kan fikle bak datamaskinen din i blinde, eller sette i ladekabelen på mobilen i mørket uten å tenke gjennom om det er rett eller feil vei. Denne nye pluggen kalles på fagspråket «Type-C», og vil i løpet av det neste året bli rullet ut i et lynende tempo.
I motsetning til dagens kabler, er den også lik i begge ender.

Erstatter strømkabelen
Men samtidig med den nye pluggen oppgraderes standarden med et par andre svært nyttige endringer.
Den kanskje viktigste er at mengden strøm som kan sendes gjennom en USB-kabel økes fra dagens 4,5 watt (eller 7,5 watt om det brukes som ren strømkabel) til 100 watt!
(For de teknisk interesserte støttes nå 5V, 12V og 20V opp til 5A, mens tidligere kabler har hatt 5V med varierende ampere).
I dag er det for eksempel slik at små eksterne harddisker gjerne får nok strøm fra en USB-kabel, men at fysisk større harddisker både må ha en USB-kabel og en strømkabel. Med den nye standarden vil det aller, aller meste av tilbehør kunne drives uten en egen strømkabel, inkludert printere
Så mye strøm kan leveres at en regner med at en god del bærbare datamaskiner alene kan drives av en USB-kabel. Det vil også kunne gjøre at mobiltelefonen din kan lades opp mye raskere.
Dette betyr at en mobiltelefon kan lades raskere.
Mye raskere - og kan brukes til mer
I tillegg til en bedre plugg og evnen til å overføre mer strøm, blir også selve USB-teknologien nå oppgradert.
Med USB 3.1 oppgraderes den teoretiske overføringshastigheten fra 5 til 10 gigabit per sekund.
Dette skjer uten at en mister bakoverkompatibilitet.
Samtidig som kablene kan overføre dobbelt så mye data, kan de nå også overføre andre typer data enn bare USB-signaler, såkalt «Alternate Mode». Ars Technica forteller at flere andre typer kabler kan bli overflødig med den nye standarden, inkludert skjermkabene dine.
En mulig løsning er at én USB-kabel kan fungere både som strømkabel, skjermkabel (DisplayPort) og som USB-kabel til en skjerms USB-plugger. I dag kan en i verste fall måtte koble til hele fire kabler til en ekstern skjerm.
Før man flyr i taket skal det nevnes at Intel/Apple langt på vei har gjort det samme med sin Thunderbolt/Lightning-teknologi, men i motsetning til Intel/Apples løsning, er den nye USB-standarden billigere og som i større grad vil brukes over alt.

Men i praksis betyr dette at den nye USB-kabelen i fremtiden både kan være strømkabel, overføringskabel, nettverkskabel og skjermkabel.
Får videre konsekvenser
Fordi den nye USB-teknologien både tar fysisk liten plass og erstatter en rekke andre typer kabler, regner en også med at den nye standarden vil kunne føre til tynnere og mer elegante mobiltelefoner og bærbare datamaskiner.

I dag er det slik at en rekke produkter hindres av å bli tynnere og slankere av den fysiske størrelsen på kabelplugger. Om du for eksempel tar en titt på mobilen din vil du se at 3,5-millimeterspluggen du bruker til hodetelefonene dine gjør det vrient å gjøre en iPhone tynnere.
Det samme gjelder for datamaskiner, som gjerne har tykke USB-kontakter, DVI-kontakter, DisplayPort og mye annet.
Så gjenstår bare det store spørsmålet: Blir dette bare enda en standard, med enda flere kabler du må ha liggende i skuffen - eller vil det erstatte de fleste av dagens kabler?
Om et par år får vi trolig svaret.