Lytt til podcast på iphone, android og PC

Slik lytter du til podkast

Slik kommer du i gang med å lytte til podkast. Det er enklere enn du tror.

PODCAST: Hva er podkast? Det er rett og slett en lydfil - et lydopptak - av noen som prater, spiller musikk, leser opp noe eller annet innhold. Har du ennå ikke begynt å lytte til podcast? Det er enklere enn du tror.
PODCAST: Hva er podkast? Det er rett og slett en lydfil - et lydopptak - av noen som prater, spiller musikk, leser opp noe eller annet innhold. Har du ennå ikke begynt å lytte til podcast? Det er enklere enn du tror. Foto: Scanpix
Sist oppdatert

Hva er podkast og hvordan bruker man det?

En podkast er en lydfil som du kan strømme fra nettet til en mobil, PC eller nettbrett. På mange måter skiller en podkast seg lite fra en hvilken som helst annen lydfil, som en musikkfil (MP3-lydfil), en lydbok, nettradio eller et lydopptak du har gjort på din egen mobil.

Hvem lager podkast?

Radiostasjonene lager ofte podkast av egne programmer, som regel uten musikk, men det finnes også svært mange som lager podkast også utenfor de tradisjonelle mediehusene.

Norges nye podkastliste, Podtoppen, viser at det er podkaster knyttet til de store mediehusene, kjendiser og store påvirkerer fra sosiale medier, som dominerer listen over de 100 mest populære podkastene i Norge.

Stadig flere lytter til podkast

Andelen som lytter til podkast øker. 37 prosent av oss lytter til en podkast månedlig eller oftere, ifølge tall fra Ipsos. Det er personer under 30 år som er de ivrigste lytterne og det er noen flere menn enn kvinner som lytter til podkast. Podkaster med humor er den kategorien som flest lytter til.

Slik kommer du i gang med podkast

For å lytte til en podkast trenger du et program – eller en app. Tidligere trengte man egne podkast-apper, men etter at Spotify inkluderte podkaster har dette blitt en av de største kanalene for å lytte til podkast.

Slik lytter du til podkast på Spotify

<b>PODKAST PÅ SPOTIFY:</b> Spotify er en bra plattform for å lytte til podkaster, men bare dersom du alt betaler for et Spotify-abonnement.
PODKAST PÅ SPOTIFY: Spotify er en bra plattform for å lytte til podkaster, men bare dersom du alt betaler for et Spotify-abonnement. Foto: Skjermbilde

Musikktjenesten Spotify finnes for iPhone (iOS) og Android, nettbrett og PC. Du kan også lytte på Spotify via en nettleser. Du kan lytte til Spotify gratis, men da med noe begrenset funksjonalitet og du må finne deg i at du blir avbrutt av reklame.

Et betalt abonnement koster fra 109 kroner per måned.

Den enkleste måten å finne podkaster å lytte til i Spotify, er å bruke søkefunksjonen. Et søk på «Villmarksliv» gjør at du finner podkasten til bladet Villmarksliv. For å være sikker på at du ikke går glipp av kommende episoder, kan du velge å følge (trykk på «Follow») en podkast – akkurat på samme måte som du kan følge en artist.

Har du fulgt, lastet ned eller lyttet til en podkast, vil den også dukke opp i ditt bibliotek. Velg «Podcasts» og du ser episoder, nedlastinger og podkaster («Shows») du følger.

Du bør kun bruke Spotify til å lytte til podkast om du alt abonnerer på tjenesten. De fleste podkaster er gratis.

Slik lytter du til podkast på iPhone

<b>PODKAST PÅ IPHONE: </b>Har du iPhone, er Apples egen app, Podkaster, et bra valg. Men, det finnes flere alternativer
PODKAST PÅ IPHONE: Har du iPhone, er Apples egen app, Podkaster, et bra valg. Men, det finnes flere alternativer Foto: Skjermbilde

Har du iPhone, har du alt Apples egen podkast-spiller på telefonen. Den heter Podkaster og fungerer veldig bra. Her kan du også søke etter podkaster, men du får også forslag og anbefalinger under «Utforsk»-menyen. Du kan faktisk også søke i selve lydfilene etter emner, personer eller ting du lurer på. Velg å abonner på podkaster du ønsker å følge. Da får du varsel når nye episoder blir publisert.

Vil du ikke bruke Podkaster-appen, kan du enkelt laste ned andre podkastapper, som Acast, Overcast eller mange av de andre appene som finnes.

Slik lytter du til podkast på Android

PODCAST PÅ ANDROID: Har du en mobil fra Samsung, Sony, Huawei, OnePlus eller en annen Android-mobil, så har du mange app-muligheter når du vil lytte til podkast. Søk ett «Podcast» i Google Play.
PODCAST PÅ ANDROID: Har du en mobil fra Samsung, Sony, Huawei, OnePlus eller en annen Android-mobil, så har du mange app-muligheter når du vil lytte til podkast. Søk ett «Podcast» i Google Play. Foto: Skjermbilde

Har du en Android-mobil (Samsung, Sony, Huawei, OnePlus og andre), må du stor sett laste ned en app. Her er utvalget stort. Alt fra Googles egne app via mange spesialapper til apper fra publiseringsplattformer som Acast.

Appene fungerer litt ulikt, men i de fleste apper kan du abonnere, søke og noen gir deg forslag på andre ting du kan lytte til. Eksempel på noen podkast-apper for Android-mobiler er:

Google Podcasts, Podcast Addict, Podcast Go og Acast – Podkast Player.

Slik lytter du til podkast på nettbrett

Her gjelder stort sett det samme som for mobilen. Har du en iPad er det ofte podkasters om gjelder. Har du et Android-nettbrett, må du søke frem den appen du ønsker å bruke.

Har du nettbrett uten 4G, er det ekstra viktig å laste ned episoder man ønsker å lytte til når man ta med nettbrettet på reise.

Slik lytter du til podkast på en PC

Sitter du foran PC-en er det enkelt å lytte til podkast. Under får du linker til de mest brukte plattformene, der du kan lytte til podkaster via nettleseren. Det er ikke vanskeligere enn å høre på nettradio. De aller fleste tjenesten har en «play»-knapp.

NB! Noen av tjenestene kan krevet at du registrerer deg med en brukerkonto - hos noen inkluderer dette å oppgi betalingsinformasjon - selv om tjenesten er gratis.

Lytt til podkast på Spotify

Lytt til podkast på Google

Lytt til podkast på Acast

Lytt til podkast på Soundcloud

Har du forslag til flere og bedre webspillere eller apper for podcast, så tips oss gjerne.

Lytt til podkast i bilen

<b>PODKAST I BILEN:</b> Har du Android Auto eller Apple Play, har du en plattform som er integrert med mobilen din - og du kan lett spille av den samme podkasten du vanligvis hører på mobilen.
PODKAST I BILEN: Har du Android Auto eller Apple Play, har du en plattform som er integrert med mobilen din - og du kan lett spille av den samme podkasten du vanligvis hører på mobilen. Foto: Pixabay

Har du en nyere bil, vil du kunne lytte til podkast via Apple CarPlay eller Android Auto. Har du fastmontert mobil i bilen, kan du også lytte til podkaster trådløst via Bluetooth – om bilen din støtter det. Husk at du må kun betjene mobilen når bilen står i ro – alternativt bruke stemmestyring eller andre lovlige metoder.

Nyere TV-er vil også kunne spille av podkaster og har du en nyere Apple TV kan du også bruke den.

Hør: Podkasten Villmarksliv - nye episoder hver uke

Tips & Triks

  • Husk å last ned podkaster du vil lytte til på reise. Da sparer du data og du slipper «hakking» i områder med dårlig dekning.
  • I Spotify kan du enkelt sende «podkasten» til en trådløs høyttaler som støtter Bluetooth og/eller AirPlay. På den måten kan du enkelt lytte til podkast hjemme eller i bilen.
  • Noen ganger blir en podkast innspilt med publikum i salen. Får du anledning, så delta på et slikt arrangement. Morsomt å delta og morsomt å høre etterpå.
  • De fleste podkaster er i dag gratis. Noen har annonseinntekter, mens andre mottar penger for produktomtaler. All reklame skal være tydelig merket.

Denne saken ble første gang publisert 18/03 2020, og sist oppdatert 10/10 2023.

Les også