Windows 8

Slik får du tilbake startknappen

Windows 8 har fått mye kritikk for at de fjernet den klassiske startknappen. Fortvil ikke. Det finnes mange alternativer som gir deg en bedre start-opplevelse.

STARTKNAPP: Om du ikke liker den nye startskjermen i Windows 8, finnes det metoder for å få tilbake den gamle startknappen.
STARTKNAPP: Om du ikke liker den nye startskjermen i Windows 8, finnes det metoder for å få tilbake den gamle startknappen. Foto: Skjermbilder
Publisert Oppdatert

Med Windows 8 ville og måtte Microsoft skape noe helt nytt. De måtte også skape noe som forente vår vekslende bruk av nettbrett, PC og mobil.

Windows 8 ble løsningen og det Microsoft har fått mest kritikk for er for å ha fjernet den klassiske startknappen. Vi, og mange med oss, har brukt tiden siden Windows 95 (1996) på å venne oss til startknappen nede til venstre.

Microsoft hevder startknappen ikke er borte, bare flyttet. Nå er hele Metro - eller Modern UI - som det nå heter - på en måte startknappen. Den er flyttet fra venstre hjørne, til å dekke hele skrivebordet.

Vi har ment lenge at Microsoft i større grad burde skilt mellom «touch» og «type». Etter hvert som vi har testet og prøvd ulike nye PC-formater med touchskjermer, forstår vi hvorfor Microsoft har gjort som de har gjort, men vi mener fortsatt at et klarere skille, kanskje et ekstra tilvalg, hadde gjort overgangen mindre frustrerende for mange.

Søker vi på Google etter «new start menu windows 8», får vi 37.000 treff. Det er ganske heftig for en så spesifikk søkefrase.

Uansett, det finnes et utall alternative start-menyer der ute som kan gi noe av Windows 7-følelsen og opplevelsen av kontroll tilbake. Her gir vi deg en guide til Start8 fra www.stardock.com og tipser om 8 andre alternative startmenyer.

Slik installerer du Start8:

1. Gå til www.stardock.com, velg downloads og last ned Start8.

2. Du må legge igjen e-postadressen din for å få en link til nedlastingen. Bruk en hotmail-lignende adresse som ikke er din hovedadresse om du er redd for spam. Uansett om Stardock lover å ikke misbruke adressen din, så er det greit å være forsiktig.

3. Linken i e-posten går til Cnet sin tjeneste download.com. Følg instruksjonen i e-posten, så får du lastet ned programmet. Siden du kommer inn på er veldig rotete og er nok laget med tanke på at du skal trykke på noen av linkene som gir penger i kassa til Cnet. Når programmet er lastet ned, trykk «Kjør» som du finner helt nede til høyre i nedlastingsvinduet fra Cnet. Følg instruksjonene på skjermen.

4. Du får nå opp et skjermbilde der du kan velge å prøve start8 gratis i 30 dager eller å kjøpe programmet med en gang. Prisen er 4.99 dollar, som er omtrent 30 norske kroner.

Foto: Skjermbilder

5. I neste skjermbilde får du muligheten til å gjøre en rekke innstillinger. Du kan velge stil (Windows 7 Style eller Windows 8 Style) og du kan blant annet velge bilde på startknappen. Under «Configure»-fanene kan du gjøre en rekke tilpasninger til hvordan Start8 skal oppføre seg. Vi anbefaler at du i første runde bruker standardinnstillingene. Det samme gjelder også under «Control». Her kan du blant annet velge hva som skal skje når du trykker på Start-knappen. Under «Desktop» kan du blant annet velge at alle funksjonene som dukker opp når du holder musa inntil et hjørne skal tas bort. Du kan også bestemme at PC-en skal ta deg direkte til skrivebordet og ikke via «Modern UI».

6. Vips, nå har du en ny knapp nede til venstre som gir deg en start-knapp som på gode gamle Windows 7. Du har fortsatt tilgang til Modern UI. Du kan enten aktivisere Modern UI/Metro fra Startknappen-> Windows 8 Meny eller start Start8-programmet (bruk søkefeltet) og under «Control» kan du velge hva som skal skje når du trykker på Windows-knappen (flagget på tastaturet). Her kan du velge enten at Start8-menyen skal dukke opp, Modern UI eller Windows 8 Menyen.

Foto: Skjermbilder

Andre alternativer

Classic Shell: Dette er et program som originalt ble laget for å ta Windows 7 tilbake til XP-grensesnittet (historien gjentar seg), men er nå utvidet til også å støtte en slags konvertering av Windows 8 til et Windows 7-miljø. http://www.classicshell.net/

Pokki for Windows 8: Et enkelt og stilrent grensesnitt som tilbyr rask aksess til programmer så vel som mapper. Søkefelt er inkludert og søket leter også etter apper i Windows Store.

RetroUI Pro: Dette er et grensesnitt som kan virkelitt overveldende første gang du ser det, men vi kan tenke oss at alle som liker litt struktur i Windows kan like dette. På mange måter forsøker programmet å forene Windows 7 og Windows 8. En fin funksjon er at du kan åpne Modern UI-apper direkte fra startmenyen. http://download.cnet.com/Thinix-RetroUI-Pro-64-bit/3000-2072_4-75810700.html

Foto: Skjermbilder

Power8: Dette programmet gir på mange matter et veldig klassisk Windows7-grensesnitt. Litt enkelt i formen, men søkefeltet er inkludert. Du kan blokkere alle Modern UI-funksjoner om du vil. http://code.google.com/p/power8/

STARTMENY: Ikke alle liker den, og da finnes det mange alternativer for å få en bedre startopplevelse i Windows 8.
STARTMENY: Ikke alle liker den, og da finnes det mange alternativer for å få en bedre startopplevelse i Windows 8. Foto: Skjermbilder

ViStart: Dette grensesnittet tar deg rett tilbake til Windows 7. Her er veldig mye av designet kopiert og er kanskje verdt en test for deg som vil tilbake til Windows 7. Her finner du søkefelt, snarvei til av-/på-knapp og du kan kutte ut Windows 8 Modern UI om du vil det. http://download.cnet.com/ViStart/3000-2072_4-75595332.html

StartMenyPlus8: Her får du en ren og grei Start-meny som ikke er veldig ulik Windows 7. Basisversjonen er gratis, men under installasjonen får du tilbud om ulike oppgraderingsmuligheter. Test ut gratisversjonen før du betaler noe. Programmet har søkefelt. http://www.winok-msixray.com/default.htm

StartW8: Enkelt program som tar deg tilbake til Windows 7-følelsen. Snarvei til av-/på-knappen. http://www.areaguard.com/startw8

Win8StartButton: Et program som forsøker å forene Windows 7 og Windows 8. Gir blant annet en raskere tilgang til programmer/apps og til av/på-knappen.

StartIsBack: Nok et program som ser til forveksling ut som Windows 7 - som også er meningen. Her kan du fikse på hva kommandoen til starthjørnene i Windows 8 skal gjøre. Her finner du også søkefelt og en snarvei til av-/på-knappen. http://www.startisback.com/

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning