Slik får du raskere trådløst nett

Netthastigheten din kan være mye høyere enn du tror

De fleste av oss har nå trådløse nett - men det er også mange som har så dårlig nett at den fungerer som en bremsekloss på nettsurfingen.
Publisert

Tidligere har vi skrevet mye om hastigheter på bredbånd, og raskt bredbånd er vel og bra.

Hvis du for eksempel er en av de som nå ønsker å gå til anskaffelse av spillet GTA5 på PC, så må du laste ned ganske så utrolige 63 gigabyte med data.

Hvis du bare kan laste ned én megabyte per sekund, så vil du ved å utnytte hele nettlinjen din bruke over 17 timer på å laste ned spill.

Ikke akkurat "umiddelbar tilfredsstillelse"!

Men at du betaler for en rask nettlinje, betyr på ingen måte at du faktisk får en rask internettopplevelse.

Trådløse nettverk til besvær

Stadig flere av oss har droppet den fysiske nettverkskabelen, og forholder oss helt eller delvis til trådløse nettverk. Og utviklingen på dette feltet har gått i en rivende utvikling de siste årene. Du skal ikke gå langt tilbake i tid, før utstyret som ble solgt var av heller ymse kvalitet. Mye ble til og med produsert basert på uferdige standarder. Det holdt til å surfe lett på nett, men stabiliteten og hastigheten var langt ifra god.

Konsekvensen av dette er at hundretusenvis i dag sitter med trådløst nettverkutstyr hjemme som rett og slett fungerer som en gedigen bremsekloss på nettbruken din.

Produktsjef Marco Stenvall i D-link.

- Det vanligste er nok at den dataen man forsøker å koble til har et for gammelt nettverkskort som ikke takler høyere hastigheter enn rundt 20 Mbps, sier Marco Stenvall, produktsjef for D-Link.

Godt utstyr er ikke godt nok

Men det stopper ikke der: Selv om du har nytt og godt nettverksutstyr ett sted, så betyr det på ingen måte at du er garantert gode hastigheter. For det første må du ha utstyr med god kvalitet i begge ender, og for det andre er det utrolig viktig å ha satt opp utstyret riktig.

For det tredje er trådløse nettverk en såkalt "delt ressurs". De vanlige trådløse nettsignalene går frekvensbåndet på 2,4 GHz - en frekvens som også brukes av trådløse telefoner, Bluetooth, babycall-systemer og mye mer.

For ikke å snakke om alle de andre trådløse nettene i nærheten av der du bor. Trådløse nettverk har en rekkevidde på opp mot 100 meter, og de kan forstyrre hverandre i betydelig grad.

Slik kan du få bedre trådløst nett

Det er flere måter du kan oppnå bedre og mer stabilt trådløst nett. Aller best resultatet oppnår du hvis du har utstyr som støtter trådløst nettverk på både 2,4 og 5 GHz - såkalt dual band. Det er nemlig veldig mange som har trådløse nettverk i 2,4 GHz-modus, men veldig får som bruker 5 GHz-båndet.

Sistnevnte har langt kortere rekkevidde, men det betyr også mindre forstyrrelser.

Det er også en fordel om utstyret støtter såkalt "N" og "AC", som er noen litt kryptiske navn på de to nyeste trådløsstandardene.

Kanalbytte kan være tingen

D-links produktsjef, mener på sin side at såkalt "kanalbytte" kan ha stor verdi.

Et trådløst nettverk sendes på en "kanal" - en liten del av den tilgjengelige kapasiteten - for å gi plass til flere nettverk samtidig. Se på det som en motorvei med flere felt, der en kanal blir ett felt. Hvis du forsøker å bruke samme kanal som andre nettverk, blir det kø - men hvis du velger en annen kanal, så kan det være fri løype.

Trådløse routere forsøker ofte å finne ledige områder, men kan være dumme og låse seg til områder der det allerede er fullt. Bruk av en "WiFi scanner", som viser der hvordan trådløse nettverk i nærheten opererer, kan hjelpe deg med å sette denne kanalen selv i din routers innstilling.

Trådløse nettverk i Nettavisens lokaler. Det er veldig fullt i 2,4 GHz-båndet (øverst), men kanal 9 og 13 ser ut som brukbare alternativer. I 5 GHz-båndet (nede) er det masse ledig plass, og klart det beste alternativet.

Marco Stenvall advarer dog mot å tro at det er fullt så enkelt. Selv om man har 13 tilgjengelige kanaler i 2,4 GHz-båndet, er teorien litt bedre enn praksis.

- Kanalbytte er et bra alternativ, ikke minst om du bor i en boligblokk eller annet område der det finnes flere aktive trådløse nettverk. Men ettersom signalene har en tendens til å lekke, finnes det i prinsippet bare tre kanaler: Kanal 1, 6 og 11. Prøv med noen av dem og se om forstyrrelsene blir færre og hastigheten høyere.

Denne lekkasjen kan du se illustrert i oversikten fra Wifi-scanneren vi har benyttet: De fleste nettverkene strekker seg ut på begge sider av 1,6 og 11.

Ikke gjør disse feilene

Stenvall påpeker at selv om du både har godt utstyr, og har satt det opp optimalt, er det likevel noen tabber du kan gjøre som rett og slett ødelegger nettverkskapasiteten din.

- Routeren må stå høyt og ikke gjemt bak av skapdører eller tykke vegger. Mange setter ruteren i skapet, og da ødelegges radiosignalenes mulighet for å nå frem, påpeker han.

- Dessuten bør ikke ruteren stå for nære eldre mikrobølgeovner, eller eldre TV-apparater. Slike apparater bruker samme radiofrekvenser som det trådløse bredbåndet, sier han.

Et annet triks du kan gjøre på enkelte routere, er å bruke antennene til din fordel:

- Har du en ruter med synlige antenner kan du med fordel peke dem mot de deler av boligen der de trådløse signalene gjør best nytte, konkluderer han.