Spill til barn

Spillene uten vold, sex og ufint språkbruk

BARNESPILL: Det finnes noen spill som er mer egnet for barn enn andre.
BARNESPILL: Det finnes noen spill som er mer egnet for barn enn andre.
Publisert Oppdatert
SOFIE: Sofie er et spill for de aller minste.
SOFIE: Sofie er et spill for de aller minste.

Det virker som om alle spill som blir lansert om dagen viser en førstepersons opplevelse av krig.

Det er ikke lett å finne spill som ikke inneholder vold, sex eller dårlig språkbruk. Det virker som om de voksne har tatt over det som pleide å være barnas arena.

Vi har derfor gjort et dypdykk i hvilke spill som finnes der ute som passer for de minste.

Spillene skal være trygge for barn og gir ofte en god dose læring på kjøpet. Gjort riktig, synes barn det er gøy å lære, så hvorfor ikke gi dem et litt mer engasjerende medie å boltre seg i enn TV-en?

Gjennom dataspill kan de lære alt fra former og farger til leseferdigheter, matematikk, eller til og med hvordan man som politiker må gjøre tøffe valg for innbyggerne i en by.

Sofie

For de aller minste barna

Sofie-spillene henvender seg til barn fra to og et halvt til fem år. Karakteren «Sofie» er Josefines lillesøster og kan være en fin introduksjon for barn før de går over på Josefine-spillene. De vil kjenne seg igjen i karakterer og hvordan man spiller spillene.

Det fokuseres på læring i Sofie-spillene og barna blir introdusert for emner som alfabetet, klokken og barnesanger.

Som Josefine-spillene, koster Sofie-spillene rett under hundre kroner og fås der man kjøper DVD eller programvare, eller direkte fra nettsiden www.kreagames.no.

Fakta:

 • Aldersgruppe: 2 ½ - 5 år.
 • Plattform: Windows
 • Pris: Fra 79 kroner
 • Nettside: www.kreagames.no

Josefine

Mest solgte lek-og-lær

JOSEFINE: Josefine er en serie populære lek-og-lær spill.
JOSEFINE: Josefine er en serie populære lek-og-lær spill.

Josefine-spillene henvender seg til barn mellom fem og tolv år. Josefine er nok den mest kjente norske lek og lær-serien. Spillene har stor vekt på pedagogikk og læring. Spillene går igjennom fag som matematikk, lesing, skriving og kroppen vår.

Noen av Josefine-spillene er også merket «skolehjelp». Disse er ment for barn i de laveste klassetrinnene og er bygget for å passe med ting barna lærer på skolen.

Spillene koster rett under hundrelappen og fås i de fleste steder hvor DVD eller programvare selges. De kan også bestilles fra nettbutikken www.kreagames.no, som er den offisielle nettsiden til Josefine.

Fakta:

 • Aldersgruppe: 5-12 år
 • Plattform: Windows
 • Pris: Fra 79 kroner
 • Nettside: www.kreagames.no

1001spill.no

Gratisspill i varierende kvalitet

1001spill.no er egentlig bare en samling av linker til spill på nettet. Det som gjør 1001spill fint er at spillene er sjekket mot aldersgruppen. 1001spill.no/lek_og_moro er ment for de minste barna. Spillene er gratis og er av ulik kvalitet. Noen er svært gode, mens andre er av dårlig kvalitet eller rett og slett kjedelige.

Som et gratis alternativ er 1001spill helt greit, men det kan være lurt å sitte ved siden av barnet å forklare hvordan de forskjellige spillene fungerer.

1001SPILL.NO: 1001spill.no er en samling gratisspill på nett.
1001SPILL.NO: 1001spill.no er en samling gratisspill på nett.

Fakta:

Labbe Langøre

Lek-og-lær til barn i alle aldre

Labbe Langøre er spill beregnet på de yngste barna. Spillene starter fra 18 måneder og går oppover til åtte år. Spillene er pedagogisk gode og går igjennom alt fra farger og former til matematikk og språk.

Labbe Langøre fås også som apps i iTunes Appstore, som gjør at du kan ta med deg den lille kaninen på iPad eller iPhone.

Labbe Langøre spillene koster fra 50 kroner og opp mot 200. Man får tak i spillene i de fleste nettbutikker som selger spill.

Fakta:

 • Aldersgruppe: 1 ½ til 8 år
 • Plattform: Windows, iOS
 • Pris: Fra 50 kroner

LABBE LANGØRE: Labbe Langørespillene strekker seg fra aldersgruppen 1,5 år til 8 år.
LABBE LANGØRE: Labbe Langørespillene strekker seg fra aldersgruppen 1,5 år til 8 år.

Purposegames.com

Lag egne spill

Purposegames er et brukergenerert konsept. Her kan brukerne lage egne spill som andre kan spille. Det fungerer slik at man laster opp et bilde og lager knapper man kan trykke på, oppå bildet. Her kan man for eksempel laste opp et norgeskart og markere fylkene med hver sin knapp. Når man så trykker start blir man bedt om å finne de forskjellige fylkene i tilfeldig rekkefølge.

Purposegames har varierende kvalitet på spillene. De aller fleste spillene er også på engelsk. Det fine er at det ligger nesten 70.000 spill ute, slik at man kan teste seg i det aller meste. Purposegames er gratis og spilles i nettleseren.

Fakta:

 • Aldersgruppe: Fra 5 år
 • Plattform: Nettleser
 • Pris: Gratis
 • Nettside: purposegames.com

Flåklypa Grand Prix

En klassiker av svært god kvalitet

Det begynner å bli en stund siden Flåklypa Grand Prix-spillet ble lansert. Men spillet selges enda og ble akkurat sluppet til Nintendo DS. Spillet har en herlig stemning vi kjenner igjen fra filmen og er faktisk underholdende for de litt mer voksne barna også. Som Caprino selv skriver på nettsidene sine, er spillene beregnet på barn fra 4 til 107 år.

PURPOSGAMES.COM: På www.purposgames.com kan brukerne lage egne spill og la andre spille dem.
PURPOSGAMES.COM: På www.purposgames.com kan brukerne lage egne spill og la andre spille dem.

Spillet er ikke like spisset mot læring som de andre spillene i denne oversikten. Oppgavene går mer på memorering, pusling og labyrinter. Alt dandert med musikk av super kvalitet fra filmen. Spillet koster 250 kroner til Nintendo DS og 500 kroner til PC. På PC-versjonen får man med 3D-briller.

Fakta:

 • Aldersgruppe: 4 til 107 år.
 • Plattform: Windows, Nintendo DS
 • Pris: Fra 250 kroner
 • Nettside: caprino.no

Portal 2

Lær fysikk med portaler

Portal 2 er et av de bedre spillene som noen gang er utgitt. Spillet er i og for seg ikke et lek og lær-spill, men har en måte å vise fysikk på som gjør at skoler har begynt å ta i bruk Portal 2 som en del av fysikkpensum.

Enkelt fortalt skal man i Portal 2 komme seg gjennom rom eller «prøver» til utgangen. For å nå utgangen er man nødt til å knekke noen virkelige nøtter i form av «portaler». Man kan plassere ut en rød og en blå portal på spillbrettet. Når man går gjennom den ene portalen, kommer man ut av den andre. I teorien enkelt nok, men spillet er bygget på en måte som virkelig trimmer hjernecellene.

Denne hjernetrimmen kombineres med en fantastisk morsom monolog fra blant annet den onde roboten GLaDOS. Portal fungerer best for barn over 14 år, da gåtene kan bli i vanskeligste laget for de minste. Som voksen er dette et spill man så absolutt burde spille gjennom. Spillet fås til Windows, Mac OSX, Playstation 3 og XBOX 360 og koster fra 100 kroner og oppover.

FLÅKLYPA GRAND PRIX: Flåklypa er et aldrende spill, men fortsatt like bra.
FLÅKLYPA GRAND PRIX: Flåklypa er et aldrende spill, men fortsatt like bra.

Fakta:

 • Aldersgruppe: Fra 14 år
 • Plattform: Windows, Mac OSX, Playstation 3, Xbox 360
 • Pris: Fra 200 kroner
 • Nettside: teachwithportals.com

Minecraft

Digitale legoklosser

Det svenskutviklede Minecraft sies å være like avhengighetsskapende som narkotika. Grafikken er helt elendig. Alt er firkantet og har lavoppløselige overflater. Men det er liksom litt av greia. Det skal se rart ut.

Spillet har ingen oppdrag. Man blir satt i en verden hvor man kan bygge ting fra klosser. Dette blir litt som digital Lego. Man kan dermed starte med å bygge seg et hus. Lage en fin hage. Kanskje bygge på en garasje med en bil i. Og før du vet ordet av det har du bygget en hel landsby med elver, fjell, hus og en rollercoaster.

Hva folk lager i Minecraft er helt utrolig. Det er bygget datamaskiner fra bunnen av, kjente landemerker ned til minste detalj og hele jordkloden med land og hav korrekt plassert. Minecraft er rett og slett en digital sandkasse uten sidestykke og helt super til å utvikle logisk og praktisk sans. Minecraft koster cirka 200 kroner og er beregnet på de litt eldre barna. Gjerne over 14-15 år.

Fakta:

 • Aldersgruppe: Fra 14 år
 • Plattform: Windows, Android, iOS, Xbox360
 • Pris: 200 kroner
 • Nettside: minecraft.net

PORTAL 2: Portal 2 er et såkalt fysikkspill hvor du skal løse problemer ved hjelp av portaler.
PORTAL 2: Portal 2 er et såkalt fysikkspill hvor du skal løse problemer ved hjelp av portaler.

SimCity 4

Bygg din egen by

Dette er ikke et tradisjonelt lek og lær-spill men vi velger likevel å nevne det i oversikten. Man får ansvaret for å bygge en by. Her står man fritt til å velge hvor folk skal bo, hvor det skal ligge arbeidsplasser og hvordan man skal sette opp infrastruktur som veier, skoler og sykehus.

Spillet gir en utrolig god innføring i problemstillinger rundt byer. Man lærer også enkel budsjettering og det er tilfredsstillende å se at en investering i nye boligblokker går i pluss ved at man får flere skattebetalere.

Spillet fås i en De luxe-utgave som inneholder alle utvidelser som er gitt ut. Spillet passer for de litt eldre barna og fungerer like godt til de med grått hår. SimCity 4 Deluxe får man for rundt 200 kroner.

Det bør også nevnes at SimCity 5 er planlagt lansert i februar 2013 og er et av neste års aller mest etterlengtede utgivelser.

Fakta:

 • Aldersgruppe: Fra 8 år
 • Plattform: Windows, Mac OSX
 • Pris: Fra 200 kroner
 • Nettside: simcity.com

Dragonbox

MINECRAFT: Minecraft er et sandkassespill hvor spilleren får lov å gjøre og lage akkurat det han/hun vil.
MINECRAFT: Minecraft er et sandkassespill hvor spilleren får lov å gjøre og lage akkurat det han/hun vil.

Lær å løse ligninger

Dette er faktisk et ligning-spill av alle ting. Konseptet er svært enkelt. Man har to sider, og målet er å sitte igjen med en X på den ene siden. På samme måte som når man løser en ligning kan man gjøre noe på den ene siden (av likhetstegnet), så lenge man gjør noe på den andre siden.

Spillet starter med morsomme figurer, men figurene blir gradvis byttet ut med tall og matematiske operatorer. Dette resulterer i at barn løser avanserte ligninger uten at de egentlig er klar over det selv. Konseptet fungerer svært godt for de litt eldre barna og kan gi aha-opplevelser for barn som sliter med å forstå konseptet rundt ligninger. Spillet er utviklet i Norge og fås til iPad og Android til 21 kroner.

Fakta:

 • Aldersgruppe: Fra 14 år
 • Plattform: iOS, Android
 • Pris: 21 kroner
 • Nettside: dragonboxapp.com
SIM CITY 4: Sim City-spillene går ut på å bygge opp og vedlikeholde din egen by.
SIM CITY 4: Sim City-spillene går ut på å bygge opp og vedlikeholde din egen by.

PEGI

PEGI eller Pan European Game Information er en instans som setter aldersgrense på spill. PEGI tar hensyn til vold, sex, språk, frykt, gambling, narkotikareferanser og en del annet. På baksiden av de fleste spill vil du finne en PEGI-rating som angir hvilken alder PEGI anbefaler som minimum, samt en forklaring på hvorfor det er valgt å gi spillet PEGI-ratingen det har fått.

Pegi.info er en fin nettside for å søke opp spill og se hvilken aldersgrense spillene har og begrunnelsen for grensen.

DRAGONBOX: Med Dragonbox kan man faktisk lære å løse ligninger.
DRAGONBOX: Med Dragonbox kan man faktisk lære å løse ligninger.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning