- Prisene på elektronikk vil stige kraftig i høst
Nå kommer bakrusen for norske forbrukere.

Samtidig som oljeprisen har stupt i bakken det siste drøye halve året, har verdien på den norske kronen gjort det samme.
I dag må vi nordmenn betale rundt 25 prosent mer for dollar og pund enn det vi måtte før oljeprisen begynte å stupe. Og selv med stadige kriser i EU, har også euroen nå passert 9 kroner - en økning på rundt 10 prosent.
Dette er svært gode nyheter for norske bedrifter som selger ting til utlandet, men for vanlige forbrukere er det veldig lite gunstig.

Pengene dine er mindre verdt
Nordmenn på ferie i sommer har allerede lagt merke til at pengene ikke strekker like langt som de en gang gjorde - og nå begynner effektene å slå ut på prisene i butikken også her i landet.
Ifølge SSB har prisveksten i Norge skutt i taket de siste par månedene. Bare fra april til juni i år, har prisveksten i Norge (KPI-JAE) økt fra 2,1 til 3,2 prosent.
Dette slår hardest ut på importerte varer uten store ekstraavgifter.
Tesla og Apple har for lengst gjennomført kraftige prisøkninger på sine produkter, og nå følger andre etter i det stille.
Les også:
Prisene på elektronikk stiger
Stikkprøver Side3 har gjort på prishistorikken til en del "standardvarer" i dataverdenen, som tradisjonelt sett alltid har sunket i pris over tid, viser at flere produkter nå har høyere pris enn for et år siden.
(Saken fortsetter under bildet)

Og større vekst kommer det til å bli.
Kommersiell direktør i Komplett.no, Anton Hagberg, sier at de regner med at prisene vil stige fremover.

- Etter hvert som lageret av produkter som er kjøpt inn på "gamle kurser" selges, så kommer prisene til å gå sakte, men sikkert oppover. Dette ser vi tendenser på fra flere leverandører, sier Hagberg.
- Dette gjelder alle, også de vi konkurrerer med. At elektronikk og dataprodukter vil bli dyrere utover høsten er det ingen tvil om.
- Vil påvirke prisene
Nøyaktig hvor stor prisstigningen vil bli, er ikke sikkert. Det eneste vi vet er at prisen norske importører må betale har steget rundt 25 prosent det siste året, og da Apple i januar priset inn en prisstigning så langt, skjedde det nær nøyaktig like mye som kronekursen skulle tilsi.
- Noe av forskjellen vil i enkelte segmenter bli absorbert av at produsentene har kjørt produksjonen for fullt i det siste, og at det dermed er høyere tilbud enn etterspørsel. Vi i Komplett kompenserer også litt på at vi også eksporterer noen varer til Sverige og Danmark fra vårt hovedlager i Norge, og der vi tjener litt på den svake kronen. Men alt vi selger er jo importerte varer fra utlandet, og forblir kronen fortsatt svak lenge, så vil det påvirke prisene, sier Hagberg.

- Har fått kraftig juling
Også hos Elkjøp merker de nå at kronekursen skaper hinder i veien.
- I likhet med alle andre som kjøper varer fra utlandet blir også vi i Elkjøp bli påvirket av valutaforhold og utviklingen her. De siste månedene har kronen fått kraftig juling, noe som fører til at varene vi kjøper inn blir dyrere. Derfor har man nok kunne se at prisene på enkelte av våre varer har blitt høyere, og at de kan bli justert noe opp fremover dersom utviklingen skulle fortsette. Teknologi fra kjente Apple er blant det som er noe dyrere i år enn i fjor, da selskapet selv tidligere i år justerte prisene opp med et par hundrelapper per produkt, sier Elkjøps kommunikasjonssjef Øysten A. Schmidt til Side3.
Schmidt mener derimot ikke at prisutslagene vil bli så store som endringen i valutakursen.
- Det viktig å tenke på at det først og fremst er konkurransen i det norske markedet som påvirker prisene vi setter. Kundene våre sier de er opptatt av at vi i Elkjøp skal være prisledende og derfor er det viktig for oss alltid å oppleves som konkurransedyktige på pris. Det skal generelt mye til før svingninger i valutamarkedet påvirker prisene i våre varehus, sier Schmidt, og legge til at fordi de er et konsern som er tilstede i mange land, er de mer rustet mot valutasvingninger ett sted.