Apple: lønnsom og rik

Visste du dette om Apple?

Apple selger mer og tjener mer enn de fleste andre selskaper. Her er noen fun-facts fra Apples resultatfremleggelse i går kveld.

RIK: Med en milliard kroner i banken sover nok Tim Cook i Apple godt selv om investorene er bekymret for den fremtidige veksten.
RIK: Med en milliard kroner i banken sover nok Tim Cook i Apple godt selv om investorene er bekymret for den fremtidige veksten. Foto: Martin uit Utrecht/Flickr/Haotian/HjemmePC
Publisert Oppdatert
VOKSER I ASIA: Asia, og spesielt Japan og Kina, er viktige vekstmarkeder for Apple. Her fra Apple Store i Beijing.
VOKSER I ASIA: Asia, og spesielt Japan og Kina, er viktige vekstmarkeder for Apple. Her fra Apple Store i Beijing. Foto: Apple

Apple selger mer og tjener mer enn nesten noen andre selskaper. Her er noen fun-facts fra Apples resultatfremleggelse i går kveld.

Aksjemarkedet var ikke fornøyd med tallene Apple la fram i går kveld, og sendte aksjekursen ned med hele 10-11 prosent i handler gjort etter at resultatet ble lagt fram sent i går kveld.

Tallene som ble rapportert i går er fra Apples regnskapsmessig kvartal, men på kalenderen er dette månedene oktober, november og desember og inkluderer altså julesalget.

Selv om det ikke er favorittsysselen til de fleste av oss, kan man lese mye morsomt ut av resultatrapporten til et selskap. Her er noen «fun-facts» fra Apples regnskap.

 • Apple solgte 47,8 millioner iPhone i oktober, november og desember i fjor
 • Apple solgte 22,9 millioner iPads i samme tidsrom
 • Apple omsatte for 54,5 milliarder dollar i oktober, november og desember. Dette tilsvarer cirka 316 milliarder kroner. Til sammenligning er våre (Statens) inntekter fra oljevirksomheten i Norge på 378 milliarder kroner. Apple er nesten alene et «Oljefond».
 • I oktober, november og desember tjente Apple 13,1 milliarder dollar. Dette er cirka 75 milliarder kroner. For sammenligningens skyld kan vi si at Statoil satt igjen med et overskudd på 78 milliarder kroner for hele 2011, mens Norsk Hydro gikk med 4 milliarder kroner i pluss i 2011.
 • Ved utgangen av 2012 hadde Apple cirka 162 milliarder kroner i banken i form av kontanter eller verdipapirer med kort løpetid (som betyr at de raskt kan omgjøres til cash).
 • Totalt sitter Apple på eiendeler verdt cirka 1.000 milliarder kroner. Dette tilsvarer cirka et kvart Oljefond.
 • iPhone blir stadig viktigere for Apple og iPhone-salget utgjør nå over halvparten (56 prosent) av Apples totale omsetning.
 • Salget av iPad utgjør 19,5 prosent av Apples omsetning. Likevel ble det solgt over 12 millioner iPoder i oktober, november og desember i fjor. Det er mindre enn i julehandelen 2011, men over det dobbelte av salget i juli, august og september i fjor.
 • iPod var kanskje det produktet som «reddet» Apple. Nå utgjør iPod-salget knapt 4 prosent av omsetning.
 • Asia er den regionen der Apple har størst vekst (i prosent) i omsetning.
 • USA står for 37 prosent av Apples omsetning.
 • Europa står for 22,8 prosent av Apples omsetning.
 • Hver uke omsetter Apple for 4,2 milliarder doller, noe som tilsvarer cirka 25 milliarder kroner.

Og hva gjør Apple med alle pengene? Noe settes i banken, mens noe blir betalt ut som utbytte. I februar betales det ut 2,65 dollar per aksje i utbytte.

Les også:

Slik er Microsofts iPad-konkurrent: Microsoft Surface

Slik stenger du pornoen ute fra nettet ditt

Slik sparer du penger på mobilregningen

Slik slår du av Windows 8

SKUFFET: Til tross for solid omsetning og resultat er investorene bekymret for Apples fremtidige vekst. Det sendte aksjekursen ned 10 prosent etter resultatfremleggelsen i går.
SKUFFET: Til tross for solid omsetning og resultat er investorene bekymret for Apples fremtidige vekst. Det sendte aksjekursen ned 10 prosent etter resultatfremleggelsen i går. Foto: Haotian0905/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unporte

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning