Spilltest:

Vekker råner'n i deg

Jeg må innrømme én ting: Jeg er fryktelig dårlig i bilspill. I hvert fall føles det slik når jeg kjører mot de entusiastiske kompisene mine eller en sjelden gang våger å kjøre mot andre på nettet. Sett meg bak rattet i en bakhjulsdrevet sportsbil og jeg kjæler med autovernet i løpet av minutter. Et bilspill laget for å gi den helt realistiske kjøreopplevelsen er nødvendigvis ikke noe for meg.

Publisert Oppdatert

Project Gotham Racing 4 er derimot noe annet. Vi snakker om et bilspill som også makter å fenge andre enn bilspillentusiaster. Fra det øyeblikk jeg setter meg inn i den første Lanciaen på enkleste nivå er det som om jeg føler meg - tja, tøff, rett og slett. I tillegg til at alt ser og høres fordømt lekkert ut tror jeg det kan ha noe med spillets velkjente Kudos-system å gjøre. For hver eneste brekksladd, hopp eller drift jeg gjør raser poengene inn, som små, anerkjennende klapp på skuldra. Dermed kan jeg kanskje få råd til en lekrere bil med enda råere motor i neste omgang.

Som navnet tilsier er PGR 4 ikke det første spillet i serien. Men læringskurven kjennes rett og slett merkbart bedre. Her er også nye byer, blant annet St. Petersburg, Shanghai og Quebec City og en haug nye biler. Å kjøre motorsykkel er noe jeg må innrømme appellerte til meg personlig - å vise fingeren til dem man passerer vekker i hvert fall råner'n i meg. Grafikken, særlig ved overraskende væromslag, har blitt enda bedre.

I tillegg har PGR 4 fått en ny veldig vellykket enspillerdel, som gjør at du, i motsetning til i mange andre bilspill, ikke føler deg dum om du spiller alene. Spiller du sammen med andre kan du lage racinglag og kappkjøre mot andre lag på Xbox Live, noe som vekker kamplysten i den mest sedate sjåføren.

Men selv om man ikke trenger være bilfrelst for å like PGR4 tar spillet også hensyn til de som er opptatt av kjøreopplevelsen. Følelsen med underlaget er svært realistisk og hver bil kjennes forskjellig. Her er også et nytt «simulasjons»-modus, der du blir plassert inne i bilen og tvunget til å bruke manuelt gir. Forsøk det på en regnglatt Nürburgring-bane i halvmørket og du vil være enig i at dette er alt annet enn lett.

Ettersom Bizarre Creations nylig ble oppkjøpt av Activision er PGR4 sannsynligvis det siste spillet i rekken. Ingen kan si annet enn at de gir seg mens de er på topp.

Spill:

Project Gotham Racing 4

Plattform:

Xbox 360

Type:

Racing

Online-tilkobling

Ja

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning