Spotify for Iphone

Slik er Spotify for Iphone

Ny musikktjeneste lansert på mobilen i dag.

Slik ser Spotify ut på vår iPhone. For anledningen spiller vi selvsagt norsk musikk.
Slik ser Spotify ut på vår iPhone. For anledningen spiller vi selvsagt norsk musikk. Foto: FOTO: JAN THORESEN
Publisert Oppdatert

I dag ble Spotify lansert for de som har mobiltelefoner av typen Iphone eller Android. Programmet er gratis å laste ned, men du må være betalende kunde hos Spotify for å lov til å bruke tjenesten.

Klikk.no har allerede lastet ned, installert, logget oss inn og testet tjenesten. Jeg hadde svært høye forventninger, og etter bare noen minutters fikling med programmet, lot jeg meg imponere.

Det mest oppsiktsvekkende er hvor rask tjenesten er. Musikken starter like raskt som om låta var lagret på mobilen. Men det er den ikke. Musikken lastes ned direkte mens du hører på. Jeg testet med billige Koss PortaPro hodetelefoner, og lydkvaliteten er imponerende. Jeg merket liten forskjell i kvaliteten på musikk lastet ned fra iTunes.

Jeg kan kanskje ane noe mindre detaljer i lydbildet, men det er vanskelig å slå fast. Jeg har testet både over wlan og over 3G nettet, og begge deler funket helt utmerket. Når du er i wlan sone, kan du i tillegg laste ned hele spillelister til telefonen, slik at du kan høre på de når som helst. Dermed slipper du å betale dyre tellerskritt når du er utendørs.

Den største ulempen vi har funnet med Spotify på Iphone til nå, er du ikke kan sjekke mail, surfe på nett eller gjøre andre ting mens du hører på musikk.

Først og fremst er programmet er revolusjon i tilgjengelighet. Jeg når som helst vippe frem og høre på hva som helst.

Revolusjonerte musikkindustrien

Apple revolusjonerte musikkindustrien da de lagde Ipod. De klarte å få verdens plateselskaper til å selge låtene sine digitalt på nett i Itunes. Nå er en gjeng svensker i ferd med å gjøre Ipod og Itunes gammeldags.

Om en uke eller to kan du få tilgang til (nær sagt) all verdens musikk direkte på mobilen.

Hva er Spotify?

Spotify er navnet på musikktjenesten. Den fungerer som en nettradio ved at låtene lastes ned direkte. Men i motsetning til radio, er det du som velger musikken. Du får tilgang til et enormt musikkbibliotek og kan høre enkeltlåter eller hele album.

Det betyr at der du tidligere måtte kjøpe fysiske cd-er eller laste ned filer til pc-en din, kan du nå bare taste inn det du vil høre på og få det servert umiddelbart.

Til nå har du måttet ha en pc for å høre på Spotify. Helst burde du også ha koblet den til stereoanlegget for å få bra lyd, eller benyttet deg av hodetelefoner. Men nå kommer programmet også til mobilen. Og mobilen har du jo med deg over alt; mange bruker mobilen som lommedisco allerede.

Spotify til Iphone og Android

Mandag ble Spotify lansert for Iphone og Google Android.

Selskapet Spotify lever på nåde. Det er gryende misnøye blant artister og plateselskaper. Ifølge blant andre Dagbladet.no er det bare lommerusk som tilfaller rettighetshaverne i provisjon. Platebransjen sa tidligere denne uka til Dagens Næringsliv at de kommer til å kalle gutta bak Spotify inn på teppet for en forklaring.

Og bare 0.7 prosent av selskapets brukere betaler for seg. De fleste velger en annonsefinansiert gratisversjon isteden for å betale Premium abonnement til 99 kroner i måneden.

Plateselskapene kan trekke låtene

Men nå når Spotify kommer til mobilen, vil dette endre seg. Tjenesten er nemlig forbeholdt premiumkunder. Antall betalende kommer dermed til å øke. Forhåpentligvis blir det også litt igjen til de som har laget musikken. Dersom plateselskapene ikke er fornøyde, kan de når som helst trekke låtene sine fra Spotify.

Kan bli dyrt

Spotify på fungerer i mobilnettet, men det kan bli dyrt om du ikke har gratis datatrafikk i mobilabonnementet ditt. De fleste vil nok derfor bruke den i trådløse wlan soner. Det bør gå greit, siden programmet ifølge kan mellomlagre hele 3333 låter på mobilen din. Det betyr altså at når du er på tur, på hytta eller på flyet kan du høre på forhåndsnedlastet musikk via Spotify.

Vi tror dette kommer til å endre musikkvanene dine for alltid.

Se også videoen som selskapet selv har lagt en demo som du kan se nedenfor. Du kan også ta en titt på disse skjermbildene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning