Riktig fil, feil program

Åpnes en fil i feil program eller ønsker du å knytte en bestemt filtype til et bestemt program? Slik gjør du det.

Publisert Oppdatert

Av og til er enkelte program i overkant ivrige etter å gjøre alt for deg. I installeringsprosessen spør programmet kanskje om den skal overta som "førstevalg" for en rekke filtyper; som for eksempel bilder (jpeg, tiff, gif) og kanskje PDF-dokumenter. Glemmer du å si "nei" til slike spørsmål, kan enkelte filer bli åpnet i "feil" program. Det som da skjer er for eksempel dersom du liker å bruke program X for å se på digitale bilder, åpnes de i stedet i program Y. I tillegg kan det skje at du ved en feil relaterer et filetternavn til feil program. Konsekvensene er igjen at filen åpnes i feil program, men mest vanlig er det at du får en feilmelding som sier at filtypen ikke er støttet.

Det finnes flere måter å rette opp i dette. Den enkleste er å høyreklikke på filen man skal åpne, velge "Velg program" og deretter velge riktig program i dialogboksen som kommer opp.

Dersom du ikke har "åpne i" valget når du høyreklikker, kan du gjøre følgende. Velg Start -> Kontrollpanel -> Mappealternativer (stå i klassisk visning) og velg fanen "Vis filtyper". Her vil du kunne bla deg frem til den filtypen som lager problemer for deg og velge et nytt standardprogram ved å trykke på "Endre"-knappen i informasjonsboksen som heter "Detaljer for filetternavnet?". Du skal nå være i stand til å få åpnet filen med ditt foretrukne program.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning