Her kan du sjekke skatten din

Restskatt eller penger til gode? Slik kan du sjekke skatten din!

I år kan du sjekke om du får restskatt eller penger igjen på skatten via en app på mobilen.

SJEKK SKATTEN DIN: Nå kan du sjekke skatteoppgjøret for 2014 via mobilen eller på nett.
SJEKK SKATTEN DIN: Nå kan du sjekke skatteoppgjøret for 2014 via mobilen eller på nett. Foto: Illustrasjon, Klikk Teknologi
Publisert Oppdatert

I dag er skatteoppgjøret for skatteåret 2014 klart for de aller fleste av oss. Fra og med natt til torsdag 19. mars var selvangivelsen tilgjengelig på www.skatteetaten.no.

Ifølge en pressemelding fra Skatteetaten får 3,4 millioner nordmenn selvangivelsen sin levert digitalt i år, noe som er et historisk høyt tall. 64.000 personer har ifølge Skatteetaten bedt om å få selvangivelsen kun på papir.

I år får 2,7 millioner nordmenn penger tilbake på skatten. Til sammen cirka 30 milliarder kroner skal betales tilbake. Omtrent 825.000 personer får restskatt.

Nytt i år er at du kan sjekke skatten via mobilen og Altinns egen app. Altinn-appen ble lansert i fjor sommer, men årets skatteoppgjør er det første du kan sjekke via en app.

Altinn appen finnes for iOS, Android og Windows Phone.

Over 52.000 nedlastinger

Ifølge Lars Vegard Bachmann, kommunikasjonsrådgiver i Altinn, hadde appen per 15. mars blitt lastet ned over 52.000 ganger. Her står iOS-brukerne (iPhone og iPad) for de fleste nedlastingene og 7 av 10 nedlastinger er gjort på en iOS-enhet.

Altinn-appen er i dag den mest populære appen i Apples App Store og Google Play (Android). I Windows Store fant vi ikke Altinn-appen på topplisten i skrivende stund.

Slik finner du skatten din på mobilen

Når du har lastet ned Altinn-appen fra Apple App Store, Google Play eller Windows Store, kan du logge på via MinID eller BankID med kodebrikke. Med min ID trenger du personnummeret ditt og en personlig kode du har opprettet tidligere. I tillegg får du en engangskode via SMS.

GÅR DIGITALT: Skattedirektør Hans Christian Holte sender natt til torsdag ut skatteoppgjøret for 2014 til 3,4 millioner skatteytere.
GÅR DIGITALT: Skattedirektør Hans Christian Holte sender natt til torsdag ut skatteoppgjøret for 2014 til 3,4 millioner skatteytere. Foto: Skatteetaten

Velger du å logge inn via BankID trenger du kodebrikken din. BankID på mobil vil fungere for noen brukere avhengig av hvilken bank og mobiloperatør du har.

Slik sjekker du skatten på nettet

På nett kan du enten gå til www.skatteetaten.no eller du gå til www.altinn.no. Skatteoppgjøret for 2014 er klar fra og med natt til torsdag 19. mars.

Innlogging skjer med MinID, BankID eller Buypass (smartkort og kortleser) for de aller fleste av oss. Husk at du til MinID trenger du et passord i tillegg til personnummeret ditt. For å logge inn med BankID trenger du kodebrikken fra banken din.

Om du ikke sjekker skatteoppgjøret, vil du uansett få et varsel fra og med 24. juni.

Når kommer skattepengene inn på konto?

Har du penger til gode etter skatteoppgjøret vil pengene for de fleste av oss utbetales fra og med 24. juni. Det gjelder vanlige lønnsmottagere og pensjonister. Det kan likevel ta inntil to uker fra den 24. juni før utbetalingen av skattepengene er på konto.

Får du ikke skatteoppgjøret 24. juni, er neste mulighet 6. august og deretter blir det løpende oppgjør fram til 14. oktober, ifølge informasjon på Skatteetatens nettsider.

Får du penger igjen, er det kanskje på tide å tenke på hvordan du kan spare litt smartere?

Restskatt?

Får du restskatt er betalingsfristen for først termin 20. august. Betalingsfristen for 2. termin er 24. september. Dette er fristene for alle som får restskatt i juni-oppgjøret.

Får du restskatt på over 1.000 kroner, så deles regning i 2 terminer.

Mener du skatteoppgjøret er feil? Da må du huske å klage innen 10. august – om du fikk ditt skatteoppgjør i juni.

Frist for å levere åres selvangivelse er 30. april.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen