Fotballentusiasters fotballspill

Pro Evolution Soccer 2008

Pro Evolution Soccer 2008 mot Fifa er en klassisk diskusjon. Det er ca. like mange fans av hver utgave, men selv om spillene åpenbart ser like ut, så er opplevelsen av å spille Pro Evo helt forskjellig fra Fifa. Det er annerkjent at med Pro Evolution så er spillopplevelsen mye mer rå og nærliggende en reel fotballkamp, der man nærmest føler at man er Christiano Ronaldo når han fører ballen ned mot cornerflagget for et innlegg.

Publisert Oppdatert

Pro Evolution er vanskelig og 2008 er kanskje vanskeligste versjon hittil, men med tanke på hvor mange dedikerte fans det finnes rundt om i verden, så er dette et langt større pluss enn noe negativt. Det er krevende å skyte frispark og man må time løp og huske hvilken fot en spiller er sterkest med før man skyter. Det finnes et nærmest utømmelig variabler som alle påvirker utfallet av et angrep og en kamp.

Nytt i 2008-utgaven er mange ting. Den største nyheten er nok hvordan man kan konstruere opp et lag helt fra bunnen av, slik at man kan spille en kombinasjon av et arkade-fotball spill og et manager-spill, i ett og samme spillet. Det er alle variabler kjent fra Football Manager, men man spiller her også kampene selv. Det er snakk om overganger, formkurver og personlighetene til spillerne. Målet er å vinne Champions League selvfølgelig.

Alle spillere kan justeres, fra ferdigheter til utseende. For å teste dette forsøkte jeg å lage meg selv som fotball-spiller på det norske landslaget. Det var over 100 variabler man kunne justere, ett fantastisk utvalg av effekter som tilslutt ble noe veldig like meg selv. Siden man til og med kan velge hvordan man feirer målscoring, valgte jeg å feire målscoringene mine som Ronaldo med en pekefinger.

I 2008-utgaven er altså alt som kjent fra tidligere utgaver, men betraktelig bedre. Man har en ny AI-motor som gjør at spillerne reagerer på din spillestil, har et interaktivt forhold mellom hverandre og generelt føles det hakket mer realistisk. Et eksempel på dette kan være at to medspillere koliderer og begge faller, noe nytt i 2008-versjonen.

Spillet hadde dessverre noen små feil. Det var til tider programeringsfeil og med mye bevegelse inne i feltet så får man en lav frame rate per second. Dette er ikke så viktig, for spillet er så moro å spille at det merker man ikke mye til.

2008-utgaven var verdt ventingen og dette spillet har levetid i flere år, både i sosiale sammenhenger (både hjemme i stua og via internett) og når man spiller alene.

Elsker du fotball, både som spiller og tilskuer er sjansen god for at dette spillet er for deg. Er du litt yngere eller spiller lite er kanskje Fifa mer morsomt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning