Pinterest digitaliserer scrapbooken

Pinterest er den nye snakkisen

Slik fungerer den nye tjenesten Pinterest.

DIGITAL SCRAPBOOK: Pinterest er som en digital utklippsbok du deler med tusenvis av andre - basert på interesser og temaer.
DIGITAL SCRAPBOOK: Pinterest er som en digital utklippsbok du deler med tusenvis av andre - basert på interesser og temaer. Foto: ILlustrasjon, HjemmePC
Publisert Oppdatert
MIN FORSIDE: Slik ser forsiden til Pinterest ut. Bildene er et utvalg fra venners bilder og temaer på abonnerer på.
MIN FORSIDE: Slik ser forsiden til Pinterest ut. Bildene er et utvalg fra venners bilder og temaer på abonnerer på. Foto: HjemmePC

Hva er Pinterest? Det er ikke Facebook, det er ikke Twitter, Flickr eller StumbleUpon, men det har elementer fra alle disse sosiale samfunnene.

Enkelt forklart er Pinterest et sted hvor du samler historier, bilder, videoer - kort sagt som en digital utklippsbok eller scrapbook som mange kaller det i dag.

Innholdet fester du ("å pinne" - derav navnet) på såkalte tavler (boards) på samme måte som man fester bilder med knappenåler til en korktavle.

Du kan enten pinne innhold du finner på nettet eller pinne bilder fra andres boards. Slik bygger du dine digitale korktavler.

Digital utklippsbok

Hva skal du bruke dette til? Det er først og fremst et sted hvor du kan samle innhold fra forskjellige kilder, slik du klipper ut historier og bilder fra aviser og blader.

Pinterest er derfor mye brukt til å samle inspirasjon, og hovedtyngden av materialet finner vi i sjangrene design og mote.

Det er derfor ganske tydelig at dette er et sosialt medium med flere kvinnelige enn mannlige brukere. Faktisk kommer 97 prosent av alle Facebook-likes fra kvinnelige brukere. Muligens har Pinterest klart å digitalisere scrapbooken som kanskje ligger nærmere kvinnelige interesser enn mannens.

Oppdateres

Pin fra Klikk

Nå kan du også "pinne" artikler fra Klikk.no på Pinterest. Se etter "Pin it"-knappen nederst på artikkelen sammen med knappene for Google og Twitter. Har du en konto på Pinterest, vil du få opp et valg som gjør at du kan velge hvilken av dine "oppslagstavler" saken skal ligge.

Hvis du jobber med design, er det supert å legge bilder som inspirerer på et Pinterest-board. Boards fra andre blir også lagret under kategorier som gjør det enkelt å finne akkurat den stilen man leter etter. Og det er her Pinterest nok har sin største styrke.

Du blir tvunget til å lage en skriftlig beskrivelse av alle bilder som blir pinnet. Det blir dermed et veldig godt bildebibliotek som leverer svært gode søkeresultater, i hvert fall hvis du søker innenfor kategorier rundt design og mote.

Forsiden på din Pinterest er en samling av bilder fra dine venner og tilfeldige bilder fra temaer du har valgt. Forsiden oppdateres kontinuerlig ettersom det kommer nytt materiale, mye likt det vi kjenner fra Facebook.

Likheten til Facebook strekker seg også over i kommentarer. Du har nemlig muligheten til å kommentere egne og andres bilder. Du kan også «like» bilder slik at de dukker opp på Facebook-wallen din. Det er også en Twitter-integrasjon som gjør det enkelt å dele sine boards eller bilder på Twitter.

Lukket

Pinterest er i skrivende stund ikke åpent for alle. Man trenger en invitasjon for å logge inn. Denne invitasjonen kan man skaffe på en av to måter. Man kan gå inn på pinterest.com og spørre om å få en. Man blir da stilt bakerst i en kø og vil få en invitasjon så fort Pinterest finner det beleilig.

REPIN: Ved å holde musen over et bilde har man muligheten til å kommentere, like eller å «repinne» bildet. Det vil si at man legger bilde på en av sine egne boards.
REPIN: Ved å holde musen over et bilde har man muligheten til å kommentere, like eller å «repinne» bildet. Det vil si at man legger bilde på en av sine egne boards. Foto: HjemmePC

En enklere måte å få en invitasjon på er å få noen man kjenner som allerede er medlem til å sende deg en. Så fort du har en invitasjon kan du logge inn via Facebook-kontoen din. Pinterest vil så finne hvem av vennene dine som er medlem begge steder og abonnere på deres boards.

Ulikt nok?

Er Pinterest annerledes nok til at jeg trenger det - side om side med alle de andre nettsamfunnene? Jeg tror nok svaret er ja. Men kommer jeg til å bruke det aktivt? Kanskje i perioder.

Når jeg sitter med webdesign eller lignende er det et fantastisk sted til å hente inspirasjon, men personlig har jeg aldri klippet ut av aviser og blader og tror neppe jeg kommer til å begynne i digital form. Er du derimot en «scrapbook-er» vil nok Pinterest være en nettside du har ventet på.

Sjekk selv på www.pinterest.com.

Les også:

Slik blir du kvitt Google-sporingen

Fjernstyr TV-en med mobilen

Den perfekte PC-en for stua

Slik ripper du Blu-ray

Veldig bra og veldig billig mobil

BILDEDETALJER: Hvis man klikker på et bilde får man opp en del informasjon over hvor det ligger på pinterest, hvilket nettsted bildet opprinnelig kommer fra og hvilke kommentarer bildet har fått
BILDEDETALJER: Hvis man klikker på et bilde får man opp en del informasjon over hvor det ligger på pinterest, hvilket nettsted bildet opprinnelig kommer fra og hvilke kommentarer bildet har fått Foto: HjemmePC

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning