Google lagrer navnet og eposten din

- Nå vet Google mer om deg enn kona di

Store endringer fra 1. mars - slik tar du kontrollen selv.

NYE REGLER: Fra 1. mars 2012 vil infoen på deg i Google-systemet bli utnyttet på en helt ny og mer treffsikker måte enn hittil.
NYE REGLER: Fra 1. mars 2012 vil infoen på deg i Google-systemet bli utnyttet på en helt ny og mer treffsikker måte enn hittil. Foto: FOTO: Virginia Mayo/AP/Scanpix
Sist oppdatert

Fra torsdag 1. mars endrer Google hvordan opplysninger om deg og dine surfevaner blir brukt på søkegigantens mange tjenester og programmer.

Navn og epost blir nå koblet fritt sammen med andre aktiviteter, som søk og youtube-historikk. Kanske blir flere nå fristet til å være på nettet uten å etterlate spor?

Google skal synkronisere data fra de ulike tjenestene. Samtidig slår selskapet sammen personvernreglene for sine 70 tjenester til ett regelverk som skal gjelde overalt.

- Vi samler ikke inn mer informasjon enn tidligere, men vil kunne bruke den informasjonen som allerede finnes for å utvikle mer skreddersydde tjenester. I tillegg vil vi at det skal være enklere for våre brukere å forstå hva vi gjør, sier Christine Sørensen, nordisk kommunikasjonssjef i Google.

En diger profil

De nye reglene betyr at din personlige historikk og data om deg vil bli samlet i én stor profil som inneholder dine søk, kontakter, surfehistorikk og annet.

Mer relevante søkeresultater og annonser og enklere deling med andre, er noe av det Google lover i forhåndsomtalen av de nye reglene.

- Hvis du har en Google-konto og er logget inn, kan vi kombinere den informasjonen du deler med oss fra en tjeneste til en annen, og kort sagt behandle deg som en samlet bruker på tvers av våre tjenester. Det betyr at du får tilgang til flere tjenester samtidig uten at du må logge inn flere ganger - for eksempel ved søk, Google Maps og YouTube, sier Sørensen.

Du kan for eksempel la en GPS-app på din Android-telefon sjekke kalenderen i Google og varsle deg slik at du ikke kommer for seint til avtalen. Den forretningsmessige gevinsten er at brukerinformasjonen fra tjenester som Google Wallet, Docs og Youtube kan sammenstilles og brukes til å skreddersy annonser, skriver Ars Technica.

- Vet mer enn kona di

Som bruker risikerer du å miste kontrollen over hvordan personlige data blir spredt og brukt, hevder kritikerne.

Cecilia Kang i avisen Washington Post beskriver oppsamlingen av data som en "massiv data-gryte".

"Google vil vite mer om deg enn kona di. Alt på skjermene dine blir integrert og sporet. Google samler inn opplysninger som du oppgir, data om utstyret du bruker og hvor du er. Visst kan du bruke Google dashbord og reklame-blokkering til å fjerne ting, men hele greia kjennes veldig "storebror ser deg-aktig"", sier Larry Dignan i det anerkjente nettstedet ZDNet.com til engelske Daily Mail.

- Velg som du vil

Men ifølge Sørensen i Google Norden vil du fortsatt har stor frihet til å sile bort det du ikke liker.

- Du kan bruke mange tjenester uten å logge inn, for eksempel søk, Google Maps og YouTube. Om du logger in på din Googlekonto vil du fortsatt kunne stoppe søkehistorikken, bruke Gmail-chat «off the record», kontrollere hvilke annonser som sendes til deg, bruke inkognitosøk i nettleseren med mer.

Du kan også bruke så mye eller lite av Google som du selv ønsker.

- For eksempel kan du ha en Googlekonto for Gmail uten å måtte bruke Google+. Du kan også ha informasjonen din helt oppdelt på ulike kontoer om du vil, for eksempel en konto for YouTube og en annen for Gmail, sier Christine Sørensen, nordisk kommunikasjonssjef i Google.

Slik tar du kontrollen

Hvor mange Google-produkter bruker du? Kanskje flere enn du tror.

Her noen av de vanligste: Google (søk), Gmail, YouTube, Chrome, Blogger, Picasa, Google Plus, Google Voice, Analytics, Docs, Maps, Music, Groups, Books, Wallet, Reader, Latitude. Komplett liste finner du her.

Det kan være lurt å skaffe seg en oversikt over hvilke Google-aktiviteter du har vært innom.

Det finner du på Google Oversikt/Google Dashboard og her kan du også fjerne og redigere enkeltelementer.

Slik kvitter du deg med din personlige søkehistorikk på Google:

  1. Gå til google.com/history
  2. Logg inn på din Google-konto
  3. Klikk på "Fjern hele nettloggen"
  4. Klikk på "OK"

Og på Youtube:

  1. Logg inn på din Youtube-konto
  2. Gå til youtube.com/my_history
  3. Klikk på "Clear all viewing history" (fjern hele visningshistorikken)
  4. Klikk på "Pause viewing history"

Når du sletter søkeshistorikken, vil den være glemt i fremtiden. Det samme gjelder Youtube.

Slik blir du kvitt persontilpassede annonser i Google-programmene:

  1. Gå til Google Annonseinstillinger (Ad Preferences)
  2. Klikk på Velg bort

Les også:

Sju grunner til å kjøpe ny mobil

Apple TV - din nye hjemmekino

Slik kan du fjernstyre pc-en og tv-en med mobilen

Pinterest - den nye snakkisen

Denne saken ble første gang publisert 29/02 2012, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også