Spar tid - send julekort på den smarte måten

Lag smarte og effektive julekort

Å lage julekortene direkte på mobilen, nettbrettet eller PC-en er både morsomt og tidsbesparende. Her er noen tjenester du bør sjekke ut.

Publisert Oppdatert

Å sende julekort er en fin tradisjon! Enten du bare vil ønske venner og familie god jul og godt nytt år, eller du også ønsker å fortelle litt om hva du og familien har gjort det siste året, finnes det mange måter å gjøre det på.

Det ferdige resultatet kan du få skrevet ut og sendt hjem i postkassen til venner og kjente, eller du kan dele det på e-post eller i sosiale medier.

Posten Postkort – rett i postkassen

Posten trykker ikke bare julekortene for deg; de sender dem også direkte ut til mottagerne. Dermed slipper du å skrive, klistre på frimerker og poste dem enkeltvis, slik du må hvis du bestiller fotokort fra de fleste fotobutikkene.

Postens postkort kan du lage i en app til iPhone, eller du kan gjøre det i nettleseren. Mottagerne får et vanlig postkort uten konvolutt, med et eller flere bilder på den ene siden og en personlig tekst på den andre. Du betaler 21 kroner pr. utsendte kort. Da kan du også velge dato for når julekortet skal leveres til mottagerne.

Bruker du iPhone-appen kan du tilpasse med juledekor eller rammer rundt bildene etter at du har lastet dem opp. Når du bruker nettleseren får du bare legge på dekor hvis du bruker ett bilde, og det ser bare ut til å fungere på liggende bilder (i appen kan du rotere dekoren). Det er også en mulighet å legge til en tekst sammen med bildet, hvis du for eksempel vil skrive «God jul og godt nytt år», men det lar seg ikke kombinere med dekor.

Nettleservarianten har imidlertid en stor fordel hvis du skal sende mange like kort. Da kan du laste opp et Excel-ark med navn og adresser.

Når du har lastet opp Excel-filen kan du gjøre små justeringer på hvert enkelt kort før du sender dem ut, for å tilpasse dem til den bestemte mottageren.

Selv om du bruker litt tid på å lage adresselisten i Excel (du laster ned mal fra Posten), så husk at du kan gjenbruke denne adresselisten til neste år.

Trenger du inspirasjon til å ta gode portretter, kan du lese denne saken.

POSTKORT PÅ 1-2-3: Hos Posten kan du faktisk sende julekort med egne bilder og egne tekster på en svært effektiv måte. Du trenger ikke å bestille postkort og du trenger ikke å frankere konvolutter - og du kan velge hvilken dag du vil at julekortene dine skal komme frem.
POSTKORT PÅ 1-2-3: Hos Posten kan du faktisk sende julekort med egne bilder og egne tekster på en svært effektiv måte. Du trenger ikke å bestille postkort og du trenger ikke å frankere konvolutter - og du kan velge hvilken dag du vil at julekortene dine skal komme frem. Foto: Skjermbilde

The Greeting Card Shop – rett i postkassen

Det er faktisk ikke veldig mye dyrere å bestille postkort trykt og sendt ut til venner og familie fra utenlandske nettbutikker.

The Greeting Card Shop er en amerikansk nettbutikk som tilbyr doble kort i konvolutter utsendt til Norge for $3.24 pr. stykk, som betyr omtrent 28 kroner med dagens dollarkurs. Da sendes de direkte til mottagerne, på samme måte som hos Posten.

Du kan velge mellom ganske mange av maler, som er sortert etter hvem du skal sende kortet til. I malene kan du legge inn egne bilder og personlig tekst.

Du kan tilpasse kortene ganske mye etter egne ønsker og skrive din egen hilsen på kortet, og kan også laste opp dine egne bilder. Gå til Holiday og Christmas for å finne en mal du liker som du kan ta utgangspunkt i.

De fleste kortene har en trykt tekst på engelsk, som du ikke får endret, men du kan skjule den ved å laste opp bilder og legge foran.

Husk på at det tar litt tid å sende kort fra USA, så velger du denne løsningen kan det være smart å gjøre det før det er for sent. The Greeting card shop sier at kortet vil være i en norsk postkasse i løpet av 5 dager, men vi har ikke testet om de holder det de lover.

Trenger du hjelp til å ta bedre bilder? Se vår samlesak her om hvordan du blir en bedre fotograf.

Postable – rett i postkassen

JULEKORT: Du kan også bestille julekort fra utenlandske nettbutikker og få disse sendt rett hjem i mottagerens postkasse.
JULEKORT: Du kan også bestille julekort fra utenlandske nettbutikker og få disse sendt rett hjem i mottagerens postkasse. Foto: Skjermbilde

Postable er litt dyrere enn The Greeting Card Shop, og har noen andre muligheter. Her kan stort sett all tekst endres, og du kan også lage kort helt fra bunnen av uten noen mal. Postable lar deg også velge konvolutt-type og skrift på konvolutten, og det brukes vanlige amerikanske frimerker.

Som hos Posten kan du importere en adresseliste fra Excel for å sende ut til mange personer samtidig, eller du kan taste inn adressene manuelt.

Vi brukte litt tid på å finne ut hvordan du faktisk taster inn en norsk adresse, og tipset er å klikke på plusstegnet ved siden av mottagernavnet. Da kommer feltet for land opp. Helt riktig blir det riktignok ikke, fordi adressene formateres på amerikansk måte selv om du sender til Norge.

Postable sier de vil bruke 5-10 arbeidsdager på å sende kortene til mottagerne, så her må du sette i gang så fort som mulig. Prisen for doble kort ligger på $4,20 pr. kort inkludert konvolutt og porto til Norge. Det skulle bety rundt 36,50 kroner pr. stk.

Office Sway – elektronisk julekort

Microsoft står bak en ny tjeneste som kan hjelpe deg med å lage de stiligste digitale julekort helt gratis. Office Sway, som ble lansert i sommer, er veldig godt egnet til å lage kort som bare skal vises på skjerm. Særlig dersom du er blant dem som liker å fortelle litt om hva som har skjedd det siste året og bruke flere bilder.

LITT DYRERE: Postable er en litt dyrere julekorttjeneste, men valgmulighetene er ganske gode.
LITT DYRERE: Postable er en litt dyrere julekorttjeneste, men valgmulighetene er ganske gode. Foto: Skjermbilde

Sway kan du enten laste ned som en app til Windows 10 og iPad/iPhone, eller du kan bruke det direkte i nettleseren.

JULEKORT PÅ FACBOOK: Lag deg en "julekortliste" på Facebook. Da sikrer du deg at bare de du ønsker skal se kortet faktisk ser det.
JULEKORT PÅ FACBOOK: Lag deg en "julekortliste" på Facebook. Da sikrer du deg at bare de du ønsker skal se kortet faktisk ser det. Foto: Skjermbilde

Resultatet distribuerer du enkelt og greit på sosiale medier eller e-post, og det vises like fint på mobilen som på nettbrett og en PC-skjerm.

Sway fungerer ved at du setter sammen tekst, bilder, video og diverse annet innhold til det de kaller et Sway-lerret. Hvert enkelt element kalles et «kort», og du kan stable kortene i den rekkefølgen du ønsker. Klikk på «Kort» øverst, velg hva det skal inneholde (tekst, bilder, video, osv.) og legg det til. Du kan flytte kort opp og ned etter at de er laget.

Designet fikser seg nærmest selv, det er bare å klikke på «tilfeldig» helt til du får et design du er fornøyd med. (Klikk på «Forhåndsvis» for å se hvordan det har blitt).

Har du tid og lyst til å sette deg litt mer inn i programmet, så fikser du også et fint design selv. Legg merke til at du ved å klikke på «Utforming» og «Tilpass» kan velge et av bildene du har lastet inn, og få en fargepalett derfra.

Når du er fornøyd er det bare å klikke på «Del» øverst, så finner du ulike delingsalternativer.

Hvis du deler et sway-lerret på Facebook, så kan det være smart å først opprette en liste over Facebook-venner du ønsker å dele med. Det gjør du ved å gå til vennelisten din, klikke på «Venner» til høyre for en venn du vil ha med, og velge «Legg til i en annen liste». Da får du opp alle listene dine, og helt nederst kan du opprette en ny liste, som du for eksempel kaller julekort. Når du deler klikker du på «Venner» nederst, og velger den nye listen din. Da vil julekortet bare være synlig for Facebook-vennene du har lagt til i listen.

Flett et julekort på e-post

Hvis du liker å sende julekort på e-post, og du har tilgang til Office-pakken, så er flettefunksjonen veldig smart. Det innebærer at du lager en generell e-post, hvor du fletter inn personlig informasjon til hver enkelt mottager før den sendes ut.

Det første du gjør er å opprette et Excel-ark. På hver rad legger du inn navnet, e-postadressen og gjerne en personlig hilsen til hver enkelt som du har tenkt til å sende julebrev til.

SWAY: Har du ikke testet ut Sway bør du gjøre det nå. Det er et gratisprogram fra Microsoft som har mange bruksområder.
SWAY: Har du ikke testet ut Sway bør du gjøre det nå. Det er et gratisprogram fra Microsoft som har mange bruksområder. Foto: Skjermbilde

Gå så inn i Word, hvor du lager eposten du vil sende ut. Velg arkfanen «Masseutsendelser» og klikk på «Start utskriftsfletting». Her velger du alternativet «E-postmeldinger».

For å hente inn listen din fra Excel går du til «Velg mottagere» og deretter «Bruk en eksisterende liste». Bla deg fram til Excel-filen din og velg denne.

Deretter er det bare å lage e-posten i Word. Du kan bruke bilder og skrifttyper, men husk at det skal sendes på e-post, så du bør ikke velge altfor store bilder.

Ønsker du å flette inn felter fra Excel-arket, som en personlig hilsen, velger du bare «Sett inn flettefelt», og velger feltet du vil flette inn i teksten.

EXCEL: Bruk Excel for å lage en adresseliste. Her kan du legge inn personlige hilsninger som du senere fletter inn i en e-post.
EXCEL: Bruk Excel for å lage en adresseliste. Her kan du legge inn personlige hilsninger som du senere fletter inn i en e-post. Foto: Skjermbilde

Når du er ferdig med eposten, velger du «Fullfør og slå sammen» og «Send e-postmeldinger». Velg feltet fra Excel-arket hvor du har lagt e-postadressen i «Til», skriv inn et emne og velg e-postformat HTML (for at bilder og skrifttyper skal kunne vises). Deretter er det bare å huke av for «Alle» og trykke OK, så sender Outlook ut mer eller mindre personlige eposter til alle du har skrevet inn i Excel-arket.

Artige julekort

Har du lyst til å prøve noe gøyere i år? CardFunk er en av mange tjenester som lar deg lage artige animasjoner hvor du laster opp bilder av fjeset ditt og andre du vil ha med, og så generes en video med dansende julenisser, Elvis eller andre morsomheter.

Kortet lager du kjapt ved å velge en mal, laste opp, justere og lime inn ansiktsbilder av de personene du vil ha med, og generere en video.

CardFunk ber om e-postadressen din for å sende deg videoen. Risikoen for å bli utsatt for spam når du legger igjen e-postadressen din slike steder er stor, så velg den e-postadressen du bruker til slik (nei, ikke jobbmailen). Legg heller ikke inn venner og kjentes e-postadresse direkte på slike nettsider, men kopier linken du finner ved «Share this link» og send den ut manuelt eller del den på Facebook.

FLETT I WORD: Du kan bruke Word for å sende ut personlige e-poster til mange mottagere. Bruk Word sammen med Excel, så kan du sende "personlige" julebrev til svært mange uten å bruke mye tid.
FLETT I WORD: Du kan bruke Word for å sende ut personlige e-poster til mange mottagere. Bruk Word sammen med Excel, så kan du sende "personlige" julebrev til svært mange uten å bruke mye tid. Foto: Skjermbilde
JULEVIDEO: Det finnes mange tjenester på nettet som lar deg lage morsomme julekort med video.
JULEVIDEO: Det finnes mange tjenester på nettet som lar deg lage morsomme julekort med video. Foto: Skjermbilde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning