Dette er QR-koder og slik blir de brukt

Hva betyr denne strekkoden?

Her er forklaringen på QR-koder og hva de brukes til.

KODE?: Du har sikkert sett denne typen koder i annonser og på nettet. Men, hva er det og hvordan får du vite hva som skjuler seg bak den kryptiske strekkoden?
KODE?: Du har sikkert sett denne typen koder i annonser og på nettet. Men, hva er det og hvordan får du vite hva som skjuler seg bak den kryptiske strekkoden? Foto: iStockphoto
Publisert Oppdatert
HVA ER DETTE? En QR-kode er en todimensjonal strekkode som kan inneholde ulike typer meldinger.
HVA ER DETTE? En QR-kode er en todimensjonal strekkode som kan inneholde ulike typer meldinger. Foto: HjemmePC

10 ting du kan bruke QR-koden til

Det er nesten bare fantasien som setter grenser hvor hva slags informasjon du kan skjule i en QR-kode.

Koden kan inneholde en nettadresse.

Her har vi listet noen av de vanligste:

1. SMS med tekst og mottagerens mobilnummer

2. MMS med tekst/bilde og mottagerens mobilnummer

3. Oppringing med mottagers telefonnummer

4. Posisjon (link til kartposisjon, f.eks. Google Maps)

5. Den kan inneholde tekst - et dikt for eksempel

6. Kontaktinformasjon (ditt visittkort f.eks.)

7. Oppsett av trådløst nettverk

8. E-postadresse med navnet til mottageren

9. RSS-feed

10. Link til profil på Twitter, Linkedin, Facebook, med mer.

OBS!

Det er ikke alle tjenester som fungerer sømløst på tvers av programmer og mobiler. For eksempel klarte vi å få til en automatisk tilkobling til et sikret trådløst nettverk på en Android-mobil, som ikke fungerte på iPhone. Vi er også kjent med at noen modeller med Android har kompatibilitetsproblemer med spesifikke QR-funksjoner. Her må du nesten bare prøve deg fram. Har du en QR skanner som ikke virker, så prøv en ny.

QR. Lær deg det ordet med en gang. Du har kanskje sett dette rare merket brukt i blader, i annonser og på nettet og lurt på hva det er for noe. Nå skal du få svaret.

Det er rett og slett en strekkode. På linje med strekkoden du finner på varene du kjøper i butikken, kan QR-koden inneholde informasjon.

I koden kan det skjule seg en nettadresse, et telefonnummer, den kan åpne en e-post der QR-koden fyller ut mottager elelr sende en SMS eller MMS til en gitt mottaker.

Rask respons

QR-koden har sitt opphav i Japan på begynnelsen av 90-tallet av selskapet Denso-Wave.

QR står for Quick Response (rask respons eller hurtigsvar på norsk), og strekkoden ble laget nettopp for å være rask å lese maskinelt.

Med inntoget av rimelige smarttelefoner, med kamera og stor berøringsskjerm, har den kommersielle bruken rettet mot privatpersoner også blitt mer aktuell.

Istedenfor å måtte skrive inn en nettadresse på mobilen, kan man bruke et program (en app) og mobilens kamera for å lese en QR-kode - som da inneholder for eksempel en nettadresse.

Slik leser du koden

1. For å lese en QR-kode trenger du en mobil som har kamera og som du kan laste ned programmer til.

På Android kan du laste ned Barcode Scanner (fra Zxing Team) fra Android Markets.Til iPhone kan du prøve Barcode Scanners (fra Zxing) eller søke på App Store etter andre alternativer. Til Nokia kan du laste ned ScanLife 2D Barcode Reader (gratis). Installer det aktuelle programmet på din mobil.

2. Åpne programmet og du vil se at du kan bruke skjermen som en slags søker.

Rett deretter mobilen mot en QR-kode og hold mobilen stødig slik at programmet får lest av koden. Når koden er lest, får du opp et skjermbilde som sier noe om hva QR-koden inneholder av informasjon, samtidig som du får noen valg.

Er den en link til en nettside, får du typisk mulighet til å åpne linken i nettleseren din, dele den via e-post eller SMS. Valgene kan være litt forskjellige fra program til program, og avhengig av hva den som har laget QR-koden, har lagt inn av informasjon.

Slik lager du en QR-kode

Klarte du punktene over, klarer du garantert også å lage en QR-kode.

1. Gå til en nettside som kan generere QR-koder. En enkel side er qrcode.kaywa.com. Her kan du enkelt lage en QR-kode som inneholder en link, tekst, telefonnummer eller en SMS-melding. Du får også link til koden - og kode for å inkludere bildet på en nettside. Vil du lagre selve QR-koden som et bilde, kan du bare høyreklikke på bildet og velge «Lagre bilde som¿».

En litt mer avansert løsning finner du hos zxing.appspot.com/generator/. Her kan du i tillegg til siden over, lagre en QR-kode som gir direkte tilgang til et sikret trådløst nettverk, kalenderoppføringer og en geografisk plassering. Dette er en utrolig smart og enkel måte å dele ut nettverkstilgang på. Søker du på «qr code generator» på Google, så finner du nok flere muligheter.

2. Du har nå en QR-kode i form av et bilde, en link til et bilde eller en kode du kan bruke på en nettside. Du kan for eksempel bruke det i en invitasjon, henge opp en QR-kode på kontoret som inneholder visittkortet ditt eller du kan bruke det i en annonse for å få folk til å respondere.

Kilde: Wikipedia

Les også:

Topp student-PC

Her er de hemmelige mobilene

Denne PC-en passer perfekt på kjøkkenet

Råtøff høyttaler til mobilen

SKANN: Med et program som leser strekkoder på mobilen, kan du få vite hva som skjuler seg bak en såkalt QR-kode.
SKANN: Med et program som leser strekkoder på mobilen, kan du få vite hva som skjuler seg bak en såkalt QR-kode. Foto: Tron Høgvold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning