Google vet når det er lite kø på butikken

Kan du dette Google-trikset?

Google kan fortelle deg når det er lite kø på butikken.

LITE KØ: Google kan fortelle deg når på døgnet du må besøke Ikea og andre butikker om du ønsker å unngå rushtiden.
LITE KØ: Google kan fortelle deg når på døgnet du må besøke Ikea og andre butikker om du ønsker å unngå rushtiden. Foto: Illustrasjon
Publisert Oppdatert

Skal du dra på Ikea, kan Google fortelle deg når på døgnet du bør dra om du ønsker å unngå kø. Google har nemlig tidligere i år lansert en funksjon som ikke bare forteller deg åpningstidene til Ikea og andre butikker. De forteller deg også hvilke dager og tider på døgnet det etter all sannsynlighet er mest kunder i butikken.

Skal du for eksempel innom Ikea Furuset i Oslo på en fredag, kan du lese ut av Google at trafikken når en topp klokken 19:00. Kan du vente til etter klokken 21:00, så kan tallene fra Google indikere at besøket er halvert. For deg kan det betyr raskere service og mindre kø i kassa.

Stemmer det?

Men, stemmer dette? Vi spør Ikea:

- Tallene hos Google er ikke reelle trafikktall fra oss, men de samsvarer til en viss grad med besøksstrømmen til varehuset, sier Jorunn Stokke Aamodt i Ikeas informasjonsavdeling.

Nøyaktig hvordan Google «vet» dette vet vi ikke, men det er trolig at Google bruker posisjonsdata fra sin egen karttjeneste, Google Maps, og eventuelle andre tjenester fra Google som angir en mobils posisjon.

I posten på sin egen Google+ -side som offentliggjorde denne oppdateringen i sommer, skriver Google at de har denne typen informasjon om «millioner av steder», men en del testsøk avslører at det primært er store og godt besøkte butikker der denne type informasjon er tilgjengelig.

Selv en relativt stor Rema-butikk sentralt i Lillestrøm mangler Google trafikkinformasjon for to av ukens seks handledager. Det kan med andre ord se ut som om Google akkumulerer trafikk over tid – og offentliggjør tallene når datagrunnlaget er godt nok.

Populære klokkeslett

For å se Googles estimat på når en butikk, restaurant eller har mest besøk må du google fram stedet du vil besøke og skrolle ned til «Populære klokkeslett…». På en PC eller Mac vil dette være informasjon som dukker opp i en egen informasjonsrute til høyre for søkeresultatene. Her vil du også ofte finne adresse, telefonnummer og åpningstider til stedet du søkte etter.

UNNGÅ KØ: Med Google kan du nå sjekke hvilke tider på døgnet det trolig er minst kø i kassa på butikken du skal besøke.
UNNGÅ KØ: Med Google kan du nå sjekke hvilke tider på døgnet det trolig er minst kø i kassa på butikken du skal besøke. Foto: Illustrasjon/Skjermbilder

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning