Eldre Windows-lisenser

Du har sikkert en eller annen gang gitt bort eller solgt en eldre datamaskin. Det går vanligvis greit, men husk å fjerne all personlig og eventuell følsom informasjon fra harddisken. Her kan det lønne seg å benytte et program for sikker sletting for å være på den sikre siden.

Grieghallen i Bergen var stappfull av forventnignsfulle besøkende på Digital Hverdag som ventet på den norske markeringen av at Windows Vista er lansert.
Grieghallen i Bergen var stappfull av forventnignsfulle besøkende på Digital Hverdag som ventet på den norske markeringen av at Windows Vista er lansert.
Publisert Oppdatert

Fjerner du ikke innholdet, kan du også risikere problemer med Windows-lisensen eller lisensene til andre programmer. Leverer du PC-en med Windows installert må du også legge ved den opprinnelige Windows-CD'en. Det er nemlig ikke lov å beholde operativsystemet selv og installere det på en annen PC.

Ønsker du å bruke det på en ny PC, noe du har rett til å gjøre, må du levere PC-en tom til kjøperen med formatert harddisk. Unntaket er såkalte OEM-versjoner av Windows. Disse finner en ofte på PC-er fra større leverandører med preinstallert operativsystem. Da er operativsystemet knyttet til datamaskinen, og det kan til og med hende at det ikke kan installeres på andre maskiner. Operativsystemet på disse har man ikke rett til å beholde i det hele tatt, men må levere det sammen med maskinen.

For mange kan reglene rundt programvarelisenser virke uklare og unødvendige, men egentlig er det jo opplagt at et program man kjøper bare kan benyttes på én maskin. I Windows XP og i en del andre programmer finnes dessuten en produktaktivering som gjør at systemet kun kan benyttes på én maskin.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning