Nye biler kan bli dyrere i Norge
Denne gangen er det ikke avgiftenes skyld.

Regjeringen gjorde fint lite med nybilavgiftene i 2015, og det har derfor vært ventet at bilprisene i Norge skulle forbli mer eller mindre identiske til neste år.
Men rundt 130.000 nye biler solgt representerer kanskje den enkeltstående største importen Norge har fra utlandet - en import som i all hovedsak er priset i utenlandsk valuta.
Når den norske kronen svekker seg kraftig mot spesielt euro og dollar, så betyr det at biler blir vesentlig dyrere for norske importører å ta inn til landet.
Når euroen har blitt 13 prosent dyrere i løpet av én måned, er det noe som svir på bunnlinjen til norske bilimportører.
«Heldigvis» har norske biler relativt høye faste avgifter gjennom engangsavgift, noe som i liten grad påvirkes av verdien på bilen, noe som betyr at en 13 prosent svekkelse i norske kroner ikke betyr fullt 13 prosent dyrere vanlige biler.
Elbiler derimot har ingen avgifter, og dermed slår dette nærmest direkte gjennom.
Prisene kan øke betydelig
Avtalene norske importører har med de internasjonale fabrikkene er naturligvis godt bevoktede hemmeligheter, og hvilke forutsetninger som ligger til grunn ønskes det naturlig nok ikke å snakkes høyt om.
En rekke importører har avtaler der målet er å holde prisene relativt stabile, og prisingen av en bil er ofte mer et spørsmål om konkurransesituasjonen enn den reelle kostnaden, men flere importører sier at svekkelsen av kronen kan føre til prisstigninger.
- En vedvarende svekkelse av den norske kronen vil normalt føre til en prisøkning. Foreløpig har vi ingen umiddelbare planer om prisendringer, men vi vil følge utviklingen nøye i månedene som kommer, sier Toyotas informasjonssjef Espen Olsen til Side3.
- Alle importvarer blir dyrere
Hos Norges største bilmerke har de også bit seg merke i endringene.
- Vi følger med på valutabildet. Vi har et godt og tett samarbeid med fabrikkene når det gjelder valuta, med mål om å ha stabile priser. Dette er et langsiktig perspektiv. En betydelig svekket kronekurs over tid vil nødvendigvis medføre at , inklusive biler, sier informasjonssjef Anita Svanes i Volkswagen.
Ingen krise
BMW er derimot ikke umiddelbart skremt.
- Valutasvigningene vil ikke påvirke prissettingen for BMW i overskuelig fremtid. Vi tar som vanlig høyde for avgiftsendringer og den ordinære prisjusteringen fra fabrikk, sier BMWs markedsdirektør Christian Gottschalk.
Tesla er kanskje det merket som er mest utsatt for endringene i valutakursen i Norge. Selskapet er fortsatt i en oppstartsfase, der de så vidt har begynt å se positive tall. At de selger elbiler uten avgifter gjør også at endringene i valuta slår direkte inn på bunnlinjen.
Kommunikasjonssjef Esben Pedersen vil likevel ikke fremheve valuta spesielt.
- Vi justerer løpende våre priser i forhold til et komplisert samspill mellom valuta, råvarer, produduksjonskostnader og andre ting. Våres prissetting er mer komplisert enn forholdet mellom den norske krona og dollar, sier Pedersen.