NRK og TV 2 først med i universelt søk på Apple TV
Det er sjelden Apple gjør noe slikt i Norge.

STOCKHOLM (Side3): Når Apple lanserer en nyhet er det stort sett store markeder som Tyskland, Storbritannia og Frankrike som blir prioritert i Europa etter lansering i USA.
Les også: Nå kan du få alle TV-kanalene dine rett på Apple TV
Men natt til tirsdag 13. desember gjorde selskapet et sjelden unntak. På grunn av det høye antallet med brukere av Apple TV i Norge og Sverige er vi blant de første landene som nå får nye innholdsleverandører til det Apple kaller "universelt søk".
Om du har skrudd på Siri på Apple TV har du kanskje lagt merke til at du kan diktere søk og få treff i Netflix i tillegg til filmer i iTunes? Hvis ikke, kan vi anbefale å slå på Siri på Apple TV (se faktaboks).
Les også: Fem triks Netflix sier du ikke vet om
Med fjerde generasjon Apple TV ble det lansert en funksjon hvor du kan søke etter filmer og TV-serier i flere apper samtidig. En søkefunksjon høres ikke ut som de store greiene, men for Apple er dette en nøkkelfunksjon i et produkt selskapet har stadig større tro på.
Med et rikholdig utvalg av apper fra diverse innholdsleverandører installert, kan det være en prøvelse å finne fram til godbitene. Det er dette "universelt søk" forsøker å hjelpe til med.
Fram til nå har Apple kun sjekket Netflix og filmer i iTunes i Norge, men fra tirsdag er også NRK og TV 2 inkludert i søkene.

Sniktitt
Side3 har sett nærmere på funksjonaliteten før lansering, og det fungerer som forventet. Med tilstrekkelig datakraft begynner Siri å bli en habil hjelper i hverdagen, og muntlige søk fungerer godt. Særlig på Apple TV, hvor alternativet ofte er å stave seg fram bokstav for bokstav.
Siri sliter av og til med å tolke ordene når vi blander engelsk og norsk - spesielt hvis vi ikke får treff på det vi søker etter (Som "Divorce", som kun strømmes på HBO) og dersom det er mye bakgrunnsstøy i rommet - men generelt opplever vi Siri som ganske forståelsesfull.
Vi sparer selvsagt tid på å si "Vis meg Frikjent" fremfor å stave tittelen, men kanskje smartest er sjanger- og kvalitetssøk av typen "Vis meg noen gode skrekkfilmer".
Her blir ordet "gode" tatt med i beregningen, slik at søkeresultatene filtreres mot poengsummen filmene har fått på Rotten Tomato. Søket går på tvers av flere innholdsleverandører, nå altså NRK og TV 2 i tillegg til iTunes og Netflix.
Søketreff fra tilbydere du abonnerer på blir for øvrig prioritert i resultatet.
Kontekstbaserte søk
Siri er kontekstbevisst slik at vi kan søke videre i det foregående resultatet. I eksempelet med "Vis meg noen gode skrekkfilmer" kan vi følge opp med "Bare de nyeste" for et så ferskt utvalg som mulig.
Siri er kontekstbevisst under visning av filmer og serier også.
Om vi ikke forstår hva Lars Monsen sier i et avsnitt av "Monsen på villspor" kan vi aktivere Siri og spørre "Hva sa han?". Dermed spoles filmen 20 sekunder bakover, og Siri slår på teksting dersom det er tilgjengelig. Tekstingen slår seg av igjen etter hvert.
Siri forstår en rekke forskjellige kommandoer og søk, her er det bare å prøve seg fram.
Apple ønsker ikke å svare på om øvrige innholdsleverandører, som HBO Nordic, Viaplay og Canal Digital, nå står for tur, men sier på generelt grunnlag at det gjenstår mer utvikling av Apple TV.
I USA er nærmere 40 tilbyderne inkludert i Apples indeksering, deriblant HBO, Mubi og National Geographic Channel.